20.02.20 DIB Nyheder

Nedadgående forbrugeroptimisme er dårligt nyt for danske virksomheder

Nye tal: Forbrugernes optimisme har tabt flyvehøjde i februar. Usikker fremtid for dansk økonomi er fortsat faktoren, der holder forbrugernes forventninger fra at nå højere luftlag, mener DI.

Forbrugertillidsindikatoren fra Danmarks Statistik, falder i årets anden måned til et nettotal på 3,3 mod 4,5 i januar.

Underdirektør Morten Granzau er ærgerlig over udviklingen, da fortsat vækst i virksomhederne formentlig er afhængig af forbrugslysten herhjemme.

- Humøret i de danske husholdninger er blevet lidt køligere i februar, og vi kan frygte, at det smitter af på forbrugernes tilbøjelighed til at købe en ekstra tjeneste eller vare hos virksomhedere. Det vil være dårlig timing for væksten i dansk økonomi, da dampen nu er gået af dansk eksport, siger Morten Granzau.

De pessimistiske forventninger skinner igennem i forbrugernes vurdering af dansk økonomi om et år.

- Et flertal af forbrugerne forventer, at opgangen i dansk økonomi har toppet for nu, og ledigheden vil stige. Flere faktorer, herunder den lave vækst på vigtige europæiske markeder, skaber usikkerhed for job i virksomheder, der beror på handel med udlandet, siger Morgen Granzau.

At forbrugerne bevarer en vis grad af optimisme, kan især tilskrives, at forbrugernes privatøkonomi bliver fortsat mere robust. For eksempel har de lavere renter betydet, at husholdningernes renteudgifter var mindre i 2019 sammenlignet med året før.

- Danske forbrugere er på flere fronter blevet økonomisk tilsmilet. Flotte reallønsstigninger og lavere renter har givet mange danskere flere penge mellem hænderne. Men trods de voksende indkomster har forbrugerne valgt en sparsom forbrugsvækst. Det har sammen med de stigende boligpriser betydet, at flere husholdninger er blevet velpolstrede, siger Morten Granzau.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Morten Granzau Nielsen

Morten Granzau Nielsen

Underdirektør

Relateret indhold