03.12.20 DIB Nyheder

Stadig mere end 20 millioner ledige amerikanere

Nye tal: I sidste uge meldte 712.000 amerikanere sig som ledige.

- Antallet af nyledige i USA faldt lidt i sidste uge, men ligger stadig på et foruroligende højt niveau. Ledigheden vil også ligge på et højt niveau i vintermånederne. Med over en million smittede om ugen er der indført nye restriktioner, som vil få virksomhederne til at sende flere medarbejdere hjem i de kommende uger, siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri (DI).

- Efter 37 ugers coronakrise er der stadig en utrolig stor tilstrømning til ledighedskøen. Selv om der nu er flere, der hyrer end fyrer, så er den samlede ledighed 12 gange større end for et år siden, siger Allan Sørensen.

20 millioner amerikanere får understøttelse fra et af de mange ledighedsprogrammer, for et år siden var det blot 1,6 million. Mere end 13 millioner amerikanereer  omfattet af de pandemiske ledighedsprogrammer.

- 13 millioner ledige er omfattet af de pandemiske ledighedsprogrammer som udløber til nytår. Det haster med en politisk aftale, der forlænger ordningerne, ellers får rigtig mange amerikanere store økonomiske udfordringer. Pandemiprogrammerne er målrettet dem, der ikke kan få anden understøttelse, siger Allan Sørensen.

- Genrejsningen af amerikansk økonomi kræver, at mange flere vender tilbage i job. En høj ledighed kan gøre amerikanerne tilbageholdne med at bruge penge. Det vil svække væksten, da privatforbruget er den store motor i amerikansk økonomi, siger Allan Sørensen.

Amerikanerne køber danske varer og tjenester for 170 mia. kr. om året. Op mod 100.000 danske arbejdspladser er afhængige af eksporten til USA.

- USA er nu Danmarks klart største eksportmarked. Vi håber, at de hurtigt kan få mange flere tilbage i arbejde. Det vil styrke privatforbruget og dermed også de danske eksportmuligheder ”over there”, siger Allan Sørensen.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret indhold