Veninder sonderer mulighederne for lærlingepladser på Kloge Hænder messen. Jennifer Engelsfelt (tv) som mekaniker og Cecilie Madsen (th) som smed.

Foto: Gordon Trier Holm
06.03.20 DIB Nyheder

Faglig dating giver lærlingeplads

Når man som ung søger drømmeuddannelsen som mekaniker og er i skarp konkurrence mange andre, er det en stor fordel at kunne mødes med mulige lærepladser ansigt til ansigt.

Gang på gang har Jennifer Engelsfelt besøgt værksteder for at komme i lære som mekaniker.

- Og hver gang er jeg blevet mødt med et undskyldende smil og med en forklaring om, at de ikke lige har tid til sådan en snak. De er vant til, at mange banker på døren om det samme, fortæller den unge elev fra Tradium.

Men på Kloge Hænder messen i Randers fredag den 6. marts ser billedet ganske anderledes ud.

- Det er bare så fedt. Her finder jeg mange autoværksteder repræsenteret. Her har de tid til at snakke med mig. Og her er der ingen undskyldninger, men bare åbenhed. Så her har jeg langt større chancer for at blive set og hørt og for give et godt indtryk af mig selv. Og det er jo det, det hele handler om, siger Jennifer Engelsfelt.

Godt 450 unge i grundforløb på erhvervsskolerne, fra skolernes afgangsklasser eller som går ledige med overvejelser om at tage en erhvervsfaglig uddannelse defilerer forbi knap 40 runde borde, hvor godt 70 repræsentanter for virksomheder står klar med et tilbud om et eller flere praktikpladser. Et sted mellem 100 og 150 lærepladser er der at finde på messen efter devisen: Hvis du har kloge hænder, så har vi praktikpladsen.

Og selv om Jennifer Engelsfelt endnu ikke har fundet en læreplads på messen denne fredag, er hun fuld af forhåbninger om, at det vil ske.

Godt sted at sondere terrænet

Hendes veninde, Cecilie Madsen, er derimod allerede kommet i gang med sin drømmeuddannelse som smed. Og alligevel er hun også med på messen. Hun er i lære på en et-årig kontrakt.

- Når den så er slut, kan det være, at jeg bliver på samme sted. Men det kan også være rigtig godt at få et indtryk af, hvilke andre muligheder, der er på virksomheder i smede-uddannelsen. Så derfor er jeg her, siger Cecilie Madsen.

Hun fandt sin nuværende lærlingeplads på sidste års Kloge Hænder messen. Hun er særdeles bevidst om vigtigheden af at kunne mødes ansigt til ansigt med potentielle praktiksteder.

- Man skal være om sig, være udadvendt og komme i kontakt med de forskellige repræsentanter for virksomhederne. Ellers har man ingen chancer. Men jeg kan heldigvis høre og mærke, at mange her genkender mig fra sidste år, siger Cecilie Madsen.

Godt rekrutteringsværktøj

Hun er langt fra den eneste, der kommer igen på messen. Randers Rørindustri har været med alle fire år med et tilbud om lærlingeplads som kleinsmed. Og de har hvert af de forgangne år fundet den rette kandidat. Så de bruger messen som rekrutteringsværktøj.

- Når der generelt er mangel på kvalificerede faglærte og mangel på lærlinge, så er det oplagt at være med på en messe som Kloge Hænder messen, siger direktør Henrik Klitte Andersen fra Randers Rørindustri.

Han oplever, at de unge er blevet bedre forberedte med CV’et klar og også bedre ved, hvad deres rolle og muligheder er på messen i forhold til første gang, messen blev holdt.

- Det er fantastisk, at så mange af dem møder op viser deres interesse, siger han.

Gordon Trier Holm

Gordon Trier Holm

Konsulent

  • Direkte +45 3377 3986
  • Mobil +45 2949 4606
  • E-mail gth@di.dk

Relateret indhold