Både kommunale og statlige institutioner opfordres til at betale deres regninger hurtigst muligt af Økonomistyrelsen, der hører under Finansministeriet.

DI
19.03.20 DIB Nyheder

Corona er ikke force majeur – det offentlige skal betale for varer og tjenester

Statens økonomistyrelse slår nu fast, at der skal betales rettidigt – og gerne før – for private virksomheders levering af varer og tjenesteydelser. Corona er ikke force majeur.

Hvad sker der med betalingen for de varer og tjenester, som private virksomheder i denne tid leverer til det offentlige? Betyder corona og indsatsen for at begrænse smittefaren, at ordrer kan aflyses kvit og frit for de offentlige ordregivere?

Nej, lyder den klare melding fra Økonomistyrelsen, der hører under Finansministeriet. Corona og følgerne heraf er ikke gyldig grund til at annullere ordrer og undlade betaling af sine leverandører.

- Der vurderes generelt ikke at foreligge en situation, hvor staten kan påberåbe sig force majeure. Statens forpligtelse er ved de fleste indkøb hovedsageligt at betale for varer og tjenesteydelser. Dette er staten ikke forhindret i som følge af beslutningen om, at medarbejdere i staten skal arbejde hjemmefra. Dette vurderes også at gælde det offentlige i øvrigt, skriver Økonomistyrelsen på sin hjemmeside.

Læs også: Kære kommuner – lad os sammen holde hjulene i gang

4 ud af 10 har oplevet annulering af ordre

Udmeldingerne fra Økonomistyrelsen kommer på et afgørende tidspunkt.

Ifølge en ny rundspørge til DI's medlemsvirksomheder med offentlige kunder har 42 procent oplevet, at offentlige kunder har annulleret eller udskudt ordrer eller leverancer helt eller delvist med henvisning til coronakrisen. Samtidig er antallet af henvendelser til Dansk Industris (DI) juravagt steget vedrørende force majeur fra næsten ingenting til cirka 90 ugentlige henvendelser. 

I DI modtages udmeldingerne fra Økonomistyrelsen positivt.

- Det er en ekstremt vigtigt udtalelse. Mange virksomheder bokser i disse dage med netop overvejelser om, hvorvidt deres kunder i den offentlige sektor kan påberåbe sig force majeure for at komme ud af kontrakter. Meddelelsen fra Økonomistyrelsen er meget kærkommen, siger Jakob Scharff, branchedirektør, DI.

Økonomistyrelsen opfordrer desuden til, at fakturaer, der er godkendt, bliver betalt straks og at almindelige leverandørfakturaer bliver fremrykket.

Offentlige ordregivere kan dog stadig udskyde og annullere ordre inden for de vilkår, som deres kontrakt med virksomheder fastlægger.

Læs mere her om force majeure og kontrakter mellem virksomheder og offentlige ordregivere her. 

Info om COVID-19

Find DI’s og myndigheders hjælp, links og kontaktpersoner på dette site, hvor du også kan se arbejdsgivernes FAQ og DI’s svar.

Få vejledning om coronavirus

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Jakob Scharff

Jakob Scharff

Branchedirektør

  • Direkte +45 3377 3996
  • Mobil +45 2112 9423
  • E-mail jasc@di.dk

Relateret indhold