"Jeg håber, at regeringens fokus på vigtigheden af forskning, ikke mindst i forhold til den grønne omstilling, viser sig i tallene de kommende år," siger Mette Fjord Sørensen, Dansk Industris  chef for forskning, videregående uddannelser og mangfoldighed.

Foto: Getty
14.02.20 DIB Nyheder

DI: Færre penge til teknisk forskning er uheldigt

Der investeres færre midler i den forskning, som størstedelen af danske virksomheder efterspørger, viser nye tal fra Danmarks Statistik. DI glæder sig over, at erhvervsministeren og uddannelses- og forskningsministeren har fokus på øget samarbejde mellem universiteter og virksomheder.

Danske virksomheder investerede i 2018 42 milliarder kr. i forskning. Sammen med de offentlige investeringer på 24,6 milliarder kr. betyder det, at de samlede danske investeringer i forskning og udvikling igen udgør tre procent af BNP, viser nye tal fra Danmarks Statistik

- Overordnet må man sige, at der er tale om status quo. Det er meget små forskydninger fra 2017 til 2018, og det er en udfordring. Vi har foreslået, at det offentlige afsætter 1,5 pct. af BNP til forskning, hvilket samtidig vil drive de private forskningsinvesteringer op. Vi kan ikke nå målstregen, hvis vi bliver stående i startboksen, siger Mette Fjord Sørensen, Dansk Industris (DI) chef for forskning, videregående uddannelser og mangfoldighed.

Læs også: 20 virksomheder skal sætte strøm til industrien

Grøn omstilling kræver teknisk forskning

Dykker man længere ned i tallene, viser det sig, at andelen af offentlige midler, der investeres i teknisk forskning, falder, mens andelen af sundhedsforskning stiger.

Mette Fjord Sørensen er glad for stigningen på sundhedsområdet, men ærgrer sig over faldet i teknisk forskning.

- Det er lige netop den forskning, som langt størstedelen af virksomhederne efterspørger. Derfor er det positivt, at erhvervsministeren og uddannelses- og forskningsministeren er gået sammen om at styrke samarbejdet mellem universiteter og virksomheder. Men der skal være noget at samarbejde om, siger hun.

Hun påpeger, at Danmark generelt halter efter Sverige, når det gælder investeringer i forskning.

- Vi investerer godt nok stadig mere af BNP end de andre nordiske lande. Men sammenligner vi os med områder og delstater, der – ligesom vi – lever af videnstunge og innovative virksomheder, investerer vi væsentligt mindre. Derfor håber jeg, at regeringens fokus på vigtigheden af forskning, ikke mindst i forhold til den grønne omstilling, viser sig i tallene de kommende år, siger Mette Fjord Sørensen.

Læs også: DI: Dansk forsvar trænger til hjælp fra private

Følg klima hos DI

Regeringen og dansk erhvervsliv har indgået 13 klimapartnerskaber. Vi præsenterer dig for hvert enkelt partnerskab, og følger udviklingen.

Læs mere om klimapartnerskaberne

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Mette Fjord Sørensen

Mette Fjord Sørensen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3797
  • Mobil +45 5213 2312
  • E-mail mfj@di.dk

Relateret indhold