20 virksomheder skal sætte strøm til industrien
Øget brug af grøn strøm i industriproduktion kan sænke dansk CO2-udledning markant. I et nyt projekt skal 20 fødevarevirksomheder demonstrere mulighederne og gå forrest i Danmarks bestræbelser på at nedsætte CO2-udledningen med 70 procent i 2030.
Dansk fødevareindustri tegner sig for 30 procent af industriens samlede energiforbrug i Danmark. Heraf stammer over halvdelen fra olie, gas og kul.
Hvis det er muligt at erstatte de fossile brændsler med grøn strøm, vil virksomhederne kunne barbere op mod to procent af Danmarks årlige CO2-udledning og skære en million tons af fødevareindustriens CO2-udledning.
Det er baggrunden for, at en række partnere har igangsat et nyt projekt med 20 danske fødevarevirksomheder, som skal demonstrere, hvordan elektrificering af produktionsprocesser kan understøtte den grønne omstilling af fødevareindustrien. Og dermed gå forrest i Danmarks bestræbelser på at nedsætte CO2-udledningen med 70 procent i 2030.
- Vi kan forhindre markante udledninger af CO2 ved at omstille fødevareindustrien fra fossile brændsler til grøn strøm. Det er et vigtigt skridt i forhold til at fjerne klimapåvirkningen fra forarbejdning af fødevarer, og det er en fordel for virksomhederne, der gerne vil imødekomme forbrugernes stigende ønske om at få fødevarer med et lavt klimaaftryk, siger branchedirektør i DI Fødevarer Leif Nielsen, der er formand for projektets styregruppe.
Læs analysen: Grøn omstilling i fødevareindustrien
Projektet vil hjælpe os med at vise, hvilke løsninger som ligger lige for, og hvor der er behov for nyudvikling og mere forskning Brian Elmegaard, sektionsleder og professor på DTU Mekanik
Seks millioner sætter skub i processen
Projektet er medfinansieret af seks millioner kroner fra Industriens Fond. Det skal sikre, at de nye metoder kommer ud til flest mulige virksomheder.
- Elektrificering medfører ofte omkostningsreduktioner i den enkelte virksomhed, og dermed styrket konkurrenceevne. Hvis alt går som håbet og resultaterne er gode, så kan projektets erfaringer og metoder komme endnu flere brancher og virksomheder til gavn og samtidigt fungere som et godt eksempel og udstillingsvindue for den grønne omstilling af dansk industri, siger adm. direktør Thomas Hofman-Bang fra Industriens Fond.
Elektrificering af industrien er dog stadig i sin vorden.
- Der findes allerede i dag løsninger som varmepumper, der kan anvendes til elektrificering af industrien. Men der er behov for at forske i og udvikle flere og nye, hvis den grønne omstilling skal bredes ud til hele industrien. Projektet vil hjælpe os med at vise, hvilke løsninger som ligger lige for, og hvor der er behov for nyudvikling og mere forskning, siger Brian Elmegaard, sektionsleder og professor på DTU Mekanik.
Læs også: Usynlig opfindelse sparer hver femte palle-leverance
Virksomheder er ikke fundet endnu
De 20 fødevarevirksomheder, der skal deltage i projektet, er endnu ikke udvalgt. Men Søren Eriksen, adm. direktør i Viegand Maagøe A/S, der koordinerer projektet, ved fra virksomhedens arbejde med danske fødevarevirksomheder, at der er potentialer for at omlægge og elektrificere yderligere.
- Vi ved også, at der er en del, der ’tør tage springet’, og vi er overbevist om, at dette projekt kan være med til at vise, hvor mange fordele der er for virksomhederne i at omstille, siger Søren Eriksen.
Han bakkes op af Lars Aagaard, adm. direktør i Dansk Energi, som er partner i projektet.
- Grøn strøm fra vind og sol gør elektrificering både central og nødvendig for industriens grønne omstilling, og her kan vi være med til at gøre den store forskel. Vi skal bruge langt mere strøm, end vi gør i dag og i sektorer, hvor vi hidtil ikke har tænkt det som en mulighed som eksempelvis fødevareindustrien, siger Lars Aagaard.
Læs også: Havvind bliver billionindustri
Effekterne viser sig flere steder
En øget elektrificering af den danske fødevareindustri kan bidrage til styrket konkurrenceevne for den danske industri på tre områder:
• Elektrificerede processer medfører ofte meget store økonomiske besparelser, hvorfor der er en direkte forbedring af konkurrenceevnen via lavere driftsomkostninger.
• Lavere CO2-udledning for danske fødevarevirksomheder giver en markedsføringsmæssig fordel i forhold til udenlandske.
• Danske komponentleverandører involveres i udvikling af nye eller tilpassede tekniske løsninger, som efterfølgende kan eksporteres.
Fakta
Projektet ”Elektrificering af industrien”
Er drevet af et partnerskab mellem DI Energi, DI Fødevarer, Landbrug & Fødevarer, Dansk Energi, DTU og rådgivningsvirksomheden Viegand Maagøe A/S. En bevilling på seks millioner kroner fra Industriens Fond skal sikre, at de nye metoder kommer ud til flest mulige virksomheder.
Projektet starter i januar 2020 og løber til udgangen af 2022.
Omlægning fra fossilt brændsel til elektrificeringsløsninger i industrien vil fortrænge 800 g CO2 per kWh. Hvis man laver samme omlægning i persontransport, vil det fortrænge op mod 600 g CO2 per kWh, mens det i private husstande vil være 500 g CO2 per kWh ved en omlægning fra gaskedler.
Følg klima hos DI
Regeringen og dansk erhvervsliv har indgået 13 klimapartnerskaber. Vi præsenterer dig for hvert enkelt partnerskab, og følger udviklingen.
Hold dig opdateret
Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.