Op på jernhesten: MOE A/S skabte bedre forhold for cyklende medarbejdere, og det havde effekt.

Foto: Getty
25.02.20 DIB Nyheder

Fra fire til to hjul: Fokus på transportvaner får flere medarbejdere op på sadlen

Bedre omklædningsforhold, cykelambassadører og rådgivning om vedligeholdelse af cyklen. Det er nogle af de tiltag, ingeniørvirksomheden MOE A/S har iværksat, for at få flere medarbejdere til at skifte bilen ud med cyklen.

Halvdelen af medarbejderne i ingeniørvirksomheden MOE A/S’ hovedkontor i Gladsaxe har under 10 kilometer til arbejde. Det viste en transportundersøgelse foretaget af partnerskabet Gate 21 i april 2018.

Transportundersøgelsen viste også, at de mest utilfredse trafikanter var billisterne, og de mest tilfredse var cyklister og fodgængere – sandsynligvis fordi de har kortest til arbejde og bruger mindst tid på transport.

På baggrund af de resultater valgte virksomheden at fokusere på at fremme cyklen som transportmiddel. Den indsats har medført, at 36 procent af medarbejderne i København, der har under 10 kilometer til arbejde, nu tager cyklen. Det er en stigning på 39 procent.

Indtil videre har virksomheden arbejdet med tiltag, der skal gøre det mere attraktivt for medarbejderne at tage cyklen på arbejde. De har blandt andet forbedret cykelfaciliteterne på arbejdspladsen og gjort medarbejdere til ambassadører for cykelindsatsen.

Læs også: Flere cykler til arbejde i cykelvenlige virksomheder

Og ifølge Rikke Gemzøe, der er kommunikationschef i MOE A/S, spiller medarbejderne en helt central rolle i tiltaget.

- Det er medarbejderne, der driver indsatsen. De gør forskellen, og de tror på projektet. Vi er en rådgivningsvirksomhed, der har fokus på transport og bæredygtighed, og derfor har vi også et ansvar for at tænke klima ind i den måde, vi selv agerer på, siger Rikke Gemzøe.

Nyt job - nye cykelvaner

Skal man ændre sine transportvaner, viser undersøgelser, at det er nemmest at gøre, når man alligevel er i gang med at skifte job eller uddannelse. Ny bolig eller andre store ændringer i dagligdagen kan også danne grobund for at ændre sine vaner på transportområdet. 

Derfor har man hos MOE A/S valgt at fokusere på, at der er andre muligheder end bilen, når det drejer sig om transport til og fra arbejde. Det medfører blandt andet, at de sørger for fornyelse af aktiviteter, der skal fastholde medarbejderne i deres nye transportvaner. 

- Når vi får nye medarbejdere, spørger vi dem, hvordan de har tænkt sig at komme til og fra arbejde. Vi gør dem opmærksomme på, at vi både tilbyder erhvervskort til offentligt transport og har gode cykelfaciliteter. Som en tilføjelse fortæller vi om parkeringsmulighederne til bil, siger Rikke Gemzøe.

Inspiration til andre virksomheder

Michael Svane, der er Branchedirektør i DI Transport, mener, at der er flere gode ting at hente, hvis virksomhederne motiverer deres medarbejdere til at cykle på arbejde.

- Det er positivt, når virksomheder inspirerer medarbejderne til at tage cyklen til og fra arbejdet. Dels er det et sundere alternativ for den enkelte, dels er det bedre for vores fælles miljø. Derudover giver færre biler på vejene også mere plads til den nødvendige erhvervstrafik, som er vigtig for den samlede mobilitet, siger Michael Svane.

Han håber samtidigt, at flere små og mellemstore virksomheder vil lade sig inspirere til lignende indsatser.

- De enkelte virksomheder har selvfølgelig forskellige forudsætninger, men transportvaner kan være et godt og konkret sted at starte, hvis man f.eks. vil arbejde med FN’s verdensmål, siger Michael Svane.

Hvordan kommer I op på sadlen?

Som virksomhed kan I dermed gøre en vigtig forskel i jeres medarbejderes daglige transport. Men en ting er at igangsætte lokale tiltag på egen virksomhed, der forbedrer transporten. Det har også vist sig at skabe stor værdi for virksomheder at indgå i et lokalt netværk med andre virksomheder, og den kommune deres virksomheder bor i.

I netværkene samarbejder virksomheder og offentlige myndigheder om Mobility Management. Netværkene fungerer som inspirationskilde og benchmark med andre virksomheder og som virksomhedernes mulighed for at påvirke den kommunale og regionale planlægning af trafikken.

Et godt sted at starte er derfor at kontakte Moving People-netværket, som allerede har samlet op mod 100 større arbejdspladser om at arbejde med medarbejdernes transportvaner. Flere informationer kan findes på deres hjemmeside 

Rigtig mange har kort afstand til arbejde eller skole – og derfor kan cyklen blive en kæmpe gevinst for den grønne omstilling.

Det er ét af budskaberne fra Mads Møller, der står i spidsen for rådgivervirksomheden Nordiq Group A/S – en virksomhed som er med til at komme med input og forslag til klimapartnerskabet for service, it, rådgivning og turisme.

Aleksander Hørup

forbedring af transport-muligheder

Hvis din virksomhed er interesseret i at arbejde med at forbedre transportmulighederne for medarbejderne, så er der flere muligheder:

•Tilmeld dig masterclass 3. marts 2020 og hør om, hvordan din virksomhed kan få succes med mobilitetsindsatser. Arrangementet er gratis og finder sted i København. Læs mere her.

•Deltag i cykelpartnerskabet hos netværket Moving People. Der er stadig ledige pladser, og det er gratis. Næste møde er den 17. marts 2020 og holdes hos MOE i Gladsaxe. Læs mere her.

•Kontakt sekretariatsleder Lise Bjørg Pedersen, DI Transport (libp@di.dk), for at få en samtale om de udfordringer du står overfor på din virksomhed, og hvilke muligheder der er.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Peter Henningsen Hansen
Skrevet af:

Peter Henningsen Hansen

Michael Svane

Michael Svane

Branchedirektør

  • Direkte +45 3377 4652
  • Mobil +45 4036 1348
  • E-mail misv@di.dk

Relateret indhold