Lægen Michael Mølmer demonstrerer her sin opfindelse MiMo: En filter-adapter til dykkermasker, der beskytter sundhedspersonale mod covid-19. På tre uger er MiMo udviklet og testet i partnerskab med 3Dprinter-virksomheden AddiFab, der lynhurtigt kan skalere produktionen op.

Foto: Helena Priem
19.04.20 DIB Nyheder

Danske værnemidler ombejlet af andre lande

Den eksplosive vækst i behovet for værnemidler kan give omstillingsparate virksomheder en ny rolle. DI er i kontakt med mange lande, der søger leverancer fra danske virksomheder. AddiFab og Mekoprint er klar til eksport.

Masker, håndsprit, ansigtsvisirer og andre værnemidler kan blive en eksportvare for de danske virksomheder, som under coronakrisen omstiller forretningen og kaster sig over den nye opgave med at hjælpe Danmark.

Flere lande har således henvendt sig til Dansk Industri, fordi de er på udkig efter danske virksomheders hjælp til at beskytte sundhedspersonale og borgere mod smittefaren.

- Vi får mange henvendelser fra blandt andet udenlandske ambassader om muligheden for at eksportere værnemidler, fordi behovet er vokset eksplosivt under corona-krisen, fortæller Lars Frelle-Petersen, direktør i DI.

Han er tilknyttet forsyningsenheden i regi af Den Nationale Operative Stab (NOST), hvor han sammen med de offentlige myndigheder afstemmer virksomheders produktion af værnemidler i forhold til det danske behov.   

Lande som Polen, Tyskland, Indien, Iran og USA efterspørger alt fra masker, beskyttelsesbriller og desinficerende midler til termometre og respiratorer.

Læs også: Virksomheder knokler for at producere værnemidler

DI: På sigt en hjælp til andre lande

- Mange danske virksomheder har vist en fantastisk omstillingsvilje til at producere håndsprit, masker, kitler og andre produkter til beskyttelse mod corona-smitte. Det er naturligvis målrettet behovet herhjemme. Men når vi har tilstrækkeligt med værnemidler i Danmark, kan det give god mening, at virksomhederne også hjælper andre lande, siger Lars Frelle-Petersen.

Der vil i givet fald skulle tages højde for eksportreglerne fra EU, hvor der siden 14. marts har været krav om en særlig tilladelse for eksport af værnemidler til lande udenfor EU.

Små 200 danske virksomheder har tilbudt at producerer værnemidler til den danske sundhedssektor, men det åbner også op for mulighederne for at hjælpe andre lande.

Læs også: Værnemiddelproducenter søges - DI koordinerer

Vi hører fra mange andre lande, som er interesseret, og derfor er der ingen grund til at vente med at skrue op for produktionen. Lasse G. Staal, adm. direktør, AddiFab

AddiFab lynklar med coronafilter

Det mærker eksempelvis AddiFab ApS fra Jyllinge, som de seneste fem år har holdt sig til at bygge 3D-printere. Efter blot tre ugers udvikling og tests i Danmark er virksomheden nu i gang med selv at producere en filter-adapter til dykkermasker, hvor de første vareprøver er sendt til England, mens der også er bud efter løsningen fra lande som Italien, Spanien, USA, Canada, Belgien og Sverige.

Filter-adapteren, som lyder navnet MiMo, er en ny opfindelse fra lægen Michael Mølmer, der har set et potentiale i at udvikle et filter, som monteres på dykkermasker. Maskerne dækker hele ansigtet og filteret i adapteren holder covid-19-virussen ude. Maske, adapter og filter er blandt andet testet af personalet på danske hospitalers corona-afsnit.

- Vi står helt klar til rådighed for det danske sundhedsvæsen og er klar til at levere til Danmark. Vi er i dialog med myndighederne og venter på deres reaktion. I mellemtiden hører vi fra mange andre lande, som er interesseret, og derfor er der ingen grund til at vente med at skrue op for produktionen, siger AddiFabs adm. direktør Lasse G. Staal.  

En million masker i USA

Der er ultrakort fra udvikling til produktion, når det er muligt at 3D-printe. Og det vil Lasse G. Staal gerne udnytte i forhold til at hjælpe under corona-krisen.

- Vi valgte at påtage os opgaven med selv at producere, fordi det skulle gå ekstremt hurtigt med at komme i gang. Og MiMo-adapteren er en god løsning, fordi der allerede er rigtigt mange dykkermasker, hvor filteret passer til. Alene i USA er det måske helt op imod en million masker, fortæller Lasse G. Staal.

Virksomhedens egne printere i Jyllinge kan fremstille 500-1000 filtre om dagen, hvilket kun dækker en meget lille del af det forventede behov.

- Hvis du som udgangspunkt siger, at der er brug for en million adaptere, så forslår vores produktion i Jyllinge som en skrædder en vist varmt sted. AddiFab skal ikke være en flaskehals, så derfor har vi taget næste skridt med vores partner Mitsubishi Chemical, som kan producere markant flere end os. Det vil gøre det muligt at imødekomme den efterspørgsel, vi forventer, siger Lasse G. Staal.

Mekoprint ser nyt forretningsområde

Hos Mekoprint i Støvring overvejer divisionsdirektør for Grafic Electronics, Morten E. Lundgreen, hvad coronakrisen får af betydning for virksomhedens produktion til sundhedssektoren. Han mærker også interessen fra andre lande for virksomhedens forskellige produkter, og ser mulighed for en eksport, når behovet i Danmark er dækket ind.

- Jeg forudser, at corona-krisen kan skabe et nyt forretningsområde for os. Men det er endnu for tidligt at være helt præcis på, hvordan det kan udvikle sig. Lige nu er det hele meget kortsigtet, hvor der ikke bliver spurgt om pris. Det handler i stedet om, hvem der kan levere hvad - og hvor hurtigt det kan ske, siger han.

Mekoprint er forvejen leverandør til medicoindustrien i Danmark og Tyskland, hvor der i disse uger arbejdes på fuld tryk for at bidrage til de nuværende kunders ordrer på blandt andet respiratorer. Mekoprint har i coronakrisen yderligere sat en produktion af ansigtsvisirer i gang, hvor boomet i efterspørgslen dog kan være mere kortvarigt, vurderer Morten Lundgreen.

- Og når det kommer til eksporten, vil potentialet afhænge af, om vi i fremtiden får et eget produkt, eller om vi går i partnerskab med andre virksomheder undervejs, siger han.

Dansk Industri har skabt et systematisk overblik over hvilke lande, som efterlyser hvad. Derfor er DI klar til at formidle kontakten, hvis det bliver muligt at hjælpe lande uden for EU med forsyning af værnemidler.

Læs også: Mekoprint producerer emner til respiratorer

Info om COVID-19

Find DI’s og myndigheders hjælp, links og kontaktpersoner på dette site, hvor du også kan se arbejdsgivernes FAQ og DI’s svar.

Få vejledning om coronavirus

Få hjælp

Få gratis rådgivning, hvis din virksomhed er udfordret af corona
Industriens Fond tilbyder gratis rådgivning til virksomheder med 10-500 ansatte der beskæftiger sig med produktion, fremstilling eller teknologi her i Danmark. Ring 33773417 nu og hør, hvordan vi kan hjælpe dig og din virksomhed.

Læs mere på Genstartnu.dk

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Emil Stub

Emil Stub

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3904
  • Mobil +45 3117 0898
  • E-mail emns@di.dk

Relateret indhold