13.04.20 DIB Nyheder

Status på værnemiddelsmangel: Mange virksomheder viser samfundssind

I øjeblikket knokles der løs mange steder i det danske sundhedsvæsen. Coronavirussen har skabt et behov for værnemidler som visirer, ansigtsmasker, håndsprit og åndedrætsværn, som en række danske virksomheder har meldt sig klar til at opfylde, oplyser direktør Lars Frelle-Petersen DI’s repræsentant i Den Nationale Operative Stab (NOST).

Mod slutningen af marts advarede Lægemiddelstyrelsen om, at det danske sundhedsvæsen kunne ende i en situation, hvor de løb tør for værnemidler.

Derfor blev Dansk Industri sat til at koordinere et samarbejde, der havde til formål at styrke den danske produktion af værnemidler. På daværende tidspunkt havde Dansk Industri allerede en liste med oplysninger og tilsagn fra 43 virksomheder, der kunne omlægge deres produktion.

Den liste er i dag blevet noget længere og tæller i skrivende stund mere end 170 virksomheder.

Men indtil videre at det kun et fåtal af de 170 virksomheder, der er blevet ”udvalgt” til at omlægge deres produktion. Og det er ikke fordi, de resterende virksomheder er blevet fravalgt, fortæller Lars Frelle-Petersen, direktør i Dansk Industri (DI).

- Vi er stadig i en proces, så vi har ikke fravalgt nogen. Myndighederne har fået vores liste, og sammen kigger vi på og vurderer, hvad der er behov for. Vi ønsker ikke at sætte virksomheder i gang med at omlægge produktionen og så ikke gøre brug af deres værnemidler efterfølgende, siger Lars Frelle-Petersen og fortsætter:

- Der er stor forskel på, hvad virksomhederne kan tilbyde, og der er også nogle ting, som mange virksomheder kan lave – håndsprit og visirer er der mange, der har budt ind på, fordi det er forholdsvist simpelt at producere, siger Lars Frelle-Petersen.

Læs også: Værnemiddelproducenter søges - DI koordinerer

Vi ser også en enestående samarbejdsvilje fra de internationale virksomheder, der pt har svært ved at ved at levere pga. eksplosiv efterspørgsel fra hele verden. Lars Frelle-Petersen, Medlemsdirektør

En plads i ”kontroltårnet”

Nærmest samtidigt med, at Dansk Industri blev bedt om at koordinere den danske produktion af værnemidler, trådte Lars Frelle-Petersen ind i Den Nationale Operative Stab (NOST), som DI’s repræsentant.

Her stiller han, sammen med bl.a. Anne Steffensen fra Danske Rederier sin ekspertise til rådighed.

De private aktører hjælper myndighederne med at få løst de opgaver, der blandt andet omfatter at udvide testkapaciteten og mængden af værnemidler.

- Det er en stor opgave at få alle ender til at mødes. Arbejdet med værnemidler er afhængig af, både hvad vi har på lagrene i det danske sundhedsvæsen, hvad vi kan importere fra andre lande, og hvad vi selv kan producere. Jeg har oplevet en helt utrolig samarbejdsånd og et ønske om at løfte i flok, siger Lars Frelle-Petersen.   

Læs også: Virksomheder knokler for at producere værnemidler 

Forfølger testsporet mod genåbning af Danmark

Og lige netop udvidelsen af testkapaciteten forsøger danske virksomheder at hjælpe med i øjeblikket.

På et af de mange pressemøder, der er blevet afholdt i forbindelse med Coronavirussens udbredelse i Danmark, udtalte Statsminister Mette Frederiksen, at myndighederne vil følge et nyt testspor.

Pressemødet blev afholdt mandag den 30. marts, og et af budskaberne var, at flere danskere skulle testes. Og det skulle danske virksomheder hjælpe med.

- Målet om at teste flere danskere er centralt i forhold til den forsigtige genåbning af Danmark, der skal begynde efter påskeferien. Men vi befinder os i en situation, hvor der er stor mangel på  testkits - ikke bare i Danmark, men overalt i verden. Udfordringen er, at de er svære at lave. Enkelte virksomheder forsøger dog i samarbejde med myndighederne at fremstille dele til de testkits, der skal bruges , siger Lars Frelle-Petersen.

Udvidelse af testkapaciteten i Danmark, er afgørende for at kunne åbne landet igen. Derfor arbejdes der fortsat på at skaffe testkits fra udlandet og udvide samarbejdet med hjemlige virksomheder.

- Alle relevante virksomheder, myndigheder og eksperter er oppe i gear. Vi ser også en enestående samarbejdsvilje fra de internationale virksomheder, der pt har svært ved at ved at levere pga. eksplosiv efterspørgsel fra hele verden. De stiller sig til rådighed med deres ekspertise, slutter Lars Frelle-Petersen.

Få hjælp

Få gratis rådgivning, hvis din virksomhed er udfordret af corona
Industriens Fond tilbyder gratis rådgivning til virksomheder med 10-500 ansatte der beskæftiger sig med produktion, fremstilling eller teknologi her i Danmark. Ring 33773417 nu og hør, hvordan vi kan hjælpe dig og din virksomhed.

Læs mere på Genstartnu.dk

Info om COVID-19

Find DI’s og myndigheders hjælp, links og kontaktpersoner på dette site, hvor du også kan se arbejdsgivernes FAQ og DI’s svar.

Få vejledning om coronavirus

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Peter Henningsen Hansen
Skrevet af:

Peter Henningsen Hansen

Mie Rasbech

Mie Rasbech

Chef for DI Life Science

  • Direkte +45 3377 3936
  • Mobil +45 2892 4410
  • E-mail mras@di.dk

Relateret indhold