Jonathan Løw, iværksætter og direktør for JumpStory ApS.

Foto: JumpStory
01.04.20 DIB Nyheder

"Totalt stop for erhvervspraktikker er problematisk"

Debat: Kan vi ASAP få genoptaget muligheden for at tilknytte folk i virksomhedspraktik og få budskabet til folk på dagpenge og andre til at lyde, at de skal fortsætte en yderst aktiv jobsøgning til de firmaer, som har brug for deres kompetencer, skriver Jonathan Løw, stifter og  COO i virksomheden Jumpstory i debatindlæg.

Regeringens forskellige tiltag for at hjælpe dansk erhvervsliv vidner om en hidtil uset handlekraft i det politiske system, hvilket man som virksomhedsejer og iværksætter kun kan sætte pris på. På paletten er flere tiltag, der givetvis vil hjælpe de mest udsatte brancher, men der er også ny lovgivning, som direkte modarbejder vilkårene for en teknologisk vækstvirksomhed som vores

Jeg er stifter af IT og marketing-virksomheden JumpStory med kunder i +100 lande. Vi mærker på de vesteuropæiske markeder stagnation som alle andre, men der er også områder som eksempelvis Afrika, Sydamerika m.fl., hvor en digital forretning som vores ikke på samme måde er ramt.

Det betyder forhåbentlig, at vi derfor kan geare salgs- og udviklingsmæssigt op på disse områder og finde kvalificeret arbejdskraft, som enten via erhvervspraktik eller normal ansættelse kan understøtte potentialet for vækst disse steder.

Denne vækst er nødvendig for at lykkes på den lidt længere bane. Vores eneste mulighed for at finansiere medarbejdere, der arbejder med stagnerede markeder, er at kunne tiltrække kompetencer, som kan hjælpe i de ikke-ramte områder af verden.


Dybt probematisk for virksomheder og ledige

Imidlertid betyder noget af den nye lovgivning, som skal sikre dagpengemodtagerne deres ydelser, at vi som vækstvirksomhed risikerer slet ikke at kunne tilknytte disse ledige mennesker, som der utvivlsomt vil blive langt flere af i kommende tid.

Den nye lovgivning betyder, at der er lavet et totalt stop for erhvervspraktikker. Det er dybt problematisk for både ledige og vækstvirksomheder som vores, eftersom erhvervspraktikken kan være en væsentlig vej ud af ledighed og samtidig en sikring af et godt match i en tid, hvor hele screeningsprocessen alt andet end lige er gjort markant vanskeligere.

Som det er p.t., kan vi ikke indkalde mulige kandidater til et fysisk møde, og det øger selvsagt risikoen for, at vi ”rammer forkert”. Derfor er en ordning som erhvervspraktikken kærkommen.

Læs også: Ledelse i Coronatid: Hold fokus på leverancen - også fra distancen

Kan ikke gennemføre praktikgodkendelser

Samtidig med dette har alle på dagpenge modtaget det budskab, at de ikke behøver at søge jobs i de kommende uger grundet situationens alvor. Alvoren kan vi godt blive enige om, og vi har da også sendt vores 20 folk hjem og arbejde, så vi forstår i den grad budskabet og bakker op.

Imidlertid kan det ikke være rigtigt, at man udover at lukke ned for erhvervspraktikkerne samtidig opfordrer folk til ikke at søge aktivt som vanligt, når de er på dagpenge, da det også kraftigt vil reducere kandidatfeltet til de livsnødvendige positioner, man skal besætte som vækstvirksomhed.

Selvom det offentlige Danmark er sendt hjem, så kan det ikke passe, at vi i en digital tidsalder ikke kan gennemføre eksempelvis praktikgodkendelser eller dagpengehåndteringssager digitalt. Danmark er et gennem-digitaliseret land, og det har vi brug for bliver udnyttet nu til at sikre, at ikke også teknologi- og IT-virksomheder bliver urimeligt hårdt ramt i denne tid.

Det er fuldt forståeligt, at det fysiske Danmark lukker ned, men det er uacceptabelt, at opfordringen i samme stund lyder, at der lukkes ned for digital sagsbehandling og erhvervspraktikordninger.

Læs også: DI Handel: Her er et værktøj til corona-krisen

Ny lovgivning skal ikke gøre ting sværere

Hvor brancher som hotel, turisme, service m.fl. styrtbløder, så er der den forskel, at hvor styrtblødningen i disse industrier kun kan lukkes igennem økonomiske hjælpepakker, så kan det for de digitale virksomheder gøres ved, at man bruger digitaliseringen til ikke at lukke ned for ansøgere og digital sagsbehandling.

Vi er som virksomhed villige til at løbe den ekstra risiko, det indebærer dels at tilknytte folk i en krisetid og dels at ansætte dem uden at kunne mødes eller arbejde face-to-face. Men så må vi også kunne forvente og forlange, at ny lovgivningen ikke besværliggør dette yderligere.

Derfor skal lyde en klar opfordring til, at vi ASAP får genoptaget muligheden for at tilknytte folk i virksomhedspraktik samt at budskabet til folk på dagpenge og andre lyder, at de skal fortsætte en yderst aktiv jobsøgning til de firmaer, som har brug for deres kompetencer. Sker dette ikke, så risikerer vi, at Coronaen også ender med at koste rigtig dyrt for alle danske IT og teknologivirksomheder.

Læs også: E-handel og hjemmesider tager fart under Corona-krisen

Fakta

Velkommen til DI Debat

Med DI Debat ønsker vi at give vores medlemmer plads til selv at komme til orde med synspunkter om temaer med betydning for jeres virksomhed.

 

Debatindlæg kan blive bragt her eller i magasinet DI Business. Vi forbeholder os retten til at udvælge og beskære indlæg i forhold til pladshensyn og relevans. Du kan sende dit indlæg til redaktør Uffe Hansen ufha@di.dk. Og ringe for yderligere info på: 33773888


Synspunkter på DI Debat er ikke nødvendigvis udtryk for DI’s holdning.

Info om COVID-19

Find DI’s og myndigheders hjælp, links og kontaktpersoner på dette site, hvor du også kan se arbejdsgivernes FAQ og DI’s svar.

Få vejledning om coronavirus

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Skrevet af:

Jonathan Løw, iværksætter og direktør for JumpStory

Steen Nielsen

Steen Nielsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3318
  • Mobil +45 2949 4557
  • E-mail snn@di.dk

Relateret indhold