23.03.20 DIB Nyheder

Forbrugertilliden dykkede, før coronakrisen ramte Danmark for alvor

Nye tal: Forbrugertilliden er faldet kraftigt i marts. En del af faldet skete inden, danskerne blev sendt hjem fra skole og arbejde.

En måling af forbrugertilliden viser, at optimismen var på vej til at blive lavere, før coronakrisen ramte dansk økonomi som et lyn fra en klar himmel. Det fremgår af tal for forbrugerforventningerne fra Danmarks Statistik.

Forbrugerforventningerne bliver normalt dannet på baggrund af en undersøgelse i månedens første to uger. DST har ekstraordinært foretaget en mindre undersøgelse fra d. 12. marts til 17. marts. Den ekstraordinære undersøgelse fylder dog kun 17 procent af målingen. Sidste uges store stigning i nytilmeldte ledige er derfor kun i mindre grad med i undersøgelsen. Alligevel har den voksende usikkerhed i starten af måneden fået forbrugertillidsindikatoren til at falde til 0,4 i marts mod 3,3 i februar.

- Det er ikke overraskende, at coronakrisen får forbrugernes tillid til dansk økonomi til at falde, så tillidsindikatoren kun lige holder sig over nul, siger Morten Granzau, underdirektør i DI.

- Desværre er forbrugerne formentlig endnu mere pessimistiske nu, end hvad målingen viser. Undersøgelsens ordinære del er afsluttet i månedens første to uger. I sidste uge tilmeldte 23.230 personer sig som ledige. Det er 17.052 mere, end hvad normalen har været de seneste fem år, siger Morten Granzau.

- Hvis man skal forsøge at finde et lys i det økonomiske mørke, som omgiver forbrugerne, brugte mange danskere opsvinget på at styrke deres privatøkonomi. Det tørre krudt hos mange forbrugere kan vise sig som en god affyringsrampe for dansk økonomi, når vi kan åbne vores samfund igen, siger Morten Granzau.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Morten Granzau Nielsen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 4676
  • Mobil +45 2245 4620
  • E-mail mogr@di.dk

Relateret