I de grønne metalspande på jorden brænder briketter fra C.F Nielsens nedskalerede briketteringsmaskine.

Foto: C.F Nielsen A/S
20.02.20 DIB Nyheder

Danske SMV’er får ny finansiering til innovation i Afrika

Før solgte danske C.F Nielsen deres briketteringspresse b2b – nu hjælper en mindre udgave af maskinen private i Østafrika. Bælum-virksomheden fik finansiering, samarbejde og sparring fra et finansieringsprogram, der er målrettet SMV’er.

C.F Nielsen A/S har siden 1889 lavet maskiner, der presser restprodukter fra træ og landbrug til briketter, som kan bruges til afbrænding – eksempelvis i ovne til madlavning.

Tidligere var virksomhedens primære kunder store virksomheder, der vil af med deres restprodukter på en bæredygtig måde. Men i Østafrika fik de øjnene op for et nyt vækstmarked. Virksomheden så et behov for en mindre udgaver af briketteringspressen, som kunne anvendes til at producere briketter til husholdninger.

- Der er meget landbrugsaffald i Afrika, men der er til gengæld ikke særligt mange træer, da de bruges til afbrænding og energiproduktion. Der er efterspørgsel på vores produkter, da det i flere markeder er forbudt at afbrænde træ, siger Mogens Slot Knudsen, der er direktør i C.F Nielsen.

Men det at komme ind på nye vækstmarkeder er ikke altid nemt, da det blandt andet kan være forbundet med høj risiko og anderledes arbejdsvilkår.

- Det største problem er at få det organiseret, så arbejdsvilkårene bliver bedre. Det er ikke kun på vores område, men også i det større perspektiv, siger Mogens Slot Knudsen.

Læs også: Fyringstrusler afløst af tillid i marokkansk ledelse

Finansiering til SMV’er

Partnerskabsdrevet Innovation til Vækstmarkeder i Østafrika (PIVØ) er et finansieringsprogrammet støttet af den Europæiske Regionalfond. Det henvender sig til danske SMV’er, som ønsker at teste og udvikle ny produkter og services til markederne særligt i Østafrika.

Udover finansiering på op til 500.000 kr. til projekter, har programmet til formål at danne partnerskaber mellem virksomheder, vidensinstitutioner og NGO’er og kan tilbyde målrettet sparring fra access2innovation.

- Der er krav om, at man er to virksomheder, der samarbejder. Derudover skal man have en vidensinstitution indover for a fremme innovation af nye teknologier. På den måde får man både nye samarbejdsrelationer og ny viden, siger Jacob Ravn, der er sekretariatsleder i access2innovation, som står for PIVØ-programmet.

Kravet om samarbejde på tværs af virksomheder og vidensinstitutioner er ikke det eneste, virksomhederne skal leve op til.

- Vi kræver strategisk prioritering af projektet. Der skal være et klart innovationsperspektiv, fokus på projektet fra ledelsens side, og så skal man have nogle medarbejdere, der brænder for det. Derudover skal man også have tålmodighed, siger Jacob Ravn.

Læs også: Den danske model lander i Østafrika

Frist 6. marts

At tålmodighed er nødvendigt, når man skal drive virksomhed i Østafrika, kan de skrive under på hos C.F Nielsen.

- Vi har blandt andet oplevet, at vi havde planlagt, at en installation ville tage en måned. Den tog i stedet fire-fem måneder, og så var dele af bygningen forkert, og der manglede fortsat en del, siger Mogens Slot Knudsen.

Fristen for indsendelse af forslag til PIVØ-programmet er d. 6. marts 2020 kl. 12.00, og ifølge Jacob Ravn bliver der i sær lagt vægt på, at virksomhederne kan sætte ord på, hvor de mangler ressourcer og indsigt.

Fakta

- SMV’er skal have positiv egenkapital og organisatorisk kapacitet til at gennemføre projektet.

- 30 procent af bevillingen skal bruges til aktiv deltagelse af forskere fra danske universiteter. 

- SMV’er skal bidrage med medfinansiering i form af arbejdstimer

- Læs mere om programmet her 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Peter Henningsen Hansen
Skrevet af:

Peter Henningsen Hansen

Erik Thomas Johnson

Erik Thomas Johnson

Fagleder, Bæredygtig forretningsudvikling

  • Direkte +45 3377 4784
  • Mobil +45 2763 6253
  • E-mail etjo@di.dk

Relateret indhold