20.03.20 DIB Nyheder

Coronakrise rammer arbejdspladserne hårdt

Nye tal: Beskæftigelsen var umiddelbart før corona-krisen positiv, viser tal for beskæftigelsen i januar 2020. Men coronaepidemien har vendt hele situationen på hovedet.

Antallet af lønmodtagere steg med 4.800 fra december 2019 til januar 2020 og rundede dermed 2,8 mio. lønmodtagere. Positivt – men det var før corona-krisen.

- Dagens tal for beskæftigelsen i januar måned ligger desværre milevidt fra den virkelighed, vi nu lever i. Coronakrisen er blusset op her i marts måned og har tvunget virksomhederne til at afskedige og hjemsende tusindvis af medarbejdere. I de kommende måneder kommer beskæftigelsen til at falde markant, når vi ser symptomerne på coronakrisen, siger vicedirektør i DI, Steen Nielsen.

- Coronakrisen har forandret virksomhedernes dagligdag. Virksomheder over hele landet må lukke helt eller delvist ned og er tvunget til at sende tusinder af medarbejdere hjem. Det vil uden tvivl føre til markant lavere beskæftigelse og højere ledighed i de kommende måneder, siger vicedirektør Steen Nielsen.

Arbejdsmarkedeschefen ser en yderst kritisk beskæftigelsesnedgang – især inden for visse erhverv.

- Lige nu ser det ud til, eksportvirksomhederne kommer til at nedlægge 50.000 stillinger som følge af corona. Og dertil kommer de store udfordringer for mange virksomheder inden for luftfart, rejsebranchen, hoteller, restauranter, bilforhandlere og mange andre, der kommer til at dreje nøglen om med tabte job og konkurser til følge, siger Steen Nielsen.

DI hilser derfor både økonomiske hjælpepakker og trepartsaftalen om lønkompensation velkommen. Sammen vil de være med til at sikre så få konkurser og tabte job som muligt – og de viser styrken i den danske arbejdsmarkedsmodel, mener Steen Nielsen.

- Det er virkelig en ærgerlig situation for en virksomhed at være tvunget til at sende sine medarbejdere hjem. Men det er et lyspunkt, at weekendens trepartsaftale sikrer virksomhederne lønkompensation for de hjemsendte medarbejdere. På den måde kan virksomhederne beholde medarbejderne og dermed komme hurtigere i gang igen, når coronakrisen fortager sig, siger Steen Nielsen.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Steen Nielsen

Steen Nielsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3318
  • Mobil +45 2949 4557
  • E-mail snn@di.dk

Relateret indhold