10.03.20 DIB Nyheder

Inflationen holder sig i ro trods stigende forbrugerpriser

Nye tal: Forbrugerpriserne er steget med 0,8 pct. i februar sammenlignet med samme måned for et år siden, viser tal fra Danmarks Statistik. Dermed har inflationen taget et trin op i forhold til stigningstakten på 0,7 pct. i januar. Det er varegrupperne kød, bøger og husleje, der har bidraget til de øgede prisstigninger.

Inflationen er fortsat lav trods den højere stigningstakt i februar. Det øger danskernes købekraft. DI’s underdirektør Morten Granzau forventer endnu lavere inflation i den kommende tid som følge af uro i verdensøkonomien og faldende oliepriser.

- Prisstigningerne har taget et nyk op til 0,8 pct. i februar. Set i europæisk sammenhæng er inflationen i dansk økonomi stadig på et relativt lavt niveau. Lønningerne i Sverige og Danmark stiger i samme takt, men på den anden side af Øresund er priserne steget med 1,3 pct. over det seneste år, siger Morten Granzau, DI.

- Den lave inflation betyder, at danskerne får mere for skillingen end lønmodtagere i andre europæiske lande. Vi håber, at det kan understøtte virksomhedernes salg, men usikkerheden fra coronavirusset ser desværre ud til at lægge sig som tunge skyer over forbrugernes hoveder og virksomhedernes omsætning, siger Morten Granzau.

En betydelig effekt fra coronavirusset er det markante fald i olieprisen. Siden årsskiftet er prisen på en tønde brent-olie faldet fra 66 dollar til 33 dollar, og alene i går faldt prisen med 12 dollar, så olieprisen nu er på det laveste niveau siden starten af 2016.

- Prisen på olie er faldet med nedgangen i flytrafik og containerfragt som et resultat af de forholdsregler som myndighederne tager for at inddæmme coronavirusset. Og senest har priskrigen efter sammenbrudte forhandlinger mellem OPEC og Rusland fået prisen til at falde yderligere. Den lavere oliepris betyder, at vi kan forvente endnu lavere inflation, siger Morten Granzau.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Morten Granzau Nielsen

Morten Granzau Nielsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 4676
  • Mobil +45 2245 4620
  • E-mail mogr@di.dk

Relateret indhold