24.04.20 DIB Nyheder

Dæmpede investeringsforventninger i industrien

Nye tal: Industrien forventer, at investeringerne stiger med 8 procent i indeværende år. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, men da halvdelen af tallene er indsamlet inden corona-krisen, så er industriens forventninger helt sikkert meget lavere, mener DI.

Industriens stigning i investeringsforventningerne på 8 pct. i år er et fald i forhold til den seneste måling i oktober 2019 – før Coronakrisen væltede dansk økonomi – hvor der var en forventning om en stigning på 13 pct. Danmarks Statistik påpeger dog, at der er en stor usikkerhed forbundet med tallene, idet lidt under halvdelen af de indsamlede data, 45 pct., er modtaget før indførelsen af Covid-19-restriktionerne, mens lidt over, 55 pct., er indsamlet efter. Dermed må det antages, at industriens investeringsforventninger i dag ligger en del lavere, end hvad tallene her viser.

- Fremstillingsvirksomhederne ser meget dystert på udsigterne til at lave nye investeringer i lyset af coronaepidemiens enorme økonomiske konsekvenser. Tilbagemeldingen fra vores medlemmer er, at mange allerede har taget affære og besluttet at udskyde deres investeringer og aflyst planlagte aktiviteter, siger underdirektør Morten Granzau Nielsen, DI.  

- Lige nu handler det om én ting i virksomhederne over hele landet: At overleve og sikre, at så mange medarbejdere som muligt kan beholde deres job – også efter krisen. Derfor er det helt naturligt, at mange virksomheder udskyder deres investeringer. Det, vi sammen skal sørge for, er, at virksomhederne kommer bedst muligt gennem krisen og får overskud til og mod på at sætte gang i investeringerne igen, siger underdirektør Morten Granzau Nielsen.

9 ud af 10 virksomheder planlagde grønne investeringer

Inden coronakrisen ramte Danmark, planlagde 9 ud af 10 virksomheder at investere i grønne tiltag over de næste tre år – og mere end halvdelen af virksomhederne forventede at investere mere, end de havde gjort de foregående tre år. Det viste DI’s Virksomhedspanel i dagene umiddelbart inden coronakrisen, og det er netop de grønne intentioner, vi skal have aktiveret, når vi genstarter Danmark.

- De virksomheder og lande, der kommer bedst gennem krisen og investerer i nye muligheder – herunder i digitalisering og klima vil komme styrkede ud på den anden side. Og flere grønne investeringer kan samtidig sikre, at vi undgår at styre direkte videre ind i en klimakrise. Der er et stort vækstpotentiale i at skabe bæredygtige produkter på en bæredygtig måde, siger DI-underdirektøren.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Morten Granzau Nielsen

Morten Granzau Nielsen

Underdirektør

Relateret indhold