En medarbejder på Beijing Huadian Bjgas Energy i Beijing. I mange provinser er 80 pct. af de kinesiske produktionsvirksomheder i gang igen efter COVID-19, der menes at være toppet i Kina men stadig viser sig som smittede i resten af verden – bl.a. Danmark.

Foto: Wu Hong/EPA/Ritzau Scanpix
27.02.20 DIB Nyheder

Ingen panik: Sådan håndterer du COVID-19

Den første danske medarbejder er smittet med COVID-19. Virksomhederne tager situationen meget alvorligt - men der er ikke optræk til panik, siger DI’s underdirektør. Han råder til at følge myndighedernes anbefalinger, informere medarbejderne grundigt og tage kontakt til DI, der er klar til at hjælpe.

Natten til torsdag blev det Danmarks tur til at have den første Corona-smittede person i landet.

En TV2- medarbejder, der havde været på skiferie i Italien med sin familie, testede positivt for COVID-19, mens vedkommendes partner og barn testede negativt.

Medarbejderen nåede på arbejde på TV2, men holder sig hjemme nu. Det samme gør yderligere 16 TV2-medarbejdere, oplyser Ritzau torsdag eftermiddag.

Hændelsen udløste naturligt nok en strøm af henvendelser til DI.

Der er overhovedet ikke optræk til panik blandt vores små 12.000 medlemmer. Peter Thagesen, Underdirektør

Medlemmer af Dansk Industri (DI) har de seneste dage ringet ind for at få yderligere råd og vejledning om situationen, fortæller underdirektør og afsætningspolitisk chef Peter Thagesen, DI.

- Vi får rigtig mange opkald. Særligt angående håndtering af medarbejdere, der har været på rejse. Virksomhederne ønsker selvfølgelig at være meget forsigtige og passe godt på deres ansatte, siger han.

Følg rådene fra myndighederne

Peter Thagesen forklarer, at DI’s rådgivning til medlemmerne er præcis som Sundhedsstyrelsens. 

Blandt andet at DI ikke anbefaler karantæne pr. automatik for medarbejdere, der har været i berørte områder. Men har forståelse for, hvis der er virksomheder, der ønsker at gå skridtet videre end myndighedernes anbefalinger.

- Hvis en virksomhed vurderer, at det kan skabe mere ro, hvis hjemvendte medarbejdere ikke kommer ind på kontoret men arbejder hjemme i stedet, forstår jeg det godt. Det må den enkelte virksomhed vurdere fra sag til sag. DI bakker 100 procent op om myndighedernes anbefalinger, siger DI’s afsætningspolitiske chef.

DI anbefaler virksomhederne fortsat at følge situationen tæt og løbende gennem Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut, der begge monitorerer udviklingen i og udenfor Danmark tæt og opdaterer deres anbefalinger i overensstemmelse med det Europæiske Agentur for Sygdomsforebyggelse og Kontrol (ECDC).

Læs også: Coronavirus skaber udfordringer – her kan du få hjælp

Seriøst men ingen panik i #dkbiz

Peter Thagesen understreger samtidig, at virksomhederne tager situationen med COVID-19 meget seriøst og overvåger udviklingen nøje. Men at der på ingen måde er panik på de danske arbejdspladser.

- Der er overhovedet ikke optræk til panik blandt vores små 12.000 medlemmer. Ej heller her hos os i Industriens Hus, hvor vi også har medarbejdere, der kommer hjem fra rejser, siger DI’s underdirektør.

DI anbefaler også sine medlemmer at (gen)læse ’Sådan passer I på jeres mobile medarbejdere i en global økonomi', som DI har udarbejdet i samarbejde med International SOS. Den opridser arbejdsgiveres omsorgsforpligtelse (Duty of Care) og giver et indtryk af det juridiske og moralske ansvar, man som arbejdsgiver har over for sine rejsende medarbejdere.

Vejledningen findes på både dansk og engelsk.

I samarbejde med International SOS afholder DI desuden et webinar torsdag d. 5. marts 2020, hvor den internationale ekspert Dr Mark Parrish, Regional Medical Director, International SOS svarer på spørgsmål fra medlemmerne. Du kan se mere og melde dig til her

Læs også: Fremrykket produktion og lager redder fynsk virksomhed fra COVID-19

Det går fremad i Kina

I Kina er situationen omkring COVID-19 i bedring. Antallet af smittede falder fortsat, og DI’s afsætningspolitiske chef Peter Thagesen forventer, at det fremadrettet kun bliver nemmere for danske virksomheder.

- Udviklingen i Kina går den rigtige vej. Myndighederne har håndteret COVID-19 på den rette måde, og jeg forventer, at danske virksomheder med produktion i og/eller levering fra Kina snart kan se lys for enden af tunnelen, siger han.

Et hold af 25 internationale og kinesiske eksperter har netop rejst rundt i Kina – blandt andet i epicenteret i Wuhan – og har rapporteret til Verdens Sundhedsorganisationen WHO, at COVID-19 toppede og fladede ud i Kina mellem d. 23. januar og 2. februar 2020 og har været aftagende her lige siden.
 
MAERSK opdaterer løbende sine kunder om transport-situationen i forbindelse med COVID-19 og melder nu, at i hovedparten af de kinesiske provinser er 80 procent af fabrikkerne i gang igen og arbejder på højtryk på at indhente tabt produktion. 

Shippingkoncernen har ingen begrænsninger på at betjene kunder, der ønsker transport til eller fra Italien.

DI står til rådighed

DI har fortsat beredskab klar, og medlemmer er fortsat velkommen til at tage kontakt:

 • Rejsesikkerhed: Konsulent Katrine Ruby Bødiker, karb@di.dk og mobil +45 6131 0424
 • Hvad gør andre virksomheder: Konsulent Peter Bøgh  (vor mand i Shanghai), pmh@di.dk og mobil +45 2226 0198
 • Kontrakter, særligt force majeure: Chefjurist, Henrik Schultz, hsz@di.dk og mobil +45 2949 4411
 • Ansættelsesretlige spørgsmål: Mail til Personalejura jura@di.dk   

 

COVID-19 og medarbejdere

Informer grundigt

DI anbefaler medlemmerne skal gøre sig umage med at holde medarbejderne grundigt og løbende informeret om situationen om COVID-19.

DI foreslår, at du som arbejdsgiver gør følgende:

 • Sikre, at medarbejderne er klar over situationen, herunder hvordan risikobilledet i relevante områder ser ud
 • Sikre, at de ved, hvordan de skal holde sig opdaterede om situationen
 • Informere dem om, hvilke forholdsregler de bør tage for at forebygge smitte og tage vare på sig selv. Konkrete forholdsregler, som medarbejdere bør tage, kan findes på Statens Serum Institut og Sundhedsstyrelsens hjemmesider.
 • Sikre at de ved, hvilke symptomer de skal være opmærksomme på
 • Sikre at de ved, hvem de skal kontakte med spørgsmål og i tilfælde af mistanke om smitte
 • Informere medarbejderne om eventuelle beslutninger og tiltag for at håndtere situationen.

Fakta

COVID-19
Ifølge Verdens sundhedsorganisationen WHO:
Cirka 81.100 af klodens godt 7.700.000.000 indbyggere smittede.
Cirka. 2.800 er døde.

WHO  udsender 
daglige situations rapporter 

Karen Witt Olsen
Skrevet af:

Karen Witt Olsen

Peter Thagesen

Peter Thagesen

Underdirektør

 • Direkte +45 3377 3752
 • Mobil +45 2949 4569
 • E-mail pth@di.dk

Relateret indhold