Forsvarets nye Seahawk helikoptere er basalt set flyvende sensorer med blandt andet night vision goggles og opgraderede elektroniske systemer og kommunikationssystemer.

Foto: Forsvaret
04.02.20 DIB Nyheder

DI: Dansk forsvar trænger til hjælp fra private

Nye trusler og ny teknologi, der udvikler sig hurtigere end nogensinde før, kalder på fornyelse af samarbejdet mellem det danske forsvar og private virksomheder, mener DI, der er klar med en række anbefalinger til en ny national forsvarsindustriel strategi.

Det danske forsvar har for nylig fået leveret nye helikoptere. Seahawk-helikopterne har den allernyeste indmad, som tæller forbedrede sensorer i form radar, dagkamera, natkamera og infrarød kameraer, night vision goggles og opgraderede elektroniske systemer og kommunikationssystemer.

- Basalt set er det en flyvende sensor, og de gør god gavn i blandt andet Arktis, hvor indmaden gør det nemmere at ”se” objekter. Men som en oberst i forsvaret sagde til mig, så er der helt sikkert ting, helikopteren kan, som forsvaret endnu ikke udnytter fuldt ud, siger direktør Lars Frelle-Petersen, Dansk Industri (DI).

Han mener, det er et blandt mange eksempler på, at udviklingen af ny teknologi og de muligheder, den kan give for både forsvarere og angribere, går så stærkt, at der er behov for øget samspil mellem det danske forsvar og virksomheder, der har fingeren helt tæt på pulsen.

- Ligesom bankerne er nødt til at samarbejde med fintech iværksættere, bør den danske stat øge samarbejdet med virksomheder, der udvikler og bruger fremtidens teknologi, siger direktøren.

Læs også: Blog: Sådan får din virksomhed gavn af de nye finansielle teknologier - aka fintech

Der er brug for stærkere samarbejde og vekselvirkninger, hvor forsvarets ansatte også bringer deres kompetencer ud på virksomhederne og omvendt Lars Frelle-Petersen, Medlemsdirektør

Seks år gammel strategi trænger til opdatering

For at hjælpe processen på vej har Dansk Industri udarbejdet et bidrag til regeringens forestående arbejde med at opdatere den seneste strategi, der er fra 2014.

- Den gamle strategi slog fast, at en dansk forsvarsindustri er afgørende for at sikre en række væsentlige danske sikkerhedsinteresser. Nu er det tid til en ny. Ikke mindst fordi den gamle ikke er blevet løbende opdateret, som det ellers var aftalt, siger Lars Frelle-Petersen.

DI lægger i bidraget op til er et stærkt samarbejde med erhvervslivet om et meget mere højteknologisk, intelligent og datadrevent forsvar.

- Lande som Rusland, Kina og USA er frontløbere på området og bruger det aktivt i det internationale magtspil. Danmark har stærke virksomheder, som fx Weibel , Systematic, Terma og andre, der allerede står stærkt på eksport af teknologier, der også er udviklet i samarbejde med det danske forsvar. Men der er brug for stærkere samarbejde og vekselvirkninger, hvor forsvarets ansatte også bringer deres kompetencer ud på virksomhederne og omvendt, siger Lars Frelle-Petersen.

Læs Industriens input til ny forsvarsindustriel strategi

Kan bidrage til økonomien

Direktøren slår fast, at det vigtigste i sammenhængen er, at det danske forsvar bliver styrket og klar til fremtidens krigsførelse, hvor krudt og kugler ikke længere er så afgørende som data og digitalisering.

- Når det er sagt, er det også klart, at der er betydelige eksportgevinster at hente ved et styrket samarbejde og en bedre og anderledes prioritering af ressourcerne i forsvaret, siger Lars Frelle-Petersen.

Han drager paralleller til Danmarks styrker som skibsbyggere, der har medvirket til at skabe Danmark som søfarts- og værftsnation.

- På samme måde har vi store muligheder for at være fontløbere på udviklingen af de løsninger, verdens militære organisationer vil bruge. Og udviklingen af dem vil give store afkast i det civile samfund, siger Lars Frelle-Petersen. 

Læs også: Skal Danmark have et cyberhjemmeværn?

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Frank Bill

Frank Bill

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3066
  • Mobil +45 2226 0194
  • E-mail fbi@di.dk

Relateret indhold