I DI ser vi frem til efterårets nye drøftelser, hvor det bliver vigtigt, at vi finder nye veje til at sikre, at vi kan uddanne faglærte, selv om tiderne er svære, siger Kim Graugaard, videadm. direktør i DI.

Foto: Getty
28.05.20 DIB Nyheder

AUB-aftale skal holde hånden under lærlinge og elever, mener DI

Knap 5 mia. kr. af de opsparede midler i Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag tilbageføres til virksomhederne med ny aftale. DI mener aftalen er afbalanceret.

Efter langvarige forhandlinger er der kl. 22.00 torsdag aften indgået en aftale mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter om, hvordan opsparede midler i Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag (AUB) skal udmøntes. Pengene er indbetalt af danske virksomheder, og de skal som en del af finansminister Nicolai Wammens tre økonomiske hovedspor frem mod sommerferien gå til at understøtte danske virksomheder under corona-krisen og virksomhedernes uddannelse af lærlinge og elever. DI er tilfredse med aftalen, som udmønter 6,1 mia. kr. og tilbagefører knap 5 mia. kr. til virksomhederne.

- Aftalen er afbalanceret. Den tager hensyn til, at virksomhederne mangler likviditet ved, at der sendes penge tilbage i virksomhederne, siger Kim Graugaard, viceadm. dir. i Dansk Industri (DI).

Han fortsætter:

- Virksomhederne har betalt for meget ind til AUB i flere år, så det er tilfredsstillende, at de får penge tilbage netop i en situation, hvor de fleste virksomheder er meget pressede. Samtidig understøtter aftalen, at virksomhederne får hjælp til at fastholde så mange praktikpladser som muligt i 2020. Det er helt afgørende, så vi bedst muligt sikrer uddannelsen af fremtidens faglærte i en svær tid, siger Kim Graugaard.

Læs også: Skattefrister forlænges – DI tager godt imod ændringen

For høj indbetaling

Private og offentlige arbejdsgivere har siden 2016 betalt 1-1,5 mia. kr. for meget ind om året til den statslige ordning AUB, hvor arbejdsgiverne kollektivt finansierer udgifter til elevers løn under skoleophold og skolepraktikydelsen. Statsrevisorerne kritiserede i april Børne- og Undervisningsministeriet for at opkræve for meget og endda over en årrække.

- Aftalen i dag gør op med, at virksomhederne skal fortsætte med at indbetale for meget til AUB. Det er en overbetaling, som Statsrevisorerne har påpeget er forkert, og i DI er vi tilfredse med, at det nu er lykkedes fremadrettet at modvirke en systematisk opsparing i AUB-ordningen, siger Kim Graugaard.

Læs også: DI ser frem til møde om lønkompensation

Penge kan hjælpe med genopretning

Corona-krisen har presset danske virksomheder massivt. Derfor er det vigtigt generelt at få virksomhederne på fode igen, så de også kan genoptage og fastholde deres indsats for uddannelse af elever og lærlinge i den kommende tid, mener DI.

- Når corona-krisen og eftervirkningerne heraf er ovre, vil Danmark fortsat have brug for nye faglærte. Selv om ingen kender behovet, er det vigtigt, at vi med aftalen både understøtter virksomhederne og hjælper de nuværende elever og lærlinge videre i deres uddannelse. Samtidigt ser vi frem til efterårets nye drøftelser, hvor det bliver vigtigt, at vi finder nye veje til at sikre, at vi kan uddanne faglærte, selv om tiderne er svære, siger Kim Graugaard.

Læs også: Solstrålehistorie fra Frederikssund bør være inspiration for andre

Info om COVID-19

Find DI’s og myndigheders hjælp, links og kontaktpersoner på dette site, hvor du også kan se arbejdsgivernes FAQ og DI’s svar.

Få vejledning om coronavirus

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Lone Folmer Berthelsen

Lone Folmer Berthelsen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 4818
  • Mobil +45 4032 0943
  • E-mail lofb@di.dk

Relateret indhold