Ifølge professor Sara Louise Muhr, CBS får mænd ubevidst positiv særbehandling i erhvervslivet: Al forskning viser, at mænd systematisk bedømmes til at være bedre ledere, end kvinder – også selvom kvinderne har de tungeste kompetencer.

Foto: Sif Meincke
10.02.20 DIB Nyheder

”Fordomme og stereotyper holder kvinder ude af chefgangene”

Kvinder kan og vil lede. Men køn og blinde vinkler blokerer for chefgangen, og det koster, siger professor Sara Louise Muhr, CBS. Vejen frem er at bremse sine fordomme. Få professorens gode råd.

– Den største myte i erhvervsdanmark er, at vi har ligestilling. Det har vi ikke.

Ordene kommer fra professor Sara Louise Muhr, Institut for Organisation på Copenhagen Business School (CBS).

– Den næststørste myte er, at kvinder ikke kan eller ikke vil lede. Det er heller ikke sandt, siger hun.

Det vender vi tilbage til. Først et kig på ligestillingen i de danske virksomheder.

Læs også: Målrettet indsats for flere kvinder i ledelse virker i Grundfos

Ligestilling halter i #dkbiz

Ifølge tal fra Eurostat ligger Danmark under EU-gennemsnittet, hvad angår kvinder i ledelse. Både på topchef­niveau, og når man kigger på alle ledelseslagene – herunder også direktionsmedlemmer og mellemledere.

– Når 89 procent af danske topdirektører er mænd. Og over halvdelen af de 1.200 største danske virksomheder overhovedet ingen kvinder har i deres bestyrelser, er det indikatorer på, at noget er galt, siger Sara Louise Muhr, der forsker i ledelse på CBS.

I forbindelse med bogen ”Ledelse af køn – En bog om barrierer og nye strategier” fra 2019 gennemførte hun flere end 150 kvalitative interviews med bestyrelsesmedlemmer samt top- og mellemledere. Her blev det tydeligt, at den manglende ligestilling kom bag på erhvervslederne i det private.

– De anser sig selv som veluddannede og velinformerede og tror, at ligestillingen er på plads. De bliver særligt overraskede, hvis de kigger på ligestillingen i deres egen organisation, siger Sara Louise Muhr.

Læs også: Mads Nipper: Flere kvinder skal lede – fordi det er godt for business

Det er dyrt og lidt pinligt

Ligestilling burde ellers interessere det private erhvervsliv, fordi teams med en mere ligelig fordeling af køn performer bedre.

– Ligestilling gavner bundlinjen, undgår talentspild, skaber højere jobtilfredshed og gavner brandingen af virksomheden – specielt overfor de eftertragtede millennials medarbejdere, siger professoren fra CBS.

Hun forklarer, at den manglende ligestilling så småt er ved at blive et problem for de danske virksomheder, der er en del af en international koncern.

Hvis en virksomhed virkelig ønsker flere kvinder ind eller i ledelse, skal der biasblokkere til – så garanterer jeg, at kvinderne nok skal klare sig. Sara Louise Muhr Professor, Copenhagen Business School

– I Norden er Danmark ”worst in class”. Mange har regnet med, at ligestilling fikser sig selv, det gør den ikke. Nu virker det efterhånden fodslæbende og lidt pinligt, siger Sara Louise Muhr.

Læs også: Professor: Barsel knækker kvinders karriere

Mænd er da bedre ledere

Så hvorfor er det sådan?

Vil de kvindelige medarbejdere eller mellemledere ikke? Kan eller tør de ikke blive chef ?

– Der er både mænd og kvinder, der ikke ønsker at være ledere, selvfølgelig. Men det er primært fordomme og kønsstereotyper, der holder kvinder ude af chefgangene, siger Sara Louise Muhr.

Hun forklarer, at det største problem er, at al forskning viser, at mænd systematisk bedømmes til at være bedre ledere end kvinder – også selvom kvinderne har de tungeste kompetencer.

Derudover forventes kvinder at være bløde og ”gode til det med mennesker”, mens mænd forventes at være hårde og resultatorienterede og dermed ”gode ledere”. I ledelseskonteksten er det loose-loose for kvinder.

– Hvis kvinder overskrider kønsforventningerne – og for eksempel tager kort eller ingen barsel, fravælger børn, udviser hård adfærd eller lignende træk forbundet med at være mand, bliver de anset som unaturlige eller direkte ubehagelige. Hvis de til gengæld er for feminine, bliver de ikke taget alvorligt og i stedet overset som lederpotentiale, siger professoren fra CBS.

Læs også: Debat: Tre råd til dig der vil fremme kvinder i ledelse

John og Jennifer

Sara Louise Muhr understreger, at alle har stereotype opfattelser af køn – og dermed af hvem der er gode ledere. Ofte uden at vide det. ”Unconcious bias ” hedder det på engelsk.

Hun henviser tiI et eksperiment fra det amerikanske top-universitet Yale fra 2012, hvor en stor gruppe erhvervsledere fik tilsendt et kandidat-CV til bedømmelse. Kandidaterne hed henholdsvis John og Jennifer – men CV’erne var præcis ens.

– John blev systematisk bedømt til at være dygtigere, fik tilbudt højere startløn, mere mentoring, anset for at være mere vellidt og desuden en bedre forældre end Jennifer. Uagtet at deres kompetencer var nøjagtig ens, siger CBS-professoren.

Samme eksperiment er siden gentaget i Norge og på CBS med samme resultat.

Læs også: Nina Smith: Topledelsen skal insistere på flere kvinder

Bloker for fordommene

Tricket, hvis man som organisation ønsker at få flere kvinder – uanset niveau – er at anerkende, at det er svært at bedømme ansøgere og medarbejdere neutralt.

Sara Louise Muhr forklarer, at mange ledelsesbeslutninger bliver truffet på baggrund af, at det der ”føles rigtigt”. Det kaldes erfaring – men er ofte bias. Ubevidst vil vi alle helst nogle, der minder om os selv.

– Hvis en virksomhed virkelig ønsker flere kvinder ind eller i ledelse, skal der bias-blokkere til og fokus på processer. Det sikrer en mere fair vurderinger baseret på kompetencer – og så garanterer jeg, at kvinderne nok skal klare sig, siger CBS-professoren.

Læs også: Fransk pionér åbner vejen for danske kvinder

SARA LOUISE MUHR

Professor på Institut for
Organisation, CBS siden 2012

Udvikler af og underviser på kurset ”Contemporary Leadership Theory and Practice ” på CBS’ Executive MBA

Har publiceret over 70 bøger, artikler og kapitler

Senest bogen: ”Ledelse af Køn” om hvordan kønsstereotyper former kvinders og mænds
karrierer

Medredaktør af Journal
of Business Ethics

Gæsteprofessor på University
of Colorado i 2020

KVINDER I LEDELSE

48 pct. af arbejdsstyrken er kvinder.

89 pct. af adm. direktører er mænd (83 pct. i EU).

71 pct. af alle ledere – adm. direktører, direktionsmedlemmer og mellemledere er mænd (64 pct. i EU).

Danmark er på en 24. plads – femtesidst – i EU, hvad angår andel af kvinder i ledelse. Kun Italien, Holland, Cypern og ­Luxemburg har færre kvinder.

GODE RÅD

CBS-professor Sara Louise Muhrs råd til at blokere bias: Fokusér på kompetencer.

ANSØGNINGER 

Udfordring: 
Kvinder bedømmes i højere grad på personlighed, mænd på kompetencer. 

Løsning: 
Slå stillinger op, undgå netværks­ansættelser.
Anonymiser ansøgninger, slet navn og foto eller brug ansøgningsblanket.
Stil krav, hvis du bruger headhuntere.

INTERVIEW

Udfordring: 
Kvinder får flere lukkede ja/nej-spørgsmål, mænd får åbne spørgsmål. 

Løsning:
Brug interview-skema, ens spørgsmål til alle.
Overvej 1:1-samtaler og både mandlige og kvindelige interviewere.
Efter interview: Vær skarp på begrundelser, ”for spids” er f.eks. ikke en kompetence men et personlighedstræk.

FORFREMMELSE

Udfordring: 
Uklarhed om kriterier for forfremmelse – hvem, hvornår og hvordan – fremmer bias.

Løsning:
Tjek løngabet i virksomheden.
Spørg kvinder, om de er interesserede i ledelse.
Vær skarp på kriterier for forfremmelse.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Karen Witt Olsen
Skrevet af:

Karen Witt Olsen

Mette Fjord Sørensen

Mette Fjord Sørensen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3797
  • Mobil +45 5213 2312
  • E-mail mfj@di.dk

Relateret indhold