06.04.20 DIB Nyheder

Coronavirus vil kaste grus i industriens tandhjul

Nye tal: Industriproduktionen var uændret fra december til februar. Men situationen er langt mørkere i dag på grund af pandemien med coronavirus.

Industriproduktionen gik frem med 2,1 pct. i februar, så industriproduktionen fra december til februar var omtrent uændret i forhold til de tre foregående måneder, viser tal fra Danmarks Statistik.

Men coronavirus og tiltagene for at inddæmme smitten verden over betyder, at virksomhederne lige nu er i en langt mørkere situation. Mange fremstillingsvirksomheder er både udfordret af manglende dele til deres produktion og manglende afsætningsmuligheder, siger Morten Granzau, økonom og underdirektør i Dansk Industri (DI).

- Fremstillingsvirksomheder indgår i globale værdikæder, så den omfattende nedlukning i flere lande breder sig som ringe i vandet til danske fremstillingsvirksomheder. For eksempel kan en virksomhed, der fremstiller lædervarer, mangle sin leverance af læder fra Italien, mens en anden virksomhed, der fremstiller dele til biler, kan få ordrer annulleret af nedlukkede tyske bilfabrikker. Over den seneste måned har DI aldrig fået så mange henvendelser fra medlemmerne om misligholdte kontrakter grundet særlige omstændigheder, siger Morten Granzau.

En rundspørge blandt DI’s medlemmer viser, at virksomhederne ser dystert på den økonomiske vækst.

- Fremstillingsvirksomhederne begynder allerede at indstille sig på en ny virkelighed med lav økonomisk vækst, hvor ordrer i de kommende kvartaler ikke vil komme ind i samme tempo som tidligere. Virksomhederne vil derfor prioritere at nedbringe lagre, før man skruer op for produktionen, siger Morten Granzau.

Medicinalindustrien og fødevareindustrien er to vigtige brancher i Danmark. Virksomhederne i disse to brancher står for omtrent en tredjedel af væksten i den danske fremstillingssektor.

- Alle virksomheder vil blive påvirket af coronakrisen. Dog står virksomheder inden for medicinal- og fødevareindustrien med de bedste muligheder for at komme nogenlunde igennem krisen. Så vi kan glæde os over, at det er to brancher, som står stærkt herhjemme, siger Morten Granzau.

Info om COVID-19

Find DI’s og myndigheders hjælp, links og kontaktpersoner på dette site, hvor du også kan se arbejdsgivernes FAQ og DI’s svar.

Få vejledning om coronavirus

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Morten Granzau Nielsen

Morten Granzau Nielsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 4676
  • Mobil +45 2245 4620
  • E-mail mogr@di.dk

Relateret indhold