Ved siden af jobbet som adm. direktør for Milestone Systems har Lars Thinggaard været med til at skaffe over 820 mio. kr. til nye virksomheder.

Foto: Thomas Arnbo
03.03.20 DIB Nyheder

Direktør: Gode råd, hvis du vil være Business Angel

Er du fristet af at investere i iværksættere ved siden af lederjobbet, skal du lige have afklaret nogle ting først, lyder rådene fra Lars Thinggaard, medejer af Milestone Systems og mangeårig investor i startups.

Har du tid? Har du de rette folk? Og vil livet som Business Angel overhovedet give dig god energi? De tre spørgsmål bør du kunne svare ja til, før du kaster dig ud i livet som medinvestor i et start-up eventyr, anbefaler adm. direktør Lars Thinggaard.

Han er adm. direktør og medstifter af softwarevirksomheden Milestone Systems, der på 22 år er vokset fra nul til 1.000 medarbejdere og sidste år nåede en omsætning på over en mia. kr. Samtidig helliger han en del af sine kræfter og penge til at investere i andres projekter. Og den kombination kræver en klar prioritering, fortæller Milestone-direktøren.

– Hvis man også begynder at investere i andre virksomheder ved siden af, skal man være varsom med, hvad man siger ja til. Evner man ikke at sige nej til nye projekter og ideer, bliver det i sidste ende et spørgsmål om, hvem man arbejder for: Er det virksomheden, hvor man er direktør – eller er det de startups, man støtter med penge, siger han og uddyber:

– Tingene skifter lynhurtigt for nystartede virksomheder. Derfor skal man være klar til at rykke med kort varsel. Hvis der skal træffes uventede og afgørende strategiske beslutninger en søndag aften, nytter det ikke, at man ikke har tid, siger han.

Læs tema om iværksættere i DI Business

Med tid mener Lars Thinggaard også tid til privatlivet og familien.

– Jeg siger altid, at min største succes som det hele menneske måske egentlig er, at jeg aldrig er blevet skilt. Det forpligter jo at være i en familie, og det bør man tage med i betragtning, hvis man er fristet af at blive Business Angel, siger Mile­stone-direktøren.

Lars Thinggaard har i årtier mærket, hvad det kræver at starte og drive virksomheder. I 1990’erne grundlagde og solgte han tre virksomheder, før han i 1998 gik med i Milestone Systems. 

Over de sidste 18 måneder har Lars Thinggaard været med til at rejse over 820 mio. kr. direkte til nye virksomheder – senest i starten af februar, hvor der blev rejst 245 mio. kr. til den fem år gamle it-virksomhed Dixa.

Læs også: Tab 3 mio. kr. uden at miste nattesøvn

Det er grundlæggende højrisiko at investere i startups, hvor mange af dem ikke overlever ret længe. Lars Thinggaard, adm. direktør, Milestone Systems

Hvad giver dig energi?

– Grundlæggende skal man som erhvervsleder også gøre op med sig selv, hvad der giver en energi.
– Det skal give dig en positiv oplevelse at blive investor ved siden af lederjobbet. Derfor er det nødvendigt, at du får et løft af også at kaste dig ud i at blive Business Angel, siger Lars Thinggaard.

Han tilføjer, at tiden brugt på iværksættere også gør ham til en bedre chef i Milestone Systemes:

– Den læring jeg får på alt fra agile produktudviklingsprocesser, markedsdynamikker, brand strategi til kulturfokus i iværksættermiljøet, overstiger langt den tid, jeg alternativt skulle bruge på eksempelvis uddannelse til supplering af min skarphed på nye trends og andre ting.

Hvem vil du investere med?

Er man kommet godt igennem de første overvejelser, kommer det næste: Hvad skal man investere i, og hvem skal det ske sammen med. Det kan være en fordel at kende teknologien bag iværksætterideen – men det vigtigste er personkredsen.

– Det er teamet bag, man skal have tillid til, fordi man skal tro på, at de når de mål, de sætter sig. Jeg vil hellere investere i dygtige mennesker med en dårlig idé end omvendt. Men der hvor magien virkelig opstår, er naturligvis når både de dygtige mennesker og den brillante ide forenes, siger Lars Thinggaard.

I den sammenhæng er det også vigtigt at finde andre at investere sammen med, fordi tiden som erhvervsleder ikke rækker til at kende alle detaljer i hver startup. Samtidig kan det være bedst, at sprede investeringerne på flere iværksættere, anbefaler Lars Thinggaard.

– Det er grundlæggende højrisiko at investere i startups, hvor mange af dem ikke overlever ret længe. Derfor er det under alle omstændigheder hårdt arbejde, hvor man helt sikkert vælter på cyklen undervejs og får skrammer. Men når investeringen er en succes, kan det dels monetært være det hele værd, men lige så vigtigt læringen, der kommer ud af processen, slutter han. 

Læs også: Lars Sandahl - Den gode idé er ligeglad med din alder

 

Foto: DI Business

Fakta

LARS THINGGAARD

·          54 år

·          Adm. direktør Milestone Systems siden 2003

·          Medejer og bestyrelsesmedlem af Dixa og Airtame

·          Medejer og bestyrelsesformand Veo Technologies

·          Bestyrelsesformand Arcules

·          Investor i venturefonden ByFounders

·          Forfatter til bogen ”Business Magnetism” med fokus

·          på iværksætteri

·          Udgiver snart bogen ”Tech for Life”, skrevet sammen med Jim Hagemann Snabe

·          Medlem af bestyrelsen for DI Digital.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Anders Sparre

Anders Sparre

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3973
  • Mobil +45 2627 2494
  • E-mail asp@di.dk

Relateret indhold