27.04.20 DIB Nyheder

Internethandel får detailhandlen til at slippe med et hak i tuden

Nye tal: Salget i detailhandlen faldt med 2 procent i marts. En del af handlen er flyttet fra den fysiske detailhandel til internethandel

Detailhandlen oplevede en tilbagegang på 2 procent i marts. Samlet faldt salget med 0,8 procent i 1. kvartal 2020 sammenlignet med 4. kvartal 2019, viser tal fra Danmarks Statistik.

Tallene er justeret for prisændringer, sæsonmønstre og antallet af handelsdage.

- Det samlede fald på to procent lyder måske ikke så voldsomt, men der er sket en kæmpe nedgang i den fysiske detailhandel, hvor store dele er lammet af restriktionerne for at begrænse smittespredningen. Salget i tøjbutikkerne gik tilbage med over 25 procent, siger Morten Granzau, underdirektør i Dansk Industri (DI).

- Det moderate fald i detailhandlen viser, at danskerne ikke er blege for at forbruge trods de ringe økonomiske nyheder. Der er flyttet voldsomt rundt på forbruget de seneste uger. Penge, der skulle have gået til en ny jakke, er i stedet blevet brugt i byggemarkedet, siger Morten Granzau.

Tal fra Eurostat viser, at danskerne er nogle af de mest e-handlende europæere – kun overgået af briterne.

I Storbritannien, der først indførte restriktioner i slutningen af marts, faldt detailomsætningen med 5,1 procent i marts. Bag det samlede fald i det britiske detailsalg steg internethandlen dog med 6,1 procent.

Samme udvikling er sket herhjemme, hvor internethandlen er steget med knap 20 procent i marts 2020 sammenlignet samme måned året før.

- Coronakrisen forstærker de tendenser, som vi har set i detailhandlen i de seneste år. Stadig flere danskere gør deres indkøb på nettet. I 2018 havde godt 3 ud af 4 handlet på nettet i løbet af tre måneder. Under coronakrisen er der kommet yderligere fart på nethandlen, som kan være på vej mod rekordhøjder, siger Morten Granzau.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Morten Granzau Nielsen

Morten Granzau Nielsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 4676
  • Mobil +45 2245 4620
  • E-mail mogr@di.dk

Relateret indhold