DI's chef for Østafrika, Klaus Lehn Christensen, gør status over coronakrisens betydning samt konsekvenserne for erhvervslivet.

21.04.20 DIB Nyheder

DI: Corona presser økonomien i Østafrika

Østafrikanske regeringer har handlet hurtigt for at forhindre covid-19-virussen i at få frit løb, fortæller DIs regional East Africa Manager Klaus Lehn Christensen. Indtil videre er de officielle smittetal lave, men tiltagene er hård kost for landenes økonomi.

En frit hærgende coronavirus i Afrikas udviklingslande er et sandt skræmmescenarium, der blandt andet har fået et bredt flertal i Folketinget til at målrette 650 mio. danske udviklingsmidler til initiativer, der skal hjælpe med covid-19 og dens økonomiske konsekvenser.

De østafrikanske regeringer har også taget coronavirusen meget seriøst, og de officielle smittetal kunne tyde på, at tiltagene har været med til at afbøde smittespredningen, vurderer Klaus Lehn Christensen, der som East Africa Manager er ansvarlig for DIs samarbejde med erhvervsorganisationer i Kenya, Uganda, Tanzania, Rwanda og Burundi.

Proaktive reaktioner

- Regeringerne har været proaktive i deres respons. Ligesom i Danmark lukkede man de østafrikanske samfund helt eller delvist ned i midten af marts, selvom antallet af registrerede smittede og døde på det tidspunkt var meget, meget lavt. I dag er der stadig under 1.000 smittede og få døde i Østafrika, fortæller han. 

Klaus Lehn Christensen understreger dog, at tallene er præget af stor usikkerhed. Der er sandsynligvis store mørketal, da svage sundhedssystemer ikke har ressourcer til at monitorere udviklingen tæt.

- Situationen er særligt bekymrende, fordi landenes høje fattigdomsrate gør, at sult hurtigt er blevet et alvorligt  problem. Op til 60 procent af arbejdsstyrken arbejder i den uformelle sektor. De er derfor svære at hjælpe inden for den formelle økonomis rammer, siger han. 

Læs også: Sådan rammer coronakrisen dine markeder

Virksomheder bør kontakte lokale organisationer

Da mange af landene er lukket ned, er situationen er også meget svær for virksomheder. Allerede i februar led turismesektoren under at kinesiske safariturister blev væk. Nu er en lang række sektorer stærkt svækkede i alle lande både grundet faldende efterspørgsel og forskellige grader af samfundsnedlukninger igangsat i de forskellige lande.

For at hjælpe erhvervslivet har de østafrikanske landes regeringer iværksat økonomiske tiltag i form fremskyndet refusion af moms, skatteudsættelse og rentenedsænkninger, samt investeringer i sundheds-beredskab.

For nogle lande, så som Kenya, har man også udnyttet coronakrisen til at gøre alle økonomiske transaktioner kontantløse, samt opgradere fibernet nationalt til 4G. 

- Vi følger covid-19 situationen og responsinitiativer fra myndigheder og institutioner tæt, og vi er i løbende kontakt med vores lokale søsterorganisationer, siger Klaus Lehn Christensen.

Søsterorganisationerne anbefaler danske virksomheder at kontakte dem direkte for at blive opdateret på lovgivning og regler for covid-19, personalejura og diverse hjælpepakker.

DI er klar til at hjælpe virksomheder kloden rundt.  

Læs også: Ny corona-hotline - Få lokal hjælp hos DI’s globale kontorer

Fakta

-          DI har udviklingssamarbejder med 18 erhvervsorganisationer i hele verden

-          Partnerskaberne skal skabe bæredygtig vækst til gavn for mennesker, virksomheder og samfund

-          DI har haft partnerskaber i Østafrika i 20 år.

-          Partnerskaberne er finansieret af donorer som f.eks. Danida

-          Læs mere: www.di.dk/udviklingssamarbejder

Klaus Lehn Christensen

Klaus Lehn Christensen

Regional Manager East Africa

  • Direkte +45 3377 4548
  • Mobil +254 0791440701
  • E-mail kllc@di.dk

Relateret indhold