Mange danske virksomheder på tværs af brancher og landsdele ser meget negativt på fremtidsudsigterne, viser ny rundspørge til DI's medlemsvirksomheder

Foto: Getty Images
19.03.20 DIB Nyheder

6 ud af 10 virksomheder frygter afskedigelser

Danske virksomheder forventer en historisk nedtur, fremgår det af en ny rundspørge til DI’s medlemsvirksomheder. Den historiske hjælpepakke, som et samlet Folketinget står bag, er helt afgørende for at holde hånden under trængte virksomheder, job og hele samfundet, mener DI.

Danmark og de danske virksomheder er midt i en historisk nedtur, der forventes at overgå selv finanskrisen i omfang og ødelæggelse. Det viser en rundspørge til 827 virksomheder i DI’s virksomhedspanel.

Læs hele analysen.

Af rundspørgen fremgår at næsten 6 ud af 10 (58 procent) virksomheder forventer et fald i beskæftigelsen. Og halvdelen af disse virksomheder forventer, at faldet i beskæftigelsen vil blive på mere end 10 procent.

- Det er en nedtur af historiske dimensioner. Aldrig har de danske virksomheder stået over for en krise, der er kommet så pludseligt og bredt lokalt. For mange virksomheder er omsætningen og indtjeningen helt væk. Alvoren er tydelig for enhver, siger DI’s administrerende direktør Lars Sandahl Sørensen.

Læs også: Coronahjælp: DI’s personalejuridiske afdeling rådgiver tusindvis af virksomheder

Virksomhederne skal holde sig selv og samfundet kørende

Lars Sandahl Sørensen tilføjer, at DI støtter op om regeringens indsats for at begrænse smitterisikoen i samfundet, som følge af coronavirusen. Samtidig skal der arbejdes hårdt for at afbøde effekterne på virksomhederne.

- Det er vigtigt, at der bliver gjort alt, hvad der overhovedet kan gøres for at virksomheder ikke går ned. En virksomhedslukning, trækker den næste med sig. Det vil sprede sig som ringe i vandet og have en ødelæggende effekt på virksomhederne og deres medarbejdere, som vil have store og langsigtede konsekvenser for det danske samfund. 

Læs også: Corona er ikke force majeur – det offentlige skal betale for varer og tjenester

100 procent kompensation

Lars Sandahl Sørensen fortæller, at DI er i tæt og løbende dialog med regeringen om, hvordan virksomhederne kan holde sig selv og samfundet kørende.

Der er allerede blevet aftalt flere hjælpepakker til virksomhederne. Og i dag er regeringen og Folketinget blevet enige om at afsætte et trecifret milliardbeløb, hvis det bliver nødvendigt, for at holde hånden under de mange tusinde virksomheder, der er ramt af følgerne af Coronavirussen. Som del af aftalen vil virksomheder i udvalgte brancher, som rammes direkte af påbud, få 100 procent i kompensation.

- Det er Danmarkshistoriens største økonomiske sikkerhedsnet, som Folketinget nu spænder ud under de mange nødstedte virksomheder – og under hele vores samfund. Det betyder ikke, at vi undgår konkurser eller tab af arbejdspladser. Men det vil gøre en kæmpe forskel i en meget, meget svær tid for alle de danskere, som har egen virksomhed eller går på job i en, siger Lars Sandahl Sørensen og tilføjer:

- Og det vil frem for alt være med til at sikre, at vi også har indtægter og råd til et godt velfærdssamfund for alle danskere på den anden side af denne krise.

Læs også: DI: Aftale er Danmarkshistoriens største sikkerhedsnet under vores samfund

Historisk nedtur for virksomhederne

Ifølge DI’s rundspørge til medlemsvirksomhederne er der sket et brat fald i den samlede konjunkturindikator, hvor forventningen til omsætning, indtjening og beskæftigelse er vejet sammen – og der er taget højde for virksomhedernes antal af beskæftigede.

Faldet er så stort, at forventningerne nu er under, hvad de var, da finanskrisen var på sit højeste.  

- Det er en historisk nedtur, som er i gang netop nu. Mild optimisme er vendt til dyb pessimisme på ganske få dage. Vi befinder os i en historisk krise. Derfor er det også nødvendigt, at vi står sammen i alle dele af samfundet og på tværs af Folketinget om at investere i at komme bedst muligt igennem denne krise, siger Lars Sandahl Sørensen.   

Læs også: Kære kommuner – lad os sammen holde hjulene i gang    

Info om COVID-19

Find DI’s og myndigheders hjælp, links og kontaktpersoner på dette site, hvor du også kan se arbejdsgivernes FAQ og DI’s svar.

Få vejledning om coronavirus

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Kent Damsgaard

Kent Damsgaard

Politisk direktør

  • Direkte +45 3377 3090
  • Mobil +45 2585 3216
  • E-mail ked@di.dk

Relateret indhold