Dansk Industri har udviklet et coronabarometer, der løbende kan følge udviklingen i økonomien med ugentlige opdateringer. I øjeblikket indikerer barometret, at økonomien er i en dyb krise.

Grafik: DI
15.04.20 DIB Nyheder

DI’s coronabarometer: Vi er i dyb krise

Dansk Industris coronabarometer viser, at økonomien er i en meget dyb krise. Coronabarometeret vil i den kommende tid blive opdateret ugentligt.

En dyb, dyb krise. Det er, hvad dansk økonomi befinder sig i øjeblikket ifølge DI’s coronabarometer, der på ugentlig basis følger de økonomiske udsigter på baggrund af 10 centrale målepunkter.

Coronabarometeret stod i uge 15 på 10, hvilket signalerer økonomisk krise. Barometret går fra 0 – 100, desto tættere på 100, desto bedre har økonomien det.

- Det er voldsomme tal. Umiddelbart før coronakrisen brød ud, havde barometret en værdi på 90. Vi er altså gået fra økonomisk højtryk til et massivt lavtryk, der har kastet mange danske virksomheder ud i en overlevelseskamp, siger cheføkonom i DI Allan Sørensen.

Læs om metoden bag DI's coronabarometer.

Nedtur over hele linjen

DI’s coronabarometer er indrettet, så det både har indikatorer med for den generelle økonomiske aktivitet i samfundet, arbejdsmarkedet, privatforbruget og de danske virksomheders eksportmuligheder. På alle fronter ser det sort ud.

- Det er et entydig negativt billede, når man sammenligner med ugerne op til coronakrisen brød ud. Det viser, hvor bredt krisen rammer – ikke bare i Danmark, men i hele verden, siger Allan Sørensen.

For at få et billede af den generelle økonomiske aktivitet kigger DI dels på virksomhedernes omsætning, aktiekurserne og antallet af lastbiler over Storebælt. På alle tre områder ses nedgang i forhold til tiden før krisen.

Det samme gør sig gældende for indikatorerne på arbejdsmarkedet, der tæller antallet af nytilmeldte ledige, nyopslåede stillinger og downloads af DI’s skabelon til opsigelser. Og ligeledes ser det sort ud med aktiviteten på eksportmarkederne og på privatforbrugsindikatorerne, der blandt andet viser en nedgang i søgninger på nye biler og antallet af boliger, der bliver sat til salg.

- Der er simpelthen ikke mange nuancer i beskrivelsen af dansk økonomi i øjeblikket. Det ser sort ud, siger Allan Sørensen.

Han påpeger dog, at set i forhold til sidste uge, så ser det knap så sort ud på download af skabeloner til opsigelser. Dette kan skyldes påske, men muligheden for midlertidig lønkompensation vil også dæmpe antallet af opsigelser.

Læs også: Coronakrisen bremser salget af nye biler

Vigtigt med dugfriske tal

DI’s cheføkonom fortæller, at DI i den kommende tid vil opdatere coronabarometret en gang ugentlig. På den måde kan der skabes et opdateret øjebliksbillede af dansk økonomi, der også vil kunne fange spirende fremgang, når den vender retur.

- Mange nøgletal i økonomiens verden kommer først længe efter begivenhederne finder sted. Det er ikke meget værd i den nuværende krise. Derfor har vi udviklet et barometer, der på helt kort sigt kan fange både fremgang og tilbagegang i økonomien, siger Allan Sørensen.

Følg de ugentlige opdateringer af DI's coronabarometer her. 

Info om COVID-19

Find DI’s og myndigheders hjælp, links og kontaktpersoner på dette site, hvor du også kan se arbejdsgivernes FAQ og DI’s svar.

Få vejledning om coronavirus

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret indhold