65 procent af danskerne er bekymrede for, at  hjemmesider ikke håndterer deres personlige oplysninger på sikker vis, fremgår det af en undersøgelse fra Eurobarometer.

Foto: DI
14.02.20 DIB Nyheder

Cybercrime sætter grå hår i hovedet på danskerne

85 procent af danskerne mener, at risikoen for at blive udsat for cybercrime er stigende, viser ny undersøgelse.

Frygten for at blive udsat for it-kriminalitet har ramt danskerne. Det viser en ny og omfattende undersøgelse foretaget af EU’s opinionskontor Eurobarometer, der omfatter 1.013 interview i Danmark og 27.607 interview i Europa.

85 procent af danskerne svarer i undersøgelsen, at risikoen for at blive offer for cybercrime er stigende. 11 procent er ser ikke en øget risiko. 4 procent svarer ved ikke.

Til sammenligning ser 76 procent af alle adspurgte i EU en stigende risiko for at blive udsat for cybercrime.

I Dansk Industri (DI) advarer man om, at frygten for it-kriminalitet kan bremse digitaliseringen. 

- Resultaterne fra Eurobarometer er en blinkende advarsel. Der skal arbejdes hårdt for, at frygten for kriminalitet ikke får danskerne til at blive mere skeptiske overfor digitaliseringens muligheder, siger direktør i DI Lars Frelle-Petersen og tilføjer:

- Fundamentet for, at vi kan udnytte de store muligheder, der er i den digitale udvikling er, at vi har tiltro til, at vi ikke udsættes for kriminalitet, når vi handler og udveksler oplysninger på nettet. Den her undersøgelse bekræfter, at den digitale udvikling også medfører en række udfordringer. Derfor er det afgørende, at politiet også fremadrettet har stærke specialistkompetencer til at bekæmpe og efterforske cyberkriminalitet. Det bliver stadigt vigtigere. 

Læs også: IT-sikkerheden i danske virksomheder er i europæisk top 

Flertal frygter læk af data

Ifølge Eurobarometers meningsmåling er 65 procent af de adspurgte danskerne bekymrede for, at deres personlige informationer ikke bliver håndteret sikkert af hjemmesider. Og 50 procent svarer, at de er bekymrede for, at offentlige myndigheder ikke passer på deres ”online” personlige oplysninger.

Lars Frelle-Petersen mener, at tallene giver stof til eftertanke for både private virksomheder og offentlige myndigheder.

- Det er helt afgørende, at danskerne har tillid til både private og offentlige myndigheders håndtering af deres personlige oplysninger. Det er også derfor, at vi i DI sammen med Dansk Erhverv, Forbrugerrådet Tænk og SMVDanmark har taget initiativ til en mærkningsordning for digital ansvarlighed og it-sikkerhed. Danskerne skal kunne stole på, at deres oplysninger bliver håndteret på sikker vis, siger han.

Læs også: Virksomheder får ”øko-mærke” for digital ansvarlighed 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Christian Hannibal

Christian Hannibal

Digitaliseringspolitisk chef

Relateret indhold