Sådan ser den simulerede robotarm fra demonstrationsprojektet ud

Foto: MADE
03.03.20 DIB Nyheder

Virtuel robot sender SMV mod det uendelige univers

Video: Med virtuel simulering kan virksomheden Space Composite Structures Denmark få robotter til at fremstille mønstre og former, de ikke kan drømme om i dag. Demonstrationsprojektet gennem MADE kan også give gevinster til andre produktionsvirksomheder.

Når satellitter skal sendes i kredsløb omkring jorden, skal de flyve med 28.000 kilometer i timen. Det kræver, at de er lavet af et helt specielt materiale, der kan holde til den voldsomme acceleration. Derfor skal det både være let, stærkt og helst ikke for dyrt, og det kan være en udfordring.

Den udfordring beskæftiger man sig med hos virksomheden Space Composite Structures Denmark, der har hjemme i Odense.

I et MADE demonstrationsprojekt, som de har lavet i samarbejde med Teknologisk Institut, har de ved hjælp af virtual reality testet en ny robotmetode til at fremstille avancerede materialer.

- Demonstrationsprojektet har vist os fremstillingsteknologi, som vil kunne rykke vores designs til et nyt stadie. Det giver muligheden for at skabe langt mere komplicerede elementer, siger Damir Ljubicic, der er CEO i Space Composite Structures Denmark.

Han er desuden glad for brugen af virtual reality i projektet.

- Uden de helt store investeringer, kan man afprøve det, man har gang i, i virtual reality. Som direktør vil jeg gerne se beviset på noget, inden jeg kaster penge efter det, og så er det markant billigere igennem virtual reality, siger Damir Ljubicic.

Læs mere på MADE's hjemmeside: Universet skal indtages med robotter - Dansk SMV eksperimenterer med ny teknologi

Nye perspektiver

I grove træk går demonstrationsprojektet ud på at simulere en robotarm gennem virtual reality. Den simulering har gjort det muligt at træde ind i en verden, hvor man kan lære robotten bevægelser og mønstre.

Projektet har vist, at det kan reducere omkostningerne, når robotter bliver en del af produktionen, og det vil højne konkurrencedygtigheden. Space Composite Structures Denmark ville eksempelvis kunne fremstille stærke antenneparaboler yderst konkurrencedygtigt, hvis robotarmen blev implementeret.

- Robotten kan fremstille mønstre og former, som vi slet ikke kan drømme om at producere i dag. Hvis vi fremover kan benytte en robotarm, vil elementerne både blive lettere, mere præcise og billigere, hvilket vil gøre os absolut unikke inden for rumfartsindustrien, siger Damir Ljubicic.

DI’s chef for forskning, uddannelse og mangfoldighed Mette Fjord Sørensen følger med i MADE’s mange gode projekter og er samtidig optaget af at få øget Danmarks deltagelse i den europæiske rumforskning (ESA)

- Rumforskningen udfordrer teknologien til det yderste, og det er rigtig godt at se, at MADE kan hjælpe danske virksomheder med at udvikle avancerede fremstillingsmetoder, som kan styrke deres konkurrencekraft og mulighed for at være med i rumkapløbet.

Læs også: Fremtiden er tænkende maskiner og AI i lommen

Kan komme andre virksomheder til gode

Men det er ikke bare for virksomheder, der beskæftiger sig med rumfart, at virtual reality-løsningen kan anvendes. Ifølge Karsten Thornø Ahrentsen, der er seniorkonsulent i afdelingen for Produktion og Innovation ved Teknologisk Institut, kan danske produktionsvirksomheder også få gavn af den.

- For danske virksomheder vil den største effekt sikkert være ved udvikling af nye projekter, hvor løsninger kan visualiseres og inspiceres før de bygges. Det vil gøre det muligt at opdage fejl i designet, og de forventede cyklustider vil kunne analyseres, siger Karsten Thornø Ahrentsen.

Muligheden for at visualisere og inspicere løsningerne, før de bygges, vil spare virksomhederne for penge, men virtual reality-løsningen vil også kunne spare virksomhederne tid.

- Robotter er et oplagt værktøj til udførelse af produktionsprocesser, og med softwareløsninger er det nu muligt at omsætte 3D-geometrier til robotbevægelser. På den måde kan små stykserier produceres uden brug af en masse programmeringstid, siger Karsten Thornø Ahrentsen.

Space Composite Structures - en lille virksomhed i Odense har ambitioner, der rækker højt op over skyerne. Test med robotter har vist, at emner til rumfartøjer kan produceres billigere i fremtiden. Virksomheden har været gennem et MADE Demonstrationsprojekt med Teknologisk Institut som partner, og virtual reality kan også komme danske virksomheder i andre brancher til gavn.

Video: MADE

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Mette Fjord Sørensen

Mette Fjord Sørensen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3797
  • Mobil +45 5213 2312
  • E-mail mfj@di.dk

Relateret indhold