Foto: COLOURBOX
23.03.20 DIB Nyheder

Coronakrise kan koste Danmark 155 milliarder kroner

Følgerne af coronakrisen kan koste Danmark 155 milliarder kroner viser beregninger foretaget på baggrund af svar fra Dansk Industris medlemsvirksomheder.

155 milliarder kroner eller cirka 25.000 kroner per dansker – ung som gammel – kan blive regningen for coronakrisen i år. Det viser nye beregninger foretaget af Dansk Industri (DI) på en rundspørge til DI’s medlemsvirksomheder om deres forventninger til de kommende kvartalers omsætning og indtjening.

Cheføkonom i DI Allan Sørensen påpeger, at nedgangen i økonomien vil svare til et fald i det danske bruttonationalprodukt på 7 procent, hvilket vil slå selv de værste år under finanskrisen.

- Det er meget voldsomme tal. Krisen kommer til at koste det danske samfund og virksomhederne meget dyrt. Jeg har aldrig set noget lignende, siger han.

Allan Sørensen fremhæver, at DI’s medlemsvirksomheder ikke forventer en hurtig tilbagevending til normalen, men derimod vil problemerne fortsætte året ud med kraftig reduceret omsætning og indtjening.

- Flere virksomheder forudser, at det vil tage et halvt til et helt år at vende tilbage til omsætningen, som den var før krisen. Der er også virksomheder, der frygter, at de aldrig kommer ovenpå igen, siger han.

Læs også: DI: Hold øje med andre landes hjælpepakker

Flytransport og kultur er hårdt ramt

Ikke overraskende er de hårdest ramte brancher flytransport og kultur og fritid, der også i første omgang mærker følgerne af coronakrisen hårdest som følge af frarådet rejseaktivitet og forsamlingsforbud.

- Inden for flytransport, kulturaktiviteter, hoteller og restauranter er omsætningen svundet ind til ingenting på ganske få uger. Det er en dyb krise, der kan få alvorlige følger i virksomhederne, siger Allan Sørensen.

Han fortæller, at mange virksomheder på tværs af alle brancher har droppet aktiviteter og investeringer og at op mod 50 procent overvejer at opsige medarbejdere.

- Det er også derfor, at det er så afgørende, at Folketinget er blevet enige om en række afgørende hjælpepakker. De kan bidrage til at mindske nedgangen i økonomien og antallet af tabte job, siger cheføkonomen.

Læs også: 6 ud af 10 virksomheder frygter afskedigelser

Stor usikkerhed om fremtiden

DI’s rundspørge, som danner grundlag for beregningerne er foretaget 16.-17. marts og dermed før regeringens udmelding om aftenen 17. marts om yderligere restriktioner. Dermed er svarene indsamlet før regeringens udmelding og efterfølgende folketingets aftale om hjælpepakke med kompensation for faste udgifter.

Allan Sørensen påpeger desuden, at der er en stor andel af virksomhederne, der svarer ”ved ikke”, når de skal angive coronavirussets effekt på omsætningen i 2. kvartal og især hele 2020.

- Det vidner om, at det er meget svært for virksomhederne at vurdere situaitonen fremadrettet. Skønnene i beregningerne er derfor også behæftet med stor usikkerhed – og usikkerheden er større, jo længere frem vi kigger, siger han. 

Info om COVID-19

Find DI’s og myndigheders hjælp, links og kontaktpersoner på dette site, hvor du også kan se arbejdsgivernes FAQ og DI’s svar.

Få vejledning om coronavirus

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret indhold