14.04.20 DIB Nyheder

IMF’s dystre prognose er dårligt nyt for dansk eksport

Nye tal: Ny prognose fra Den Internationale Valutafond (IMF) viser, at væksten i verdensøkonomien vil skrumpe med hele 3,0 pct. i 2020. Hvis prognosen holder stik, vil den økonomiske nedtur blive den værste vi har oplevet siden den økonomiske krise, der begyndte i USA i 1930’erne. Valutafonden spår en nedgang i økonomien i USA og Europa på 6-7 pct. i år, der vil ramme dansk eksport hårdt.

- Væksten i verdensøkonomien styrtdykker til det laveste niveau i over en menneskealder. Coronakrisen har ramt verdensøkonomien med hård kraft, og over hele verden mærkes de dramatiske effekter af krisen. IMF venter et alvorligt tilbageslag for verdensøkonomien, der får finanskrisen i 2007-08 til at en ligne en mild krise, siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri (DI).

- Corona blev overhovedet ikke nævnt i IMFs seneste prognose for blot tre måneder siden. På ganske kort tid er situationen blevet vendt fuldstændig på hovedet. I starten af januar havde vi udsigt til en fremgang i verdensøkonomien på 3,3 procent i 2020, men nu ser vi desværre frem mod en tilbagegang på 3 procent. Det vidner om hvor hurtigt coronakrisen har ramt os, siger Allan Sørensen.

IMF venter at dansk økonomi skrumper med 6,5 procent i 2020.

- Dansk økonomi og dansk eksport er hårdt ramt af de nedlukninger der er indført, for at dæmme op for coronavirusset. Danske eksportvirksomheder står over for et rædselsår, hvor de kan miste eksportindtægter for et trecifret milliardbeløb. Udlandet er lukket ned og verdensøkonomien kører baglæns, så det bliver mere end vanskeligt at hive ordrer hjem. Krisen koster arbejdspladser og vækst i Danmark, siger Allan Sørensen.

Danske virksomheder eksporterer for 1.300 mia. kr. om året. Det svarer til 3,5 mia. kr. om dagen. Samlet set er mere end 825.000 danske arbejdspladser afhængige af eksport.

Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret indhold