17.04.20 DIB Nyheder

Kinas økonomi er hårdt ramt af coronakrisen

Nye tal: Stor tilbagegang i kinesisk økonomi påvirker dansk eksport negativt. Kina har været Danmarks hurtigst voksende eksportmarked over de seneste ti år.

Kinas økonomi skrumpede med 9,8 procent i 1. kvartal 2020. Dermed er Kinas BNP 6,8 procent lavere end året før.

- Coronakrisen har ødelagt den kinesiske regerings vækstambitioner. Det er overhovedet ikke muligt at indfri målsætningen om en vækst på cirka seks procent i 2020, siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri (DI).

Den 15. januar underskrev Kina og USA fase-1 på en handelsaftale, og tøbruddet mellem de to stormagter skulle få økonomien til at blomstre igen. Men blot en uge senere lukkede dele af kinesisk økonomi ned for at inddæmme den smitsomme coronavirus.

- Kina var det første land, som blev ramt af den frygtede coronavirus, og allerede i slutningen af januar begyndte de at lukke dele af samfundet ned, hvilket har haft store omkostninger for kinesisk økonomi, siger Allan Sørensen.

- Sidst i marts begyndte Kina at åbne op igen efter en meget lang nedlukning, men fabrikkerne er endnu ikke oppe i fulde omdrejninger og kommer det næppe foreløbig. Coronavirusset har spredt sig til Europa og USA, og det vil ramme Kinas eksport hårdt, siger Allan Sørensen.

Ifølge en ny prognose fra IMF vil Kinas økonomi blot vokse 1,2 procent i 2020. Det er en voldsom nedtur, for en økonomi der plejer at vokse 6-7 procent om året.

- Kina har taget økonomiske tigerspring over de seneste årtier. Kina er vokset til en global stormagt, som er med til at diktere tempoet i verdensøkonomien. Tilbagegangen i Kinas økonomi får derfor også store negative konsekvenser for resten af verdensøkonomien, siger Allan Sørensen.

- Kina har været Danmarks hurtigst voksende eksportmarked over de seneste ti år. Derudover har mange danske virksomheder også produktion og salg i Kina. Kina har enorm betydning for danske virksomheder, og nedgangen i kinesisk økonomi rammer meget hårdere end for 10-20 år siden, siger Allan Sørensen.

Kina er dermed Danmarks sjettestørste eksportmarked. Sidste år eksporterede danske virksomheder varer og tjenester for 60 mia. kr. til Kina. Danske virksomheder har næsten 85.000 ansatte på deres datterselskaber i Kina.

Info om COVID-19

Find DI’s og myndigheders hjælp, links og kontaktpersoner på dette site, hvor du også kan se arbejdsgivernes FAQ og DI’s svar.

Få vejledning om coronavirus

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret indhold