Statsminister Mette Frederiksen på skærmen hos DI's formand Lars-Peter Søbye , CEO i COWI.

COWI
15.04.20 DIB Nyheder

Sandahl og virksomheder i coronamøde med statsministeren: Krisen kræver fælles løsninger

Statsministeren, finansministeren og erhvervsministeren fik onsdag status på coronakrisen set fra virksomheder og fagforbund på en telekonference. Adm. direktør Lars Sandahl Sørensen, DI, glæder sig over, at regeringen prioriterer dialogen højt.

Coronakrisen har sat markante, negative aftryk på det danske samfund og vores økonomi. Men et tæt samarbejde mellem erhvervslivet, lønmodtagerne, regeringen og Folketinget har været afgørende for at begrænse skaderne.

I dag onsdag drøftede Lars Sandahl Sørensen og en række små og store virksomheder på tværs af brancher den nuværende status på coronakrisen med statsministeren, finansministeren og erhvervsministeren på en telekonference, hvor også de to formænd for Dansk Metal og 3F var til stede.  

- Vi står på kanten til en kritisk og afgørende ny fase, hvor det handler om at genåbne Danmark gradvist og kontrolleret – og samtidig for alt i verden holde hånden under alle de virksomheder og arbejdspladser, som er under så hårdt pres. Derfor sætter vi stor pris på, at regeringen i en vanskelig tid så klart prioriterer dialogen med DI og virksomhederne om de fornødne løsninger, siger adm. direktør Lars Sandahl Sørensen.

Læs også: Sandahl: Pasning af børn centralt for genåbning af Danmark

Det har stor betydning – også for erhvervslivet - at vi går kontrolleret, gradvist og klogt til værks, når vi genåbner samfundet CEO Niels B. Christiansen fra LEGO Koncernen

Fantastisk at opleve solidaritet og fællesskab

DI-direktøren pointerer, at parterne alle har en fælles ambition om at manøvrere Danmark og danske virksomheder bedst muligt igennem krisen – og finde fælles løsninger.

- Det er særdeles vigtigt i denne tid, og vi er fra virksomhedernes side klar til at bidrage – og klar til at komme i gang. Og det er fantastisk at opleve den store solidaritet og fællesskab, der også er mellem virksomhederne – hvor opfordringerne på tværs af virksomhederne er at hjælpe dem, der er hårdest ramt, siger DI-direktøren.

Læs også: Status på værnemiddelsmangel: Mange virksomheder viser samfundssind

Vigtigt at åbne forsigtigt og undgå markante tilbageslag

På mødet deltog blandt andre CEO Niels B. Christiansen fra LEGO Koncernen. Han understregede blandt andet vigtigheden af en gradvis og kontrolleret genåbning af samfundet.

- Det er vigtigt, at vi ikke sætter de klare resultater, vi har opnået ved at inddæmme smitten, over styr. Derfor har det stor betydning – også for erhvervslivet, at vi går kontrolleret, gradvist og klogt til værks, når vi genåbner samfundet, siger Niels B. Christiansen.

Adm. direktør Vibeke Svendsen fra Envoterm A/S, der er formand for DI’s SMV-udvalg, deltog også. Hun påpeger, at rigtig mange SMV’er er presset på likviditeten, og at der derfor er behov for hurtigt at få hjælpepakkerne ud at virke.

- Og så skal de justeres, så de kan hjælpe. Der er tydeligt brug for, at Eksport Kredit Fonden (EKF) kan være med til at understøtte dansk eksport lige nu. Det  er virkelig vigtigt – i høj grad også for de små og mellemstore, siger Vibeke Svendsen efter mødet.

Læs også: Sådan får du del i eksportgarantier

Danmark kan sætte gang i EU-samarbejdet

Hun ønsker sig også, at man allerede nu begynder at arbejde sammen i EU om, hvordan reglerne for at udføre arbejde på tværs af landene kan gennemføres.

- Vi er en række virksomheder, som yder service på vores anlæg. Det kan vi for en stor dels vedkommende gøre online. Men en gang imellem skal der sendes en specialist afsted for at servicere et anlæg. Her ville det hjælpe, hvis der var ens regler i EU, og Danmark kan jo godt være det land der kommer med det første bud på en løsning, siger Vibeke Svendsen.

Hun mener også, der kan sættes gang i flyvninger for folk, der skal arbejde.  

- Det kunne ske under kontrollerede forhold. Fx at man kunne vise, at man var testet, eller med en rejsende per 4 sæder osv. Mange virksomheder er nok villige til at betale lidt mere for flyrejsen, hvis bare de kan sikre deres kunder drift af deres produktion, siger hun.

Læs også: DI’s coronabarometer: Vi er i dyb krise

Åben ansvarligt op for liberale erhverv

Også Netcompanys CEO Andrè Rogaczewski deltog på mødet. Han fortæller, at han blandt andet pegede på vigtigheden af at bygge videre på de positive digitale erfaringer, som coronakrisen også har ført med sig.

- De gode erfaringer, vi som samfund har gjort os med digitale hjælpemidler og samarbejdsformer over alt i samfundet den seneste tid, skal vi bygge videre på efter krisen, siger Andrè Rogaczewski.

Han tilføjer, at han blandt andet opfordrede til en stille og forsvarlig genåbning af de liberale erhverv.

- Jeg tror, at vi alle er helt enige om, at vi skal gå kontrolleret og gradvist til værks. Men foreløbigt har vi – heldigvis – klaret det godt, så der nu er grundlag for at åbne ansvarligt op for blandt andre de liberale erhverv, siger CEO Andrè Rogaczewski, Netcompany A/S.

Læs også: Her er retningslinjer for virksomheder efter påske

Danmark skal stå stærkere efter krisen

DI’s adm. direktør, Lars Sandahl Sørensen, peger på, at også eksportvirksomhederne i stigende grad mærker de voldsomme konsekvenser af krisen.

- Vores nærmarkeder og vores allerstørste marked, USA, er hårdt ramt, og det får meget store konsekvenser for en eksportnation som Danmark. Det skal vi finde løsninger til at håndtere – både politisk og rundt omkring i hver eneste virksomhed, siger DI-direktøren.

Han fortsætter:

- Danmark ser heldigvis ud til takket været en resolut håndtering af første fase at komme bedre og hurtigere igennem krisen end mange andre lande. Det kan og skal vi bygge videre på, så Danmark og danske virksomheder kan stå stærkere efter krisen ved at investere i innovation, digitalisering og den grønne omstilling, siger Lars Sandahl Sørensen.

Læs også: Nu åbner gratis rådgivning – søg den!

Få hjælp

Få gratis rådgivning, hvis din virksomhed er udfordret af corona
Industriens Fond tilbyder gratis rådgivning til virksomheder med 10-500 ansatte der beskæftiger sig med produktion, fremstilling eller teknologi her i Danmark. Ring 33773417 nu og hør, hvordan vi kan hjælpe dig og din virksomhed.

Læs mere på Genstartnu.dk

Info om COVID-19

Find DI’s og myndigheders hjælp, links og kontaktpersoner på dette site, hvor du også kan se arbejdsgivernes FAQ og DI’s svar.

Få vejledning om coronavirus

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Per Geckler Møller

Per Geckler Møller

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3836
  • Mobil +45 2949 4434
  • E-mail pgm@di.dk

Relateret indhold