Lars-Peter Søbye er en formand, som bakker op om et tydeligt DI, der tør gå til kant, når det er nødvendigt, siger DI's adm. direktør Lars Sandahl Sørensen.

Foto: Ida Wang
12.02.20 DIB Nyheder

60 år: DI’s formand gør en forskel

Lars-Peter Søbye, adm. direktør i COWI og formand for Dansk Industri, fylder 60 år den 13. februar 2020. Han har været en afgørende drivkraft i virksomhedens succes, og hjertet banker for innovation, klimaet og familien – og så er han ikke bange for at tage bladet fra munden og blande sig i samfundsdebatten.

Det er ikke nok at være middelmådig. Du skal være den bedste til det, du laver, hvis du vil opnå succes. Dét har altid været drivkraften for Lars-Peter Søbye, der startede sin karriere i COWI som ung civilingeniør i 1986.

Allerede fire år efter fik han sin første lederstilling, og i 2008 trådte han ind på direktionsgangen som administrerende direktør.

Lars-Peter har været med til at drive COWI fremad fra at være primært en dansk-baseret virksomhed med knapt 1000 ansatte til en international rådgiver med i dag over 7.000 medarbejdere og kontorer i 23 lande. 2018 blev et særligt skelsættende år, da Lars-Peter kunne annoncere endnu en nyt væksteventyr for COWI, nemlig købet af Danmarks største arkitektvirksomhed, Arkitema Architects

International gennemslagskraft

Nøglen til succes har netop været Lars-Peters evige stræben efter, at COWI skal være blandt de bedste. Kombineret med hans strategiske fokus på at opbygge et stærkt skandinavisk hjemmemarked, bl.a. via en række opkøb i både Sverige og Norge.

Styrkepositionen har betydet, at COWI har vundet store prestigeprojekter som f.eks. Norges største infrastrukturprojekt i 20 år, metrostrækningen Fornebubanen i Oslo.

Samtidig har de skandinaviske erfaringer, særligt inden for infrastruktur og vindenergi, været adgangsbilletten til at vinde store projekter internationalt; f.eks. den spektakulære Stonecutters-bro i Hong Kong, en kæmpe spildevandstunnel, Deep Tunnel Sewage System, i Singapore samt London Array Havmøllepark.

Læs også: Kinesere cykler på dansk cykelbro i 3. sals højde

Lars-Peter Søbye har et stærkt blik for, hvor vigtigt det er, at vi som erhvervsliv tager medansvar for det samfund, vi er en del af. Lars Sandahl Sørensen, Adm. direktør

Passion for bæredygtig innovation

De store strategiske linjer for COWI er blevet lagt med et skarpt øje for de globale megatrends; bl.a. urbanisering og klimaforandringerne, som skaber et behov for innovative, bæredygtige løsninger verden over. Og det er netop i krydsfeltet mellem innovation og bæredygtighed, at Lars-Peter har en særlig passion:

Siden 2016 har han været formand for netværket BLOXHUB, der danner partnerskaber på tværs af brancher og aktører med henblik på at skabe bæredygtige byudviklingsløsninger, der kan skaleres og eksporteres. Samtidig har Lars-Peter været med til at starte programmet Urbantech, hvor både danske og internationale tech start ups indgår i særlige udviklingsforløb med henholdsvis COWI, VKR Holding/Velux og EWII. 

Endvidere var han i 2018 formand for regeringens Grønne Vækstteam, der kom med 10 konkrete forslag til, hvordan den grønne omstilling kan accelereres.

Læs også: DI: Det grønne vækstteam rammer plet

Erhvervslivet har et samfundsansvar

I 2017 blev Lars-Peter valgt som ny formand for Dansk Industri. Rollen har betydet mere spotlys for Lars-Peter og en 'større stemme', som han ikke er bleg for at bruge: F.eks. slog han under valgkampen i 2019 på tromme for, at politikerne har et ansvar for at investere i en bæredygtig fremtid.

Erhvervslivet bærer dog også et stort ansvar for at leve op til 'samfundskontrakten', mener Lars-Peter. Ikke mindst i forhold til klimakrisen. Derfor var han særligt glad for sammen med DI i 2019 at kunne præsentere en klimaplan med 160 konkrete forslag til grønne initiativer, der samtidig kan booste væksten i Danmark.

Læs også: Søbye: ”Virksomheder både kan og vil den grønne omstilling”

Direkte, kontant og på bolden

DI’s adm. direktør Lars Sandahl Sørensen arbejder naturligt nok tæt sammen med Lars-Peter Søbye, og han fremhæver formandens fokus på virksomhedernes rolle i samfundet som noget ganske særligt.

 - Lars-Peter Søbye har et stærkt blik for, hvor vigtigt det er, at vi som erhvervsliv tager medansvar for det samfund, vi er en del af – eksempelvis ved at gribe mulighederne i den grønne omstilling og udvikle de løsninger, som borgere og kunder over hele verden efterspørger. Det brænder han virkelig for, siger adm. direktør Lars Sandahl Sørensen.

 DI-direktøren fremhæver også Lars-Peter Søbyes præferencer for at være direkte, kontant og på bolden.

 - Jeg har kendt Lars-Peter igennem flere år. Relationen er naturligvis blevet tættere, siden jeg tiltrådte som adm. direktør i DI. I den sammenhæng er det en stor styrke, at vi kan sige tingene ligeud til hinanden. Og at jeg har en formand, som bakker op om et tydeligt DI, der tør gå til kant, når det er nødvendigt, siger Lars Sandahl Sørensen.

 Læs også: DI-formand: Virksomhederne skal engagere sig mere i samfundsdebatten

COWI skal være CO₂-neutral i 2050

Lars-Peter har også i COWI været med til at løfte bæredygtighed til et nyt niveau. Mens COWI i forvejen arbejder med bæredygtighed i virksomhedens over 14.000 projekter over hele verden, har direktionen nu fastsat en række konkrete klimamål:

I 2020 skal COWI blive CO₂-neutral ved at finansiere CO₂-kompensationsprojekter rundt om i verden, hovedsageligt inden for vedvarende energi. Inden 2030 skal CO₂-udledningen reduceres med 70 procent sammenlignet med 2008-niveauer, og i 2050 er målet at stoppe alle udledninger.

Læs også: COWI: ”Vi kan levere et katalog af stærke klimaanbefalinger”

Familien som omdrejningspunkt

Ligeså globalt orienteret Lars-Peter er i det daglige, ligeså orienteret er han mod sine nære omgivelser; familien, der ud over Lars-Peters hustru Elin, består af datteren Line, sønnen Mikkel, svigerbørn samt Lars-Peters mor på 83 år. Og i sommers kom seneste skud på Søbye-stammen, Sophia, til verden og gav Lars-Peter en ny titel som bedstefar.

Familien er en sammentømret enhed, der nyder hinandens selskab, hvad enten det gælder skiferier, teaterture, storby-sightseeing eller blot en middag i hjemlige omgivelser. Og gennem hele Lars-Peters karriere har familien stolt stået bag ham med ros og opmuntring. Derfor var det også en helt særlig dag, da Lars-Peter den 30. september 2019 kunne tage familien under armen til audiens hos H.M. Dronningen for at modtage Ridder af Dannebrogs-ordenen. 

Følg klima hos DI

Regeringen og dansk erhvervsliv har indgået 13 klimapartnerskaber. Vi præsenterer dig for hvert enkelt partnerskab, og følger udviklingen.

Læs mere om klimapartnerskaberne

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Per Geckler Møller

Per Geckler Møller

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3836
  • Mobil +45 2949 4434
  • E-mail pgm@di.dk

Relateret indhold