IværksætterDanmark består af både unge og gamle, kvinder og mænd. Fra venstre er det Esben Klint og Mikkel Wad Thorsen, der har stiftet Teton.ai, 83-årige Erling Nielsen, der har startet Cylock, og Kristine Esmer og Mille Skat, der producerer bæredygtigt sportstøj i deres virksomhed Planet Nusa.

Thomas Arnbo og Niels Hougaard
06.03.20 DIB Nyheder

Her er iværksætterdanmark

Nye dansker virksomheder popper ikke op som paddehatte i en fugtig skovbund. Der er snarere tale om en vækst som et japansk bonsai­træ, viser tal fra Danmarks Statistik.  DI Business fortæller en historie i tal om alle de seje mennesker, der kaster sig ud i iværksætterlivet.

Danmarks Radios succesfulde program ”Løvens Hule” tegner et rosenrødt billede af et sprudlende iværksætterdanmark, hvor de gode ideer står i kø, og investorerne til tider kappes om at få del i de nystartede virksomheder.

Virkeligheden er en helt anden. Faktum er, ifølge tal fra Danmarks Statistik, at nye virksomheder absolut ikke popper op som paddehatte i en fugtig skovbund. Der er snarere tale om en vækst som et japansk bonsai­træ.

For hver 100 virksomheder, der blev startet i de sprudlende år op til finanskrisen, bliver der i dag blot startet 85 virksomheder ifølge Danmarks Statistik. Iværksætterdanmark er altså ikke tilbage i topform. 

I de følgende grafer kan du dykke ned i historien om de nye virksomheder, der gerne en dag skulle vokse sig store og blive fremtidens erhvervssucceser, som skaber indtjening og arbejdspladser i Danmark.

Det er en historie i tal, der tegner et billede af alle de seje mænd og kvinder, der kaster sig ud i den vilde opgave, det er at starte en ny virksomhed.

Læs også: Fast hyre og frokostordning trumfer iværksætteri

Myten om iværksætteren og pizzeriaet

Det er en gammel myte uden hold i virkeligheden, at flertallet af de nystartede virksomheder er pizzeriaer eller døgn­kiosker. Ifølge Danmarks Statistiks tal befinder flertallet af iværksættervirksomhederne sig inden for videnservice.

Den danske iværksætter er en mand med let vigende hårgrænse

Mænd i alderen 35 – 44 år med en erhvervsfaglig uddannelse er stereotypen på en iværksætter i Danmark. Til gengæld er der kun få kvinder og få med en kort videregående uddannelse, der starter egen virksomhed.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Dorte Gram Nybroe

Dorte Gram Nybroe

Seniorchefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3769
  • Mobil +45 2968 5962
  • E-mail dgny@di.dk

Relateret indhold