26.03.20 DIB Nyheder

DI: Hjælp dine tyske kunder igennem corona-krisen

Corona-krisen sætter Tyskland i dvale til umiddelbar skade for danske underleverandører. Hjælp dine tyske kunder med løsninger, anbefaler DI i Tyskland. Det giver pote, når vi er igennem corona-krisen.

Tysklands industri er blandt verdens største eksportører og derfor mærkes corona-krisen også meget kraftigt. Effekten breder sig med lynets hast til de mange underleverandører, og derfor kan det også få stor betydning for danske virksomheder, fortæller DI’s chef i Tyskland Robert Perz.

- Især automobilbranchen er hårdt ramt, hvor bilfabrikanterne en-efter-en indstiller deres produktion i forsøget om at imødekomme krisen med rettidigt omhu ved at skære i omkostninger. De første underleverandører melder allerede nu om likviditetsproblemer. Det vil med stor sandsynlighed også have konsekvenser for dele af de danske underleverandører, fortæller han.

Den tyske regering har i denne uge vedtaget at udvide den økonomiske støtte til det corona-ramte erhvervsliv. Hjælpepakker for 156 mia. euro samt en ny lånefacilitet med 600 mia. euro står klar. 

I corona-krisen er det afgørende, at danske virksomheder med tyske kunder at holde sig i tæt kontakt. Det kan også være en fordel, når corona-krisen er forbi.

Ny corona-hotline: Få lokal hjælp hos DI’s globale kontorer

Solidaritet belønnes efter corona

- Solidaritet igennem denne krise er ikke kun vigtigt blandt mennesker, men helt sikkert også på virksomhedsniveau. Dine tyske kontakter og kunder vil derfor værdsætte, at I er i skarp dialog omkring situationen og måske sammen kan finde løsninger, som kan afbøde konsekvenserne i denne krise, råder Robert Perz og fortsætter:

- Og tyskerne vil på den anden side af denne krise værdsætte den loyalitet fra dansk side – også til den tid, der kommer efter krisen.

Hvis man har et tysk datterselskab er det især vigtigt at følge udviklingen nøje om mulighederne for hjemsendelse af medarbejdere eller måske få del i Tysklands hjælpepakker.

- Og måske er det nu man skal positionere sig i forhold til nye forretningsmuligheder efter krisen. Der vil det være godt at stå klar og leveringsdygtig, siger Robert Perz.

Tyskland har forbudt, at man går uden for en dør i mange tilfælde, og det betyder også at forretningsmøder er forbudt.  Samtidig er kun dagligvarehandel og apoteker åben, mens mange ansatte er hjemsendt.

Læs også: USA’s hjælpepakke gavner danske virksomheder

Tysk corona hjælp

Den tyske forbundsregering har igangsat en række hjælpepakker på i alt 156 milliarder euro, hvoraf en tredjedel af dette går til selvstændige og små virksomheder. Hertil er oprettet en lånefond på 600 mia. euro til tysk industri. Her er hovedpunkterne, som er mest direkte relevante for danske virksomheder med aktiviteter i Tyskland: 

1)      Tilskud til små virksomheder og selvstændige

a.       Tilskudsordninger for mellemstore og store virksomheder skal sikre øget likviditet til virksomheder, som er ramt af ordrenedgang.

b.       Virksomheder med op til fem ansatte kan modtage 9.000 euro i tilskud, og virksomheder med op til ti ansatte kan modtage 15.000 euro - disse skal ikke tilbagebetales.

c.       Udsættelse af skattebetalinger. Ramte virksomheder kan anmode om udskydelse af skattebetalinger

2) Udvidelse af statsgæld

a.       Den offentlige fond for genopbygning KfW tilbyder lån på op til 25 procent af 2019-omsætningen til berørte virksomheder, dog maksimalt 1 mia. euro samlet fordelt for hver overordnede branche og dermed skal pengene altså fordeles på en række virksomheder.

b.       Et ubegrænset kreditprogram fra staten gør det muligt for mellemstore og store virksomheder at låne penge – alt bliver finansieret gennem udvidelse af statsgælden.

c.       Insolvensen lempes, da skyldige skattebetalinger udsættes.

d.       Staten fritager virksomheder for lønomkostninger ved at gøre det lettere for dem at sende medarbejdere på arbejdsfordeling. Staten vil i denne sammenhæng betale 60 procent af den sidste nettoløn for den individuelle, og for de der har børn, 67 procent.

e.       Staten betaler også det fulde beløb for sociale sikringsbidrag, som virksomhederne ellers selv skulle betale.

f.        De fleste virksomheder kan ansøge om fuld kompensation for hjemsendte medarbejdere med løn i en kortere periode for at undgå fyringer.

3)      Ny fond skal redde industri

a.       Den tyske stat opretter en ny fond, WSF. Denne fond skal redde tyske industrivirksomheder fra konkurs, eller forhindre udenlandsk overtagelse. WSF kan i alt låne over 600 mia. euro, som den tyske stat står for.

b.       Dertil kommer der enkelte regionale støtteprogrammer, idet hver enkelt delstat også har ønsket at træde til med hjælp til virksomhederneog overordnet set forventes også der også programmer på EU niveau.

 kilder: BMWi – Bundesministerium für Wirtschaft u. Energie, BMAS - Bundesministerium für Arbeit und Soziales og Süddeutsche Zeitung, 23. März 2020

Info om COVID-19

Find DI’s og myndigheders hjælp, links og kontaktpersoner på dette site, hvor du også kan se arbejdsgivernes FAQ og DI’s svar.

Få vejledning om coronavirus

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Robert P. Perz

Robert P. Perz

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3380
  • Mobil +45 4252 9000
  • E-mail ropp@di.dk

Relateret indhold