Claus Arberg er adm. direktør for Hvidbjerg Vinduet med 185 medarbejdere, en fabrik i Struer Kommune uden for nedlukningszone og en fabrik i zonen i Thisted Kommune. Dermed blev produktionen i princippet skåret midt over.

Grafik: Belle Djerberg
11.12.20 DIB Nyheder

Nordjysk erhvervsliv taber milliarder på nedlukning

Danmarks første store regionale nedlukning har kostet brancher og virksomheder milliarder i tabt omsætning, viser DI-analyse. Tre af fire virksomheder er ramt.

Der er statsministerens mange pressemøder – og så er der pressemødet.

Sådan er det i hvert fald i Nordjylland, hvor pressemødet 5. november kl. 18.30, rystede hele regionen, da Mette Frederiksen markerede den første store regionale nedlukning under coronakrisen.

Syv kommuner blev afskåret og isoleret for at undgå smittespredning af en særlig COVID19-mutation fra mink. Nedlukningen tvang virksomheder til en lynindsats for at bremse tab af arbejdspladser og ordrer.

Det blev til 14 dage med forbud mod blandt andet at bevæge sig mellem de syv berørte kommuner, hvor de sidste restriktioner først blev ophævet 1. december. Og regningen bliver betydelig for erhvervslivet, viser Dansk Industris beregninger. Samlet kan tabet af omsætning i fjerde kvartal nå op på 6 mia. kr., fordelt på 4 mia. kr. i de nedlukkede kommuner og 2 mia. kr. i omegnskommunerne.

Læs hele analysen fra DI her

DI’s analyser viser også, at tre ud af fire virksomheder blev ramt af nedlukningen. Dertil blev virksomheder i omegnskommunerne også berørt af manglende levering af varer og en faldende efterspørgsel.

Fik produktion skåret midt over

Claus Arberg, adm. direktør i Hvidbjerg Vinduet og formand for DI Midt Vest sad i bilen på vej hjem fra hovedkontoret i Thyholm under selve pressemødet og fik derfor først nyheden fra sin kone, da han trådte ind ad døren.

Med 185 medarbejdere, en fabrik i Struer Kommune uden for nedlukningszone og en fabrik i zonen i Thisted Kommune blev produktionen i princippet skåret midt over.

– Det blev en hektisk aften med diverse onlinemøder, så vi fredag morgen – før morgenholdet startede kl. 6.30 – kunne give besked, om, hvor og hvordan de skulle møde ind under perioden med de specielle restriktioner, fortæller Claus Arberg.

Lynaktionen sikrede, at virksomheden kunne overholde aftaler og undgå forsinkelser. Som en ekstra facet bor Claus Arberg selv i Jammerbugt Kommune, så nedlukningen afskar ham fra at møde ind på hovedkontoret.

– Nu er nedlukningen slut, vi kører igen og er faktisk blandt de heldige. For selv om det kommer til at koste penge, er vi ikke så hårdt ramt som mange andre, siger han.

Som formand for DI Midt Vest er han i kontakt med regionens virksomheder, hvor den akutte nedlukning har sat sig dybere spor.

– Generelt er virksomhederne presset af coronakrisen i forvejen, og nogle steder har man været usikker på, hvorfor det skulle gå så stærkt, og hvad der lå bag beslutningen om nedlukningen, siger Claus Arberg.

Han fremhæver den positive læring af nedlukningen:

– Det har været imponerende, hvor hurtigt virksomhederne har været i stand til at omstille sig. Hos os mærkede vi en samarbejdsvilje og en fighterånd, hvor medarbejderne var helt med på at klare situationen. Ingen gav op på forhånd, siger han.

Læs også: Millioner tabt hos nordjysk byggefirma

De nordjyske virksomheder og borgere har taget et ekstraordinært stort ansvar og båret en tung byrde, selv om restriktionerne for mange har været uklare og frustrerende. Lars Sandahl Sørensen, Adm. direktør

DI: Nordjylland har båret en kæmpe byrde

DI’s adm. direktør Lars Sandahl Sørensen har været i kontakt med mange af regionens virksomheder, der har været ramt af nedlukningen. De har ikke skjult deres frustrationer – men har også været klar til at tage et betydeligt ansvar, selv om baggrunden for nedlukningen var uklar for mange, siger han.

– Vi har alle sammen en kæmpe interesse i at begrænse smitten. De nordjyske virksomheder og borgere har taget et ekstraordinært stort ansvar og båret en tung byrde, selv om restriktionerne for mange har været uklare og frustrerende, siger Lars Sandahl Sørensen.

Indsatsen har været understøttet af et stærkt tværgående samarbejde mellem DI’s regionale foreninger, pointerer DI-direktøren, der helst ser, at erfaringerne fra Nordjylland betyder, at regeringen fremadrettet er mere præcis om baggrunden for nye begrænsninger.

– De 14 dages nedlukning rystede Nordjylland, og mange virksomheder frygter derfor et markant tilbageslag. Det understreger behovet for, at vi fremover får et mere klart og forståeligt grundlag for nye restriktioner – og størst mulig forudsigelighed, siger Lars Sandahl Sørensen og uddyber:

– Det nytter ikke noget, at borgere og virksomheder ser ind i et sort hul, hvor de ikke ved, hvilke faktorer de skal holde øje med.

Samtidig bør det være en grundlæggende forudsætning, at der er tilstrækkeligt med testkapacitet – og hurtig hjælp og svar til borgere og virksomheder, når der sker så indgribende restriktioner. 

Fakta

Nedlukning ramte bredt og hårdt

Nordjyske virksomheder fik travlt med at justere produktion, transport og sikre medarbejdere nok til at bremse skaderne ved nedlukningen af syv kommuner 5. november. Kommunerne har over 8.000 private virksomheder, der beskæftiger tæt på 52.000 medarbejdere, hvoraf mange blev ramt af forbuddet mod at passere kommunegrænser.

 

Hjørring

1.900 virksomheder

12.158 ansatte

 

Frederikshavn

1.681 virksomheder

11.350 ansatte

 

Thisted

1.393 virksomheder

9.316 ansatte

 

Jammerbugt

1.135 virksomheder

5.512 ansatte

 

Vesthimmerland

1.094 virksomheder

7.920 ansatte

 

Brønderslev

917 virksomheder

5.055 ansatte

 

Læsø

108 virksomheder

411 ansatte

 

Anm.: Virksomheder uden ansatte samt offentlige brancher er ikke talt med. Medarbejdere er målt på antal fuldtidsansatte.

Kilde: Danmarks Statistik og DI.

 

Info om COVID-19

Find DI’s og myndigheders hjælp, links og kontaktpersoner på dette site, hvor du også kan se arbejdsgivernes FAQ og DI’s svar.

Få vejledning om coronavirus

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Michael Jul-Nørup Pedersen

Michael Jul-Nørup Pedersen

Teamleder

  • Direkte +45 3377 4588
  • Mobil +45 2924 7009
  • E-mail mjnp@di.dk

Relateret indhold