270.000 får gavn af lønkompensation
Knap 40 procent af danske virksomheder har brugt eller vil gøre brug af lønkompensation. I alt ser det ud til, at 270.000 medarbejdere få gavn af ordningen, der efter DI’s mening er udtryk for rettidig omhu.
I marts måned steg ledigheden i Danmark med 18.000 personer. På den baggrund vurderer Dansk Industri (DI), at beskæftigelsen er faldet med 35.000, siden Danmark indledte tiltagene mod coronavirussen.
Men tallet kunne være væsentlig højere, hvis det ikke var for den lønkompensationsordning, som arbejdsmarkedets parter og regeringen har aftalt.
- Situationen er ekstrem svær for virksomhederne. De færreste har prøvet noget lignende, og mange står på kanten af deres eksistens. Det er i det lys, vi skal se aftalen om lønkompensation, siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i DI
Ifølge tal fra DI's virksomhedspanel har 18 procent af virksomhederne gjort brug af ordningen, mens 20 procent forventer at gøre det. I alt får får 270.000 medarbejdere gavn af ordningen.
- Det er samlet set udtryk for, at både virksomheder, regeringen, fagforeninger og arbejdsgivere har taget ansvaret på sig i en svær tid. Både små og store virksomheder er under voldsomt pres af denne krise, og vi kommer ikke uden om hverken konkurser eller afskedigelser. Men det er positivt at se, at så mange virksomheder har kunne bruge ordningen om lønkompensation til at fastholde deres medarbejdere i en ekstraordinært vanskelig situation, siger adm. direktør Lars Sandahl Sørensen, DI.
Læs også: Massiv interesse for lønkompensation
Virksomheder bevarer de gode teams
Blandt de virksomheder, der gør brug af ordningen, er kaffeproducenten BKI Foods, der som familieejet virksomhed har stort fokus på bevarelse af danske arbejdspladser.
- Vi ønsker ikke at udsætte nogen af medarbejderne for opsigelse. Derudover bevarer vi på denne måde det gode team. Vi har haft en god dialog med alle medarbejdere, der udviser stor forståelse for situationen, sagde Steen Kampmann, HR manager i BKI Foods, til DI Business den 26. marts.
I samme artikel udtrykte Danske Fragtmænd også at holdånden og det gode samarbejde skal være klar, når coronakrisen er overstået.
- Det er et godt alternativ til at fyre, selv om det også koster os noget. Vi tager et hit på overskuddet. Men det går, hvis der ikke kommer yderligere restriktioner, og vi lever med at gå i 0 i 2020. Vi har et godt hold nu, som vi gerne vil bevare og undgå fyringer. Ellers får vi ikke samlet det samme igen lige med det første, sagde Jørn P. Skov, adm. direktør i Danske Fragtmænd A/S.
Læs også: Håndvægte, håndsprit og byggemarkeder holder Danske Fragtmænd kørende
Medarbejderrotation og deltidsarbejde giver fleksibilitet
Aftalen om lønkompensation blev i første omgang indgået den 14. marts, men siden er den blevet justeret, og der er blandt andet blevet indarbejdet en større fleksibilitet. Det har blandt andet givet mulighed for medarbejderrotation og deltidsarbejde og dermed gjort ordningen endnu mere brugbar end tidligere.
- Vi er selvfølgelig glade for, at beløbsgrænsen på ordningen er blevet sat op til 30.000 kroner. Men for en virksomhed som vores, betyder det endnu mere, at ordningen er blevet mere fleksibel, sagde Søren Krogh-Nielsen, adm. direktør i Ricoh Danmark A/S til DI Business den 2. april.
Det har også kunnet mærkes i DI’s juridiske rådgivning, hvor der er kommet mange spørgsmål om rotationsordningen.
- Vi kunne stå i en meget værre situation, end vi gør nu. Men nu gælder det om at få lagt en strategi og en plan, så vi får sat gang i hjulene igen i takt med, at det bliver sundhedsmæssigt forsvarligt. Derfor har vi lanceret en plan med en række tiltag, der kan skabe tusindvis af job og samtidig tage store skridt mod den grønne omstilling, siger Lars Sandahl Sørensen.
Læs mere om planen: DI: Sådan genopretter vi dansk økonomi og skaber 30.000 arbejdspladser
Hold dig opdateret
Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.
Info om COVID-19
Find DI’s og myndigheders hjælp, links og kontaktpersoner på dette site, hvor du også kan se arbejdsgivernes FAQ og DI’s svar.