Sikkerhedsstyrelsen fører på grund af Covid-19 skærpet kontrol med, at de værnemidler, der er til salg til forbrugerne, lever op til tekniske og lovmæssige krav.

Foto: Colourbox
30.04.20 DIB Nyheder

Sikkerhedsstyrelsen advarer: Køb ikke disse ansigtsmasker

To organer i Italien og Polen har udstedt certifikater på værnemidler, selv om de ikke er bemyndigede til det. Sikkerhedsstyrelsen advarer derfor virksomhederne mod at købe dem, før styrelsen giver et påbud om salgsstop.

Sikkerhedsstyrelsen advarer nu virksomheder mod at indkøbe og sælge værnemidler med certifikater fra to specifikke bemyndigede organer i Italien og Polen. Organerne er ikke bemyndigede til at kontrollere værnemidler. Dermed er produkter med certifikater fra dem usælgelige i Danmark.

- Vi kan se, at virksomhederne tror, at de to bemyndigede organer er godkendt til at undersøge den tekniske sikkerhed ved værnemidler, og at virksomhederne derfor fejlagtigt føler sig sikre på, at produkterne lever op til reglerne. Vi advarer derfor nu, så virksomhederne kan undgå disse værnemidler, før vi giver et påbud om salgsstop. Det vil vi helst undgå, siger produktchef i Sikkerhedsstyrelsen Stine Pedersen i en pressemeddelse.

Læs også: Danske værnemidler efterspurgt kloden rundt

Kan ikke acceptere falsk tryghed

Foreløbigt er cirka halvdelen af maskerne i 12 sager, som Sikkerhedsstyrelsen har lukket, certificeret af de to bemyndigede organer. Også en del sager, som Sikkerhedsstyrelsen har fået overdraget fra Toldstyrelsen, har dokumenter fra dem.

Det drejer sig konkret om det polske, bemyndigede organ ”International Certification Registrar”, bedre kendt som ICR Polska, og det italienske bemyndigede organ ”Ente Certificazione Macchine”, også kendt som ECM.

Sikkerhedsstyrelsen har sendt formelle henvendelser til myndighederne i Polen og Italien, hvor styrelsen informerer om, at certifikater fra disse to bemyndigede organer bliver afvist i Danmark. Styrelsen lægger op til en dialog om situationen.

- Der er naturligvis forskel på den aktuelle situation fra land til land, men i Danmark kan vi ikke acceptere, at forbrugerne får falsk tryghed med værnemidler, som ikke lever op til de tekniske krav. Kravene er der for at beskytte forbrugerne, uddyber kontorchefen.

Læs mere om krav til værnemidler hos Sikkerhedsstyrelsen 

Info om COVID-19

Find DI’s og myndigheders hjælp, links og kontaktpersoner på dette site, hvor du også kan se arbejdsgivernes FAQ og DI’s svar.

Få vejledning om coronavirus

Få hjælp

Få gratis rådgivning, hvis din virksomhed er udfordret af corona
Industriens Fond tilbyder gratis rådgivning til virksomheder med 10-500 ansatte der beskæftiger sig med produktion, fremstilling eller teknologi her i Danmark. Ring 33773417 nu og hør, hvordan vi kan hjælpe dig og din virksomhed.

Læs mere på Genstartnu.dk

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Mette Peetz-Schou

Mette Peetz-Schou

Seniorchefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3022
  • Mobil +45 4037 3728
  • E-mail meps@di.dk

Relateret indhold