På fiskemelsfabrikken FF Skagen i Hanstholm går 16 medarbejdere i skole i perioder uden fisk.

Foto: Scanpix
03.03.20 DIB Nyheder

Ny stigning: Danske virksomheder tager flere voksenlærlinge

Tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering viser, at danske virksomheder i 2019 tog det højeste antal voksenlærlinge i 10 år. Dermed får flere ufaglærte og ledige over 25 år muligheden for at få en uddannelse.

Når danske virksomheder har svært ved at finde lærlinge og elever, kan det være en god idé at kigge mod de lidt ældre – både i og udenfor virksomheden. Og kigger man på Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekrutterings tal for voksenlærlinge, er det lige netop, hvad virksomhederne har gjort.

Tallene viser nemlig, at der i 2019 var næsten 11.500 personer, der blev voksenlærlinge. Sammenlignet med 2018 er det en stigning på otte procent.

De 11.500 voksenlærlinge er samtidigt det højeste antal siden 2010.

Blandt de danske virksomheder, der uddanner lærlinge på 25 år og derover, er FF Skagen. Her siger produktionsdirektør Lars Uldal:

- Vi forsøger at vende en dårlig situation til noget positivt i fremtiden ved at uddanne vores medarbejdere til procesoperatører. På den måde håber vi at effektivisere driften og holde på medarbejderne.

Læs historien: Ufaglærte skal i skole, når der mangler fisk i Nordjylland 

Erhvervsuddannelseschef i Dansk Industri Lone Folmer Berthelsen mener, at voksenlærlingene er en godt alternativ, når virksomhederne har svært ved at finde lærlinge og elever.

- Når virksomhederne finder det udfordrende at få unge lærlinge og elever, er det et god idé at kigge mod deres egne ufaglærte og andre voksne. Der er gode muligheder i voksenlærlingeordningen, som også understøttes af overenskomsterne, siger hun.

Hun understreger, at det selvfølgelig er vigtigt, at også unge lærlinge og elever får praktikpladser, så nye generationer af faglærte medarbejdere sikres.

- Men vi må ikke glemme, at der også blandt de lidt ældre ufaglærte, kan findes mange ressourcer, siger Lone Folmer Berthelsen.

Fakta

- Du har mulighed for at få tilskud til lønnen, når du ansætter en lærling over 25 år. 

- Tilskuddet ligger på 30 eller 45 kr. i timen og afhænger bl.a. af, om lærlingen er ledig, før I indgår praktikaftalen – og om lærlingen har en uddannelse i forvejen.

- Du kan læse mere om voksenlærlinge her

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Lone Folmer Berthelsen

Lone Folmer Berthelsen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 4818
  • Mobil +45 4032 0943
  • E-mail lofb@di.dk

Relateret indhold