Mona Juul (K) blev ved folketingsvalget i 2019 valgt ind i Østjyllands Storkreds. Hun har selv en baggrund som erhvervskvinde og bestrider flere bestyrelsesposter

Foto: Birthe Vembye
24.02.20 DIB Nyheder

”Sæt iværksætterne fri for regler og skat”

Det Konservative Folkepartis erhvervsordfører Mona Juul mener, at der er brug for flere iværksættere i Danmark. Hun fortæller om tre konkrete forslag, der blandt andet inkluderer, at iværksættere skal fritages for regler og skat i en opstartsperiode.

Torsdag 27. februar offentliggør DI Business en række artikler om iværksætterlivet i Danmark anno 2020.

Her kan du blandt andet læse, at antallet af nystartede virksomheder med aktiviteter svarende til mindst et halvt årsværk er faldet i løbet af de seneste ti år.

DI Business har spurgt Det Konservative Folkepartis erhvervsordfører Mona Juul, hvordan hun ser på nedgangen i danskernes lyst til at starte drive egen virksomhed.

Er der behov for flere iværksættere i Danmark?

- Vi har brug for flere iværksættere. Flere der har lyst til at starte nye virksomheder. For det er her fremtidig velfærd skabes. Og som bekendt skal vi for alvor have bagt en større samfundskage, så skiverne ikke bare bliver tyndere og tyndere parallelt med demografiske data, nye behov og nye krav. Et stærkt og udviklingsorienteret erhvervsliv med lyst til iværksætteri er en forudsætning for vækst og velstand. Gode vilkår er det, der giver arbejdspladser og finansiering af vores fælles samfund.

Læs også: ”Vi skal gøre det så enkelt som overhovedet muligt at starte virksomhed”

Hvad er din holdning til, at der ifølge Danmarks Statistik i dag er færre iværksættere end i 2007?

- Det er ikke helt fair at sammenligne med netop 2007. For selvom det efter finanskrisen er gået fremad igen, er vi endnu ikke helt på niveau med 2007. Men absolut godkendt synes jeg da, for i 2017 blev der etableret knap 19.200 nye reelt aktive virksomheder. Og så vidt jeg er orienteret, vil tallet stige for 2018. Dermed er vi på det største antal iværksættere siden 2008 – og har en stigning på 15% de seneste fem år.

Men ok, på trods af dette skal vi så meget videre og fremad. Vi mangler fokus. Vi har ikke kvinderne med. Og vi snakker for meget og handler for lidt. For hvad er det, der gør, at så relativt få har lyst til at prøve at sidde i førersædet? Det er jo helt basalt, fordi det er nemmere at lade være. Man slipper for at have banken på nakken og kan i stedet tage et job med frokostordning, hæve-sænke-bord og barselsordning. Man slipper for en frygtelig masse bøvl, hvor vi godt nok siger, at vi vil gøre det lettere, men reelt sætter det ene bump efter det andet op for iværksætteren. Vi har ikke en stærk entreprenant kultur, og vi har reelt ikke rullet den røde løber ud, for folk der kan og vil.

Hvad vil du gøre for at få flere danskere til at gå iværksættervejen?

- Vi må og skal have gjort det nemmere og mere simpelt at starte ny virksomhed. Det skal gøres mere økonomisk attraktivt. Og vi skal have sikret ordnede forhold. Konkret bør vi sætte iværksætterne fri for regler og skat i en opstartsperiode. Vi bør sikre bedre adgang til kapital og ikke mindst muligheden for at koble sig på en etableret virksomhed. Det foregår heldigvis i stor stil på frivilligt basis, men vi kan politisk hjælpe med at koordinere og skabe rammerne. Endelig bør vi få indført en barselsordning for selvstændige. Tre konkrete forslag, der har rød løber potentiale.

Hvordan vil du sikre, at der ikke er lovende iværksættervirksomheder, der må lukke, fordi de ikke kan finde penge til at konvertere fra IVS til ApS?

- Med hensyn til IVS’erne er jeg meget åben for en overgangsordning og ser pt. på    muligheden for at sænke kapitalkravet for ApS. I samme forbindelse skal vi se på flere muligheder, for at Erhvervsstyrelsen kan sikre, at vi fanger de useriøse – og dem der snyder. Samtidig skal vi lige minde hinanden om, at der findes mange andre selskabsformer, hvor jeg tror, vi kommer til at se flere kooperativer. Hvilket jo også ligger rigtig godt i forlængelse af andelsbevægelsen og tidens trend.

Fakta

Et års gratis medlemskab for iværksættere

Som iværksættermedlem af Dansk Industri får du alt, hvad vi som Danmarks største erhvervsorganisation tilbyder vores medlemmer.

Uanset om du har brug for råd om personaleforhold, netværk med andre virksomhedsledere, interessevaretagelse på Christiansborg eller adgang til nye markeder – herhjemme eller i hele verden – kan DI hjælpe.

Vi giver dig også barselsfonden og en god pris på at holde møder i Industriens Hus i hjertet af København, hvis du har brug for det. Helt gratis det første år.

https://www.danskindustri.dk/bliv-medlem/

Nyhedsbrevet ”DI for iværksættere”

I nyhedsbrevet ”DI for iværksættere” bliver du inviteret til vores aktiviteter og kan læse om nye kapitalmuligheder, netværk, ny lovgivning m.v.

Tilmeld dig på: di.dk/iv-nyt

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Peter Henningsen Hansen
Skrevet af:

Peter Henningsen Hansen

Dorte Gram Nybroe

Dorte Gram Nybroe

Seniorchefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3769
  • Mobil +45 2968 5962
  • E-mail dgny@di.dk

Relateret indhold