På flere  danske virksomheder arbejdes der i øjeblikket på højtryk for at producere værnemidler til sundhedssektoren

Foto: Getty
13.04.20 DIB Nyheder

Virksomheder knokler for at producere værnemidler

Der er stor velvilje blandt virksomheder til at hjælpe sundhedsvæsenet i øjeblikket. Vi har samlet og talt med et udvalg af de virksomheder, der knokler for at udfylde behovet for værnemidler og andre hjælpemidler – blandt andet med hjælp fra indsatte i danske fængsler.

En virksomhed, der ikke producerer værnemidler, men som alligevel kæmper for at hjælpe det danske sundhedsvæsen, er Dameca. De sælger anæstesiapparater og udstyr til indretning af sengestuer og intensivstuer på danske sygehuse.

Læs også: Her er retningslinjer for virksomheder efter påske

Frank Løvstad, der er adm. direktør i Dameca, fortæller, at virksomheden har fem-seks gange så mange ordrer nu, end de plejer at have, hvilket skaber et enormt tryk.

- Vi er 35 mænd og kvinder, der er meget bevidste om vores bidrag i den nuværende situation, så vi arbejder på højtryk for at kunne levere udstyr, så almindelige sengestuer kan omdannes til intensivstuer, siger Frank Løvstad.

Læs også: 2020 bliver et rædselsår for eksporten

Få menneskehænder – masser visirer

Hos HN Group i Billund laver de under normale omstændigheder sprøjteformede og thermoformede plastelementer til industrien i Danmark og resten af Europa. Men nu har de omlagt produktionen, så der dagligt bliver produceret 25.000 visirer.

Adm. direktør i HN Group Henrik Nicolajsen fortæller, at de begyndte at producere visirer, efter en af deres faste kunder havde henvendt sig. Kunden kunne ikke få visirerne fra Kina, og derfor gik de i gang med at tænke på, hvordan de kunne hjælpe.

- Vores salgsdirektør fik en en god idé, så vi kunne lave visirerne på en nem og billig måde – og så de samtidigt blev berørt af så få hænder, som muligt. Når vi laver visirer, er det vigtigt, at det er nemt og billigt, så alle har råd til at blive beskyttet.

I Sønderjylland arbejder virksomheden ABENA A/S også hårdt, for at sundhedspersonalet på de danske sygehuse har de nødvendige værnemidler til kampen mod coronavirus.

- For 14 dage siden startede vi vores egen produktion af visirer. Vi fik hjælp af funktionærer og medarbejdere i ABENA Produktion, og nu har vi indledt samarbejder med fire fængsler i Danmark om at producere og samle visirerne, siger Grete Müller, indkøbschef i ABENA A/S.

Udover visirerne laver ABENA A/S også desinfektionsmiddel, handsker og masker.

Se video: ABENA A/S er med til at holde Danmark i gang

En flod af håndsprit

Også i Nakskov, hos virksomheden SEiMEi, produceres der værnmidler – for deres vedkommende i flydende form. Juice- og sodavandsproducenten arbejder næsten i døgndrift, og det eneste, der bremser dem, er mangel på kasser og etiketter.

- Vi laver mellem 2.500 og 3.000 flasker håndsprit i timen lige nu, og det bliver vi ved med, så længe der er behov og efterspørgsel på det, siger Allan Feldt, direktør i SEiMEi.

Han fortæller, at de hos SEiMEi er glade for, at de har kunne omstille sig så hurtigt, som de har gjort. Også selvom omstillingen har været krævende og dyr.

- Omstillingen har krævet en række tekniske installationer for at få de nødvendige godkendelser til at producere alkohol. Vi har fået en midlertidig godkendelse, der har kostet os et sekscifret beløb.

Læs også: Værnemiddelproducenter søges - DI koordinerer

3D-printede visirer

Pumpeproducenten Grundfos er også leveringsdygtige på værnemiddelsområdet.

Da de hørte fra Lægemiddelstyrelsen og Dansk Industri, at Danmark var i fare for at løbe tør for værnemidler, begyndte de at undersøge, hvad de kunne bidrage med.

Inden for 36 timer lykkedes det Grundfos at producere den første prototype af visiret med 3D-printerteknologi.

- Vi havde nogle medarbejdere, der arbejdede i døgndrift med det her. Vi havde også nogle læger, der kendte til området, så vi fik indsigt i, hvordan vi kunne producere et visir, der kunne hjælpe, fortæller Morten Bach Jensen, divisionsdirektør i Grundfos.

Efterfølgende lavede virksomheden et produktionsklart værktøj, der kunne bruges på deres plastsprøjtemaskiner. Det har gjort dem i stand til at kunne producere 5.000 visirer om dagen, som de allerede er begyndt at sende til den centrale indkøbstaskforce i Danmark.

- Det ligger i vores DNA, at dem, der kan hjælpe, skal prøve at hjælpe. Vi har et udpræget ønske – både som virksomhed, ledelse og blandt vores medarbejdere – om at få lov til at bidrage og hjælpe i den nuværende situation, siger Morten Bach Jensen.

Se video: Grundfos er med til at holde Danmark i gang

Få hjælp

Få gratis rådgivning, hvis din virksomhed er udfordret af corona
Industriens Fond tilbyder gratis rådgivning til virksomheder med 10-500 ansatte der beskæftiger sig med produktion, fremstilling eller teknologi her i Danmark. Ring 33773417 nu og hør, hvordan vi kan hjælpe dig og din virksomhed.

Læs mere på Genstartnu.dk

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Info om COVID-19

Find DI’s og myndigheders hjælp, links og kontaktpersoner på dette site, hvor du også kan se arbejdsgivernes FAQ og DI’s svar.

Få vejledning om coronavirus

Peter Henningsen Hansen
Skrevet af:

Peter Henningsen Hansen

Mie Rasbech

Mie Rasbech

Chef for DI Life Science

  • Direkte +45 3377 3936
  • Mobil +45 2892 4410
  • E-mail mras@di.dk

Relateret indhold