Det er altafgørende, at ellers normalt sunde virksomheder ikke tvinges til at dreje nøglen om, fordi bankerne må afvise at hæve kassekreditten, siger DI’s økonomiske og politiske chef, Morten Granzau.

13.03.20 DIB Nyheder

DI: Bankers corona-hjælp kan redde virksomheder

Banker og pengeinstitutter kan låne ekstra 200 mia. kr. ud med regeringens hjælpepakke. Det kan medvirke til, at pressede virksomheder klare corona-krisen, mener DI.

Regeringens hjælpepakker til corona-ramte virksomheder øger også banker og pengeinstitutters mulighed for at give en håndsrækning.

De kan nu stille ekstra 200 milliarder kroner til rådighed i likviditet, efter at erhvervsminister Simon Kollerup med øjeblikkelig virkning har frigivet den kapital, som finanssektoren har hensat til dårlige tider i den såkaldte ”kontracykliske kapitalbuffer.”

Det er rigtigt godt nyt, siger DI’s økonomiske og politiske chef, Morten Granzau.

- Mange virksomheder er i en dybt alvorlig situation, hvor de er presset på likviditeten. I den situation er det altafgørende, at ellers normalt sunde virksomheder ikke tvinges til at dreje nøglen om, fordi bankerne må afvise at hæve kassekreditten, siger han og tilføjer:

- Bufferen bliver jo opbygget i gode tider, hvor bankerne lægger penge til side til at komme igennem de dårlige tider. Og nu har vi de dårlige tider, hvor virksomhederne er afhængige af at deres bankforbindelser kan strække sig ekstra langt.

Læs også: Hjælpepakke til virksomheder – spørgsmål og svar

Indført efter finanskrisen

Den kontracykliske kapitalbuffer blev indført efter finanskrisen, for at sikre banksektoren et bolværk mod nye kriser. Bufferen har i flere år tvunget bankerne til at hensætte 1,0 procent af deres samlede kapital. Ved at frigive pengene betyder det at egenkapitalkravet mindskes med 17 mia. kr.

Og ifølge Erhvervsministeriet betyder det, at bankerne kan låne ekstra 200 mia. kr. ud, da udlånene skal afspejle risikoen ved de ekstra lån.

Sandahl: Vigtig hjælpepakke skal holde hånden under arbejdspladserne

Bufferen bliver jo opbygget i gode tider, hvor bankerne lægger penge til side til at komme igennem de dårlige tider. Og nu har vi de dårlige tider. Morten Granzau Nielsen, Vicedirektør

"Vi får bedre mulighed for at hjælpe"

I bankernes brancheorganisation, Finans Danmark, ser adm. direktør Ulrik Nødgaard også positivt på regeringens beslutning:

- Med en nedsættelse af den kontracykliske kapitalbuffer til nul med øjeblikkelig virkning, får vi bedre mulighed for at hjælpe, siger han i en pressemeddelelse.

Finanssektoren er også tilfreds med, at regeringen nu stiller med en garantiordning, der betyder, at både små og mellemstore virksomheder og store virksomheder, der har oplevet et driftstab på over 50 procent som følge af epidemien, får et statsgaranti i ryggen på 70 procent af bankernes nye udlån.

- Det vil helt sikker hjælpe de kunder, der er ramt meget hårdt af tilbageslaget, siger Ulrik Nødgaard.

Efterlyser de sidste justeringer

Finanssektoren er dog ikke helt i mål endnu, mener Ulrik Nødgaard. Corona-krisen kan blandt andet føre til, at kunder bliver nedgraderet, og at de øger deres nedskrivninger.

- Det vil vi gerne i dialog med Finanstilsynet om. Den sidste usikkerhed vil vi gerne have visket væk. Det er vigtigt, siger Ulrik Nødgaard.

Erhvervsminister Simon Kollerup konstaterer, at banker og pengeinstitutter "alt andet lige har fået mere spillerum til at modstå tab uden at skulle indskrænke deres udlån."

Hjælpepakke til virksomheder på skatteområdet– spørgsmål og svar

Fakta

Kontracyklisk kapitalbuffer

·        Siden finanskrisen har bankerne sat penge til side i den kontracykliske kapitalbuffer. Formålet med bufferen er, at den opbygges i gode økonomiske tider, så pengene kan frigives, når konjunkturerne vender.

·        Når bufferen bliver frigivet har bankerne dermed flere penge til rådighed, hvilket betyder, at de lettere kan fortsætte med at låne penge ud i krisetider.

·        Bufferen er i dag på 1,0 pct. af bankernes samlede kapital, men i 2019 blev det besluttet at hæve niveauet til 1,5 pct. og 2,0 pct. fra hhv. 30. juni og 31. december 2020.

·        En øjeblikkelig frigivelse af hele bufferen fra 1,0 pct. til 0 pct. vil sænke egenkapitalkravet med ca. 17 mia. kr. ift. det nuværende krav.

·        De 17 mia. kr. i lavere kapitalkrav øger udlånskapaciteten med over 200 mia. kr., da man som bank ikke skal holde kapital 1:1 svarende til de udlån, man har. Banken skal alene holde en andel af udlånet som kapital, der afspejler risikoen.

Kilde: Erhvervsministeriet

Info om COVID-19

Find DI’s og myndigheders hjælp, links og kontaktpersoner på dette site, hvor du også kan se arbejdsgivernes FAQ og DI’s svar.

Få vejledning om coronavirus

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Morten Granzau Nielsen

Morten Granzau Nielsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 4676
  • Mobil +45 2245 4620
  • E-mail mogr@di.dk

Relateret indhold