Kommuner og regioner kan fremrykke investeringer i bygeprojekter og betale private leverandører  hurtigere. Det  falder i høj grad på et tørt sted, siger DI's adm. direktør Lars Sandahl Sørensen.

Foto: Thomas Arnbo
26.03.20 DIB Nyheder

DI: Fremryk hvad der kan fremrykkes af offentlige investeringer

Regeringen dropper loft over  kommuner og regioners budgetter, hvilket kan fremrykke betalinger og investeringer på op til  10 mia. kr., forudser finansminister Nicolai  Wammen. Det  holder hånden under vækst og job i corona-krisen, mener DI.

Dansk Industris adm. direktør Lars Sandahl Sørensen hilser regeringens beslutning om, at give kommunerne friere muligheder for at bruge anlægskroner under corona-krisen velkomment. Det slår flere fluer med et smæk.

-  Vi får renoveret bygninger, som alligevel skal renoveres på et senere tidspunkt. Virksomhederne bliver holdt i gang, og arbejdspladserne bliver sikret, siger han.

Det handler om at redde flest mulige virksomheder og arbejdspladser i øjeblikket, så Danmark hurtigt kan rejse sig efter krisen. Lavere aktiviteter i byggeriet trækker spor i en række branche, hvor blandt andet  arkitekter, leverandører og de rådgivende ingeniører bliver ramt. Derfor er det ifølge DI’s direktør gode og tiltrængte investeringer, som nu kan sættes i værk.

- Min oplevelse er, at kommunerne står klar til at gribe den mulighed, som de nu har fået af regeringen. Nu gælder det om at kigge på listen over gode, fremtidige projekter og fremrykke, hvad der kan fremrykkes. Mange bygninger står tomme lige nu, så der er mulighed for at komme i gang med arbejdet hurtig, siger Lars Sandahl Sørensen.

Læs også: Computerspil fra Rambøll skal bremse coronasmitte på byggepladser

Samlet volumen - 10 mia. kr. 

Regeringen fremlagde torsdag et lovforslag, der fjerne loftet over kommunernes anlægsbudgetter i 2020. Det giver adgang til at kommunerne kan fremrykke investeringer, der ellers var planlagt til de følgende år, fortalte finansminister Nicolai Wammen ved et pressemøde.

- Målet er at give de private leverandører luft til at holde sig oven vande i en svær tid, sagde han.

Kommunerne forventer, at det kan fremrykke investeringer for 2,5 mia. kr. i år. Regionerne får også friere hænder, men for regionerne er det ikke muligt at sætte tal på potentialet, fordi regionerne er nødt til at prioriterer driften af sygehusene højest for at håndtere corona-krisen.

Udover at fjerne loftet over anlægsinvesteringer, fremrykkes der også offentlige indkøb og betale leverandører tidligere. For kommunerne ventes det i alt at give et løft på cirka 5 mia. kr., mens regionerne vil bidrage med 1,5 mia. kr. i 2020.

- Dagens aftaler giver en samlet volumen på op til ca. 10 mia. kr., hvis de bliver udnyttet fuldt ud, sagde Nicolai Wammen.

Læs også:  Suspendér loft over kommuners budget for byggeri

Vi skal naturligvis sikre en fornuftig konkurrence, men det behøver ikke at gå udover hastigheden – og hastighed er der brug for. Lars Sandahl Sørensen, Adm. direktør

Styrker likviditet

Regeringen lægger sammen med kommuner og regioner også op til, at det offentlige fremrykker betalinger og udskyder betaling af dækningsafgift. Det er godt nyt for virksomhedernes daglige økonomi.

- Rigtig mange virksomheder er virkelig pressede på likviditeten, fordi deres indtægter falder voldsomt som konsekvens af coronakrisen. Så det falder i dén grad på et tørt sted og er en vigtig hjælp i en svær tid, siger Lars Sandahl Sørensen.

Læs også: Opråb til SMV’er: Hvordan klarer I jer i disse dage?

Fornuftig konkurrence

Han peger på energirenovering af skoler, børnehave og andre kommunale bygninger som et område, hvor nye projekter kan sættes i gang. Dertil kan veje renoveres, mens kloakker og offentlige arealer kan blive tilpasset fremtidens klima.

- Vi har fleksible udbudsregler på bygge- og anlægsområdet, der gør, at kommunerne umiddelbart kan sætte projekter i gang til en pris på op til 40 millioner kr. Vi skal naturligvis sikre en fornuftig konkurrence, men det behøver ikke at gå udover hastigheden – og hastighed er der brug for, siger Lars Sandahl Sørensen.

Læs også: Det haster med at få hjælpepakkerne i spil

Info om COVID-19

Find DI’s og myndigheders hjælp, links og kontaktpersoner på dette site, hvor du også kan se arbejdsgivernes FAQ og DI’s svar.

Få vejledning om coronavirus

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Per Geckler Møller

Per Geckler Møller

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3836
  • Mobil +45 2949 4434
  • E-mail pgm@di.dk

Relateret indhold