09.12.20 DIB Nyheder

Eksporten er stadig ramt af corona

Nye tal fra Danmarks Statistik viser fald i eksporten på 110 milliarder kr.

Betalingsbalancen viser, at den samlede eksport af varer og tjenester er faldet med 110 milliarder kroner, når perioden marts-oktober sammenlignes med året før. Fra januar til oktober 2020 faldt eksporten af varer og tjenester med 13 procent. Særligt for tjenestehandlen har der været store fald i 2020, hvor eksporten er faldet med 19 procent. Det fremgår af nye tal fra Danmarks Statistik.

- Virksomhederne har mistet eksport for 110 milliarder kroner. Vi er langt fra tilbage på normal omsætning endnu, så tabet vil blot vokse sig større i de kommende måneder, da, siger Allan Sørensen.

- Tjenesteeksporten har lidt de største tab. Særligt turistbranchen og luftfarten lider kraftigt under den manglende rejseaktivitet som følge af coronakrisen, siger Allan Sørensen.

Vareeksporten faldt med 6,3 procent i oktober.

- Det er primært medicin, der trækker vareeksporten ned i oktober. Medicinaleksporten kan godt have nogle store udsving, så jeg håber, at den får et comeback allerede i november. Ser vi bort fra medicin, var der stilstand i eksporten, hvilket heller ikke er prangende, siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri (DI).

- Coronakrisen er ikke et overstået kapitel for dansk eksport. Høje smittetal og restriktioner i udlandet kan bremse eksporten yderligere i vintermånederne, siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri (DI).

- Jeg håber, at en snarlig vaccine kan sikre bedre tider i 2021. Vi har brug for, at der bliver løsnet op, så vi kan få fart på eksporten igen. Eksporten er den store motor i dansk økonomi, som giver job til 850.000 danskere, siger Allan Sørensen.

Vareeksporten til Storbritannien er indtil videre faldet med 21,3 procent i 2020.

- Vi styrer mod den laveste eksport til Storbritannien i 20 år. Eksporten til Storbritannien er faldet kraftigt i 2020, og hvis briterne forlader EU uden en handelsaftale, bliver 2021 næppe et bedre år for virksomhedernes eksport til Storbritannien, siger Allan Sørensen.

 

Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret indhold