Direktør i DI, Lars Frelle-Petersen (tv), Energinets adm. direktør, Thomas Egebo, branchedirektør i DI Energi, Troels Ranis og Microsoft Danmarks adm. direktør Nana Bule, ser stort potentiale i Green Tech Lab.

Foto: Søren Nielsen
18.02.20 DIB Nyheder

Nyt iværksætter-miljø skal jagte Danmarks klimamål

Microsoft, Energinet og Dansk Industri ser stort potentiale i at skabe et nyt iværksættermiljø der skal medvirke til at indfri Danmarks ambitiøse klimamål.

Med de ambitiøse mål om at skære 70 procent CO-udledning har Danmark bevidst sat kursen ind i ukendt land, hvor ingen kender de teknologiske løsninger. Et nyt iværksætter- og innovationsmiljø med titlen ”Green Tech Lab” skal være med til at give svarene.

På et indledende møde den 17. februar havde DI inviteret samarbejdspartnere og centrale virksomheder inden for digitalisering, energi- og miljøteknologi til at drøfte, hvordan et grønt laboratorium kan styrke innovation og udvikling af ny grøn teknologi på tværs af forskellige sektorer. Målet er, at Green Tech Lab skal medvirke til at udvikle et stærkt vækstlag og startupmiljø på det grønne område i Danmark. 

Microsoft: Behov for samarbejde på tværs

Microsofts direktør i Danmark, Nana Bule ser teknologisk innovation som en væsentlig brik i at indfri de danske klimaambitioner.

- Ingen ved endnu, hvordan vi skal nå helt i mål med den grønne omstilling. Derfor er der behov for samarbejde på tværs af det offentlige og det private erhvervsliv, samt mellem etablerede virksomheder og iværksættere. Her ser jeg, at Green Tech Lab kan fungere som et omdrejningspunkt for innovation, siger hun.

Danmark har en førende position indenfor offentlig digitalisering. Samtidig har private virksomheder gennem årene indsamlet betydelige mængder data. 

- Koblet med intelligent teknologi, kan de store datamængder om forbrug, produktion og distribution af eksempelvis elektricitet bane vejen for den grønne innovation, hvis vi finder en måde, hvorpå vi forsvarligt kan stille data til rådighed. Det kunne eksempelvis ske i regi af Green Tech Lab til glæde for forskere, iværksættere og erhvervslivet, siger hun.

Microsoft har for nylig selv annonceret en ambitiøs plan om at være CO2-negativ inden 2030. Og virksomheden har grundlagt en klimainnovationsfond på 1 milliard dollar, der skal understøtte forskning og grøn innovation inden for både reduktion og indfangning af CO2.

Vi har brugt årtier på at nå den første halvleg – og nu skal vi spille anden halvleg på markant kortere tid. Thomas Egebo, adm. direktør, Energinet

Energinet: Vi skal skifte fra sort til grøn energi

Energinets adm. direktør Thomas Egebo håber, at Green Tech Lab vil medvirke til at løse energisektorens udfordringer med at gå fra sort til grøn energi.
- Vi har en betydelig opgave med at omstille vores energisystem, så det er 100 procent baseret på grøn energi. Vi har brugt årtier på at nå den første halvleg – og nu skal vi spille anden halvleg på markant kortere tid. Derfor gælder det om at få de rigtige, kreative spillere med på banen, siger Thomas Egebo.

I 2019 nåede Danmark en milepæl, hvor 50 procent af landets elproduktion kom fra vindmøller og solcelleanlæg. Udfordringen er, at den grønne energi ikke produceres jævnt døgnet rundt, men er afhængigt af, hvor meget vinden blæser og solen skinner.

- Anden halvleg er den mest komplekse, fordi vi skal have nye løsninger, der kan håndtere den flukturerende produktion af el fra vind og sol. Her bliver det vigtigt at udvikle digitale løsninger. Data bliver grundlaget for nye forretningsmodeller, og det kan vi se indirekte fordele i for Energinet, siger Energinets adm. direktør Thomas Egebo.

DI: Kommercielt og forretningsdrevet

Lars Frelle-Petersen, direktør i Dansk Industri, ser et stort forretningspotentiale for DI's medlemmer i Green Tech Lab.

- Det er DI's DNA at skabe platforme for at virksomheder mødes og inspirere hinanden. Green Tech Lab vil styrke den mulighed, hvor etablerede virksomheder kan møde startups og samarbejde om udvikling og innovation. Det giver et stort forretningspotentiale for begge parter, siger Lars Frelle-Petersen.

Data spiller en nøglerolle i udviklingen af de grønne løsninger, og med Green Tech Lab er målet at bruge og udveksle data på en ny måde, som kan skabe endnu ukendte fordele indenfor blandt andet energi, miljø og genbrugssektoren.

- Vi kan lære en del af erfaringerne fra de fintech- og healthtech-miljøer, der er bygget op, hvor det også lykkedes at tiltrække ekspertise og finansiering fra andre lande. Næste skridt bliver, om vi kan skabe et lignende grundlag for Green Tech, siger Lars Frelle-Petersen og fortsætter: 

- Omdrejningspunktet i et nyt Green Tech Lab skal være kommercielt og forretningsdrevet, så virksomhederne vælger at engagere sig, fordi de kan se et forretningspotentiale i det. Initiativet skal ikke være ny konkurrent til de mange initiativer, der allerede er på det grønne område, men i stedet favne og samarbejde med de eksisterende aktører over hele Danmark.

Læs også: Health Tech Hub tiltrækker iværksættere

Følg klima hos DI

Regeringen og dansk erhvervsliv har indgået 13 klimapartnerskaber. Vi præsenterer dig for hvert enkelt partnerskab, og følger udviklingen.

Læs mere om klimapartnerskaberne

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Lars Frelle-Petersen

Lars Frelle-Petersen

Medlemsdirektør

  • Direkte +45 3377 3606
  • Mobil +45 4097 4462
  • E-mail lfp@di.dk

Relateret indhold