Totredjedele af Landsbyggefondens projekter til renovering af almene boliger understøtter klimaindsatsen.

Foto: Colourbox
19.05.20 DIB Nyheder

18 milliarder skal gøre populære boliger grønnere

Folketinget indgår boligaftale, der frigiver 18,4 mia. kr. til renovering af almene boliger i 2020 og 2021. Klogt, grønt og jobskabende, siger DI.

Coronakrisen skaber nu afsæt for at gøre landets almene boliger, der huser omkring en million danskere, mere klimavenlige. Folketinget her nemlig tirsdag godkendt en boligaftale, der fremskynder Landsbyggefondens muligheder for at sætte projekter i søen, så hjulene holdes i gang i byggebranchen.  

I boligaftalen bliver der fremrykket investeringer for i alt 12 milliarder kroner til 2020 og andre 6,4 milliarder kroner i 2012. Pengene skal fjerne køen af 453 projekter på Landsbyggefondens venteliste. Den beslutning vil slå flere fluer med et smæk, lyder det fra Elly Kjems Hove, branchedirektør i DI Byg.

- Der opnås hele tre ting med boligforliget. Der bliver skabt arbejde til mange inden for byggeriet de kommende år. Vi får flere energieffektive og grønne boliger, og vi får brugt pengene i Landsbyggefonden på en klog måde, siger hun.

Landsbyggefondens projekter er spredt ud over hele landet, og Elly Kjems Hove forventer, at der vil gå to år med at få projekterne gjort færdige. Der er er tale om en bred vifte af opgaver på plejehjem, i studieboliger, lejligheder og rækkehuse.

- Vi er især glade for det grønne fokus i boligforliget. Investeringer i energieffektiviseringer,  udskiftning af oliefyr og klimatilpasning er med til at ruste bygningsmassen til fremtiden. Med et styrket fokus på brug af digitale redskaber og data, er mange af vores ønsker opfyldt, siger Elly Kjems Hove.

Læs også: Virksomhed - Renovering af byggeri bør hænge sammen med klimaindsats

Vi er især glade for det grønne fokus i boligforliget. Investeringer i energieffektiviseringer, udskiftning af oliefyr og klimatilpasning er med til at ruste bygningsmassen til fremtiden. Elly Kjems Hove, Underdirektør

Minister: Største investering nogensinde

Landbyggefonden er en fond, som lejerne indbetaler til via deres husleje. Formuen går til at vedligeholde boligerne. 

- Vi har besluttet at investere 18,4 milliarder kroner i løbet af det næste halvandet år. Det er den største investering i den almene boligsektor nogensinde og den grønneste, sagde boligminister Kaare Dybvad ved præsentationen af aftalen ifølge Ritzau. 

Samtidig er der krav om, at hver syvende som er beskæftiget med projekterne skal være en lærling. 

DI: God timing for aftalen

Ifølge DI Byg er aftalen faldet på plads på det helt rette tidspunkt, hvor byggeriet på grund af coronakrisen har brug for en hjælpende hånd.

- Omkring en million danskere bor i alment byggeri, og mange boliger er opført fra 1945 til 1959. Der er et stort behov for, at de bliver moderniseret og energirenoveret - til glæde for beboerne og klimaet, siger Elly Kjems Hove.

I boligaftalen skønnes det, at totredjedel af byggeprojekterne vil forbedre klimaregnskabet. Og for at fremme den bæredygtige dagsorden bliver der gennemført en grøn screening alle projekter på ventelisten. I fremtiden er det samtidig målet, at 85-90 procent af alle renoveringer bidrager til den grønne omstilling.

Aftalen sikrer Landsbyggefondens rammer frem til 2026, hvor der i alt bliver afsat 30 milliarder kroner til renovering. Der er omkring 540.000 almene boliger i Danmark. 

Læs også: Fremryk hvad der kan fremrykkes af offentlige investeringer

 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Info om COVID-19

Find DI’s og myndigheders hjælp, links og kontaktpersoner på dette site, hvor du også kan se arbejdsgivernes FAQ og DI’s svar.

Få vejledning om coronavirus

Elly Kjems Hove

Elly Kjems Hove

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3575
  • Mobil +45 2949 4500
  • E-mail ekh@di.dk

Relateret indhold