15.05.20 DIB Nyheder

Betydelig tilbagegang i økonomien – men vi har endnu det værste i vente

Nye tal: BNP faldt i første kvartal med 1,9 pct., mens beskæftigelsen blev reduceret med 0.1 pct. ifølge Danmarks Statistiks foreløbige indikatorer for BNP og beskæftigelse.

Et fald på 1,9 procent i BNP i årets første kvartal skyldes udelukkende en katastrofal marts måned. Det varsler helt anderledes mørkerøde tal for både BNP og beskæftigelse i næste kvartal.

- Faldet i BNP og beskæftigelsen som følge af coronakrisen og nedlukninger slog markant igennem i marts. Målt på hele kvartalet er tilbagegangen væsentlig mindre, end den er i marts og i de følgende måneder, siger Morten Granzau, underdirektør i Dansk Industri (DI).

Han har de mørke briller på i forhold til udsigterne for de kommende måneder.

- Tallene fra Danmarks Statistik bekræfter det indtryk vi har fra DI’s virksomhedspanel, hvor vi så en markant nedgang i marts, og hvor der ventes en endnu større tilbagegang i 2. kvartal. Så dagens tal er desværre blot et forvarsel om, hvor slemt det bliver i andet kvartal. For året som helhed skønner vi et fald i BNP på omkring 8 pct., siger Morten Granzau.

- Tilbagegangen i beskæftigelsen, som den opgøres af Danmarks Statistik, fortæller kun en del af historien. Mange offentligt og privat ansatte blev sent hjem med løn, og arbejder derfor ikke. Men de tæller med i den opgjorte beskæftigelse, så længe ansættelsesforholdet består, siger Morten Granzau.

Info om COVID-19

Find DI’s og myndigheders hjælp, links og kontaktpersoner på dette site, hvor du også kan se arbejdsgivernes FAQ og DI’s svar.

Få vejledning om coronavirus

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Morten Granzau Nielsen

Morten Granzau Nielsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 4676
  • Mobil +45 2245 4620
  • E-mail mogr@di.dk

Relateret indhold