23.04.20 DIB Nyheder

Verdensøkonomien vil opleve den største tilbagegang siden 1930’erne

Nye tal: Ledende europæisk nøgletal peger på, at coronakrisen kan blive værre for verdensøkonomien end finanskrisen, fortæller DI’s cheføkonom Allan Sørensen.

Indkøbschefernes vurdering af den økonomiske situation er på laveste niveau nogensinde. Det viser nye tal fra Markit PMI. Det samlede PMI-indeks i eurozonen faldt i april til 13,5 mod 29,7 i marts. Da finanskrisen var på sit højeste kom indekset aldrig under 35. Et indeks under 50 signalerer tilbagegang.

- Coronakrisen har kastet europæisk erhvervsliv ud i den største nedtur nogensinde. Humøret blandt de europæiske indkøbschefer er på rekordtid faldet til et historisk lavt niveau. Coronakrisen rammer hårdere end finanskrisen, og den samlede verdensøkonomi vil opleve den største tilbagegang siden 1930’erne, siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri (DI).

- Virksomhederne står i en meget svær situation, hvor ordrer bliver annulleret, og nye kunder udebliver. Virksomhedernes økonomi er sat under et massivt pres, som mange ikke kan holde til, siger Allan Sørensen.

Nye vurderinger fra indkøbscheferne viser, at humøret i både Tyskland, Frankrig og Japan er markant lavere end under finanskrisen. Humøret er især lavt i servicesektoren, som er hårdt ramt af nedlukninger.

- Dansk eksport står foran en kæmpe tilbagegang i 2020. Selv når der bliver åbnet op på de udenlandske markeder igen, så bliver det utrolig svært at hjemtage nye eksportordrer. Virksomhedernes udenlandske kunder er simpelthen ramt af den største nedtur nogensinde, og det koster ordrer til dansk erhvervsliv, siger Allan Sørensen.

Danske virksomheder eksporterer for 1.300 mia. kr. om året, svarende til 3½ mia. kr. hver dag året rundt.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret indhold