De amerikanske politikere i Senatet vedtog tirsdag at udvide corona-hjælpen til landets virksomheder med ekstra 310 mia. dollar.

Foto: Skyfish
22.04.20 DIB Nyheder

DI til virksomheder: Ryk hurtigt for at få del i USA’s coronahjælp

Det amerikanske senat besluttede tirsdag aften at udvide nødhjælpen til virksomheder med ekstra 310 mia. dollar. Den hjælp bør danske virksomheder i USA ansøge om at få del i hurtigt, anbefaler DI.

USA er så hårdt ramt af coronakrisen, at landets hjælpepakker til virksomhederne nu bliver udvidet. Det er det populære Paycheck Protection Program rettet mod virksomheder med mindre end 500 ansatte, der har været særlig efterspurgt og som på blot to uger er løbet tør for midler. Tirsdag aften udvidede det amerikanske Senat således denne nødhjælp.

Denne gang bør danske virksomheder på vores største eksportmarked rykke hurtigt for at få del i hjælpen, anbefaler DI’s chef i USA, Louis Funder.

- Det er meget vigtigt og positivt, at hjælpepakken udvides med 310 mia. dollar til det nødlidende amerikansk erhvervsliv. De penge kan de mere end 760 danske virksomheder med datterselskaber i USA også søge, og det opfordrer vi dem til, siger Louis Funder.

Mere end 760 danske virksomheder har fast adresse i USA, hvor de skaber 75.000 arbejdspladser i de forskellige delstater. Dertil eksporterer en række danske virksomheder til USA, hvilket samlet set betyder, at der herhjemme er andre 90.000 arbejdspladser, som er afhængigt af salget til de amerikanske kunder.

Danske virksomheder eksporterede i 2019 varer og tjenester for 157,6 mia. kr. til USA, hvilket gjorde landet til Danmarks største eksportmarked – en position som Tyskland ellers havde haft uafbrudt siden 1970’erne.

Læs også: Sådan rammer coronakrisen dine markeder

Hjælpepakker skal stabilisere erhvervslivet

- Coronavirussen har udløst en økonomisk krise i USA af hidtil ukendte dimensioner, og hjælpepakken skal bidrage til at stabilisere både det amerikanske erhvervsliv og samfund. Det er i sidste ende også afgørende for Danmark og dansk virksomheders afsætningsmuligheder på verdens største marked, siger Louis Funder.

Selv om USA søsætter hjælpepakker for at bremse krisen, vurderer Dansk Industri, at den danske eksport til USA vil falde med et tocifret milliardbeløb i 2020.

Danske virksomheder har tidligere søgt om hjælp fra de oprindelige puljer, som blev sat i søen i slutningen af marts. Men mange nåede ikke igennem nåleøjet før kassen var tom.

Dækker løbende udgifter til løn og boliglån

- Nu får danske virksomheder en ny mulighed for at få hjælp til at dække løbende udgifter som lønninger eller boliglån, der gør det muligt for dem, at holde på deres medarbejdere i en svær tid, siger Louis Funder.

Flertallet for udvidelsen af USA’s hjælpepakke tirsdag aften i Senatet kan blive fulgt op af en godkendelse i USA’s andet politiske kammer, Repræsentanternes Hus, på torsdag.

Foruden bistand til virksomhederne indeholder hjælpepakken blandt andet også midler til hospitaler og testfaciliteter.

Hos Dansk Industri er kontoret i USA klar til at bistå danske virksomheder i forhold til hjælpepakkerne.

Læs også: Coronakrisen kan koste hver dansker 33.000 kroner – alene i 2020

Louis Funder

Louis Funder

Seniorchefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3784
  • Mobil +45 2625 2432
  • E-mail lfk@di.dk

Relateret indhold