Direktør Kent Damsgaard mener ikke, der endnu er grundlag for at indføre hjælpeforanstaltninger som følge af coronavirus.

04.03.20 DIB Nyheder

Coronavirus kan sende dansk vækst ned under 1 procent

Dansk økonomi kan blive endnu hårdere ramt som følge af coronavirus, end OECD’s særrapport for nylig forudså. Det viser nye beregninger fra Dansk Industri. Direktør Kent Damsgaard peger på mulige hjælpeforanstaltninger, der dog kun skal på tale, hvis situationen bliver værre.

Hvis coronavirusset spreder sig yderligere og udvikler sig til en global pandemi, kan det bringe væksten i dansk økonomi ned under 1 procent.

Det viser nye beregninger fra Dansk Industri på baggrund af et scenarie fra det anerkendte internationale analyseinstitut Oxford Economics. Væksten i BNP kan således risikere at falde fra de nuværende 1,3 pct. til 0,9 procent.

- Flere danske virksomheder mærker allerede effekterne af coronavirusset. Det gælder ikke mindst de mange forholdsregler for at håndtere smitterisikoen. Men også i forhold til deres leverandørkæder. En række fremstillingsvirksomheder oplever mangel på komponenter til deres produktion – især hvis de har kinesiske underleverandører. Transportvirksomheder har måtte aflyse en række afgange, og efterspørgslen på udenlandsrejser har også lidt et knæk, siger direktør Kent Damsgaard, DI.

Læs også: DI til alle medlemmer: Følg anbefalinger for COVID 19-håndtering

Næsten samtlige G20-lande har fået reduceret deres vækstforventninger, og det svækker uden tvivl dansk eksport Kent Damsgaard, Politisk direktør

Danmark rammes hårdere end andre lande

De nye beregninger tegner et værre scenarie end i OECD’s særrapport, som blev offentliggjort mandag 2. marts. I den rapport blev forventningerne til væksten i verdensøkonomien nedjusteret fra 2,9 pct. til 2,4 procent.  

Det rammer dansk økonomi, som er dybt afhængig af eksport, påpeger Kent Damsgaard

- Danske virksomheder er store eksportører, og når den samlede vækst i verdensøkonomien får et knæk, rammer det bestemt også dansk økonomi. Næsten samtlige G20-lande har fået reduceret deres vækstforventninger, og det svækker uden tvivl dansk eksport, siger han.

Ifølge direktøren har usikkerheden, uanset hvordan udviklingen kommer til at se ud herfra, sat sig i markedet.

- Det påvirker virksomhederne og økonomien. Derfor skal vi holde tryk på at mindske konsekvenserne og være parat til at handle, siger Kent Damsgaard.

Læs også: Coronavirus får OECD til at skære kraftigt i vækstprognose 

Overvåg situationen tæt

Direktøren understreger, at det vigtige lige nu er en tæt overvågning af situationen, og at virksomhederne får klare svar på de mange spørgsmål, de har.

- Hvis situationen bliver værre, kan det blive nødvendigt med likviditetshjælpepakker – eksempelvis udskudt moms og skat for især SMVer. Sker der yderligere en forværring, kan en finanspolitisk lempelse komme på tale. Her er det oplagt at skrue op for den grønne omstilling gennem f.eks. energirenoveringer i det offentlige samt lavere elafgift. Begge dele kan holde økonomien oven vande – og er samtidig nødvendige for den grønne omstilling, siger Kent Damsgaard.

Han pointerer samtidig, at den form for hjælpeindsatser ikke er aktuelle, som situationen ser ud nu.

- Og forhåbentlig kommer vi slet ikke dertil, siger Kent Damsgaard.

Kontakt DI og følg Sundhedsstyrelsen

Listen over risikoområder bliver opdateret dagligt af Statens Serum Institut og Sundhedsstyrelsen, og kan ses på Sundhedsstyrelsens særlige informationsside om COVID-19

For øvrige informationer henvises til DI's hjemmeside om Covid 19

Her er der også kontaktoplysninger på de medarbejdere i DI, som kan bistå med yderligere råd og vejledning. 

Fakta

Om beregningerne med Oxford Economics 

Dansk Industri har regnet på konsekvenserne for dansk økonomi på baggrund af et scenarie fra Oxford Economics, hvor coronavirusset spreder sig yderligere og udvikler sig til en global pandemi.

 

Ifølge scenariet fra Oxford Economics aftager væksten i den samlede verdensøkonomi fra 2,3 til 1,1 procent i 2020, mens væksten i dansk økonomi i 2020 aftager fra 1,3 pct. til 0,9 pct.

 

I scenariet er der regnet med, at en betydelig del af arbejdsstyrken ikke kan arbejde, hvilket rammer produktionen. Efterspørgslen lider også et knæk på grund af usikkerhed som kan føre til lavere forbrug af især rejser og turistudgifter, mens investeringerne ligeledes lider et knæk.

 

OECD håber i sin særrapporten, at de negative økonomiske effekter er kortvarige, og at væksten til næste år kan tiltage til 3,3 procent.

 

I beregningen med Oxford Economics vil en ventet normalisering af situationen i 2021 betyde, at væksten i Danmark i 2021 øges fra 1,5 til 1,8 procent.

 

Selv om der ventes en hurtig normalisering vil økonomien dog have lidt et tab, og BNP vil være 0,1 procent lavere end ellers. Beskæftigelsesfremgangen reduceres med 3.500 personer.

 

Men de fremadrettede forventninger er meget usikre og afhænger af spredningen af virusset og de foranstaltninger, som sættes i værk.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Jonas Forup
Felix Bekkersgaard Stark
Skrevet af:

Jonas Forup Felix Bekkersgaard Stark

Kent Damsgaard

Kent Damsgaard

Politisk direktør

  • Direkte +45 3377 3090
  • Mobil +45 2585 3216
  • E-mail ked@di.dk

Relateret indhold