04.12.20 DIB Nyheder

Skuffende lav jobvækst i USA

Opturen på det amerikanske jobmarked tog af i fart i november. Der er lang vej til den lave ledighed fra før corona-krisen.

Beskæftigelsen i USA steg med 245.000 i november. Samtidig faldt ledigheden fra 6,9 til 6,7 procent. Det viser den nye jobrapport fra USA.

- Skuffende lav jobvækst. Tempoet på det amerikanske arbejdsmarked falder til laveste niveau i syv måneder, siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri (DI).

Amerikanerne mistede 22 millioner jobs i marts og april. Over de seneste syv måneder har de genvundet knap 12½ million jobs.

- Med den aktuelle fart på arbejdsmarkedet vil det tage yderligere 40 måneder at få genskabt alle de arbejdspladser, som er gået tabt under coronakrisen. Det er afgørende, at der kommer mere fart på jobvæksten, ellers skal vi helt frem til starten af 2024, før USA har indhentet det tabte, siger Allan Sørensen.

USA har over det seneste døgn haft et rekordhøjt antal coronasmittede.

- For at bremse smitten er der indført restriktioner, som uden tvivl også vil føre til lav jobvækst i vintermånederne. Hoteller, restauranter, barer og oplevelsesindustrien har svært ved at holde gang i omsætningen, og vil derfor være nødsaget til at fyre medarbejdere igen, siger Allan Sørensen.

USA er meget afhængig af privatforbruget, som står bag næsten 70 procent af den økonomiske aktivitet.

- Der er en fare for, at den lave jobvækst svækker forbrugernes humør, og det vil ramme den helt store motor i amerikansk økonomi. Joe Biden vil derfor have fokus på, hurtigt at få genskabt de mange tabte jobs, siger Allan Sørensen.

Amerikanerne har over det seneste år købt danske varer og tjenester for 170 mia. kr. USA har dermed overtaget rollen som Danmarks største eksportmarked fra Tyskland.

- Jeg håber, at amerikanerne hurtigt kan få mange flere tilbage i arbejde. Det vil styrke privatforbruget på den anden side af Atlanten og dermed også de danske eksportmuligheder, siger Allan Sørensen.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret indhold